Calcanul este un peste de Marea Neagra, cu putine oase, carne alba, dulce si foarte buna la gust. Calcanul poate fi preparat in diverse moduri, fie la gratar, la tava, la cuptor sau prajit. Pentru ca-mi place pestele mai crocant, am ales sa-l prajesc in malai.
Ingrediente necesare reteta Calcan prajit
- Calcan
- Ulei de floarea soarelui
- Malai
- Sare mare
Mod de preparare reteta Calcan prajit
Se spala bine bucatile de calcan, se sareaza din abundenta si se lasa la rece minim 30 minute sa-si traga sare. Nu ma chinui sa-i indepartez pielea sau “butonii”. Intr-o tigaie se incinge ulei si se adauga usor (atentie sa nu sara ulei incins) bucatile de calcan tavalite prin malai. Focul trebuie sa fie dat la mediu. Pestele se intoarce pe partea cealalta cand s-a rumenit. La final, dati focul tare sa sa se faca crusta tare. Dupa 2 minute intoarceti si pe partea cealalta.
Calcanul prajit se scoate pe servetele de hartie ca sa se mai scurga din ulei.
Eu il servesc cu mamaliga si mujdei de usturoi. Insa merge la fel de bine insotit si de lamaie.
Mod de preparare mujdei de usturoi
Cativa catei de usturoi ii zdrobesc si adaug sare, amestec cu o lingura de lemn. Adaug ulei de floarea soarelui (aprox. o lingura) si amestec intr-un singur sens, pana se face o maioneza. Continui sa adaug ulei treptat (aprox. o lingura) si amestec in continuare. De obicei ma opresc la echivalentul la 4 linguri de ulei. In maioneza de usturoi adaug putina apa si amestec. Iese un mujdei bun, fara sa fie “greu”.