Pescuit la rasarit

Prohibitia pescuitului la scrumbia de Dunare si speciile de rizeafca in 2025 – Perioade, reguli si restrictii

Prohibitia pescuitului la scrumbia de Dunare si speciile de rizeafca este reglementata anual pentru protejarea resurselor acvatice si asigurarea sustenabilitatii pescuitului. In 2025, restrictiile sunt stabilite in functie de sectorul Dunarii si perioada migratiei scrumbiei.

Perioadele de prohibitie pentru pescuitul scrumbiei de Dunare in 2025

Pentru a proteja reproducerea scrumbiei, prohibitia se aplica diferit pe diverse sectoare ale Dunarii, dupa cum urmeaza:

  • 31 martie – 09 aprilie (10 zile): pe sectorul Dunarii si bratele sale, de la Marea Neagra pana la Ceatal Chilia (Mm 43).

  • 05 aprilie – 19 aprilie (15 zile): pe sectorul Dunarii si bratele sale, intre Ceatal Chilia (Mm 43) si Vadul Oii (km 238).

  • 15 aprilie – 29 aprilie (15 zile): pe sectorul Dunarii si bratele sale, intre Vadul Oii (km 238) si Chiciu (km 374,5).

  • 25 aprilie – 09 mai (18 zile): pe sectorul Dunarii si bratele sale, intre Chiciu (km 374,5) si Barajul Portile de Fier II, inclusiv bratul Gogosu (km 874,8).

Zone interzise pentru pescuitul scrumbiei

Pescuitul scrumbiei este complet interzis pe tot parcursul anului in urmatoarele zone:

  • La gurile de varsare ale Dunarii in Marea Neagra, pe o adancime de 5 kilometri in larg.

  • Pe un coridor lat de 2 kilometri in fata bratelor Sfantu Gheorghe si Sulina (1 km de-o parte si de alta a axului bratelor).

  • In fata bratului Chilia, unde latimea coridorului interzis este de 1 kilometru spre sud si se extinde pana la limita apelor teritoriale romane spre nord.

Exceptii privind prohibitia in Delta Dunarii

In perioada 09 – 19 aprilie, in perimetrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, pescuitul in scop familial al scrumbiei este permis, cu anumite conditii:

  • Se pot folosi maximum 2 setci.

  • Pescuitul este permis doar in zonele aprobate prin HG nr. 763/2015, care reglementeaza managementul si regulile rezervatiei.

Modificari posibile ale perioadelor de prohibitie

Daca apar conditii hidrologice nefavorabile, presedintele ANPA sau guvernatorul ARBDD pot propune ajustarea perioadelor de prohibitie, in functie de situatia din teren.


Alte reglementari importante privind prohibitia pescuitului in 2025

Pe langa restrictiile specifice scrumbiei de Dunare, Ordinul privind prohibitia pescuitului include si alte masuri esentiale pentru protejarea resurselor acvatice:

Zone de protectie obligatorii

Pentru protejarea resurselor acvatice, se instituie zone de protectie in urmatoarele cazuri:

  • 250 metri amonte si aval (masurati pe axul albiei minore) fata de axul longitudinal al podurilor care au cel putin un picior in albia minora a cursurilor de apa.

Interdictii privind lacurile de acumulare

In perioadele de prohibitie, este interzisa scaderea dirijata a nivelului apei in lacurile de acumulare destinate productiei de energie electrica. Aceasta masura previne distrugerea zonelor de depunere a icrelor, exceptie facand situatiile de urgenta pentru prevenirea calamitati naturale.

Dimensiuni minime legale pentru capturi

Pestii si alte vietuitoare acvatice capturate trebuie sa respecte dimensiunile minime stabilite prin Ordinul nr. 342/2008 emis de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Aceasta regula este esentiala pentru mentinerea populatiilor de pesti in limite sustenabile.


Intrebari si raspunsuri despre prohibitia pescuitului in 2025

1. Cand incepe si cand se incheie prohibitia la scrumbia de Dunare in 2025?

Prohibitia variaza in functie de sectorul Dunarii, incepand pe 31 martie si incheindu-se pe 09 mai in ultimele zone afectate.

2. Exista exceptii pentru pescuitul scrumbiei in timpul prohibitei?

Da, in perioada 09 – 19 aprilie, in Delta Dunarii este permis pescuitul in scop familial, dar doar cu maximum 2 setci si in zonele aprobate conform HG nr. 763/2015.

3. Care sunt zonele interzise permanent pentru pescuitul scrumbiei?

Pescuitul scrumbiei este interzis pe tot parcursul anului in largul Marii Negre, pe o adancime de 5 km, precum si in coridoarele din fata bratelor Sfantu Gheorghe, Sulina si Chilia.

4. Cine poate modifica perioadele de prohibitie?

Daca apar conditii hidrologice nefavorabile, presedintele ANPA sau guvernatorul ARBDD pot propune modificarea perioadelor de prohibitie.

5. Ce masuri de protectie sunt impuse in apropierea podurilor?

Se impune o zona de protectie de 250 metri amonte si aval, masurata pe axul albiei minore a cursurilor de apa unde exista poduri cu cel putin un picior in albia minora.

6. Este permis pescuitul in lacurile de acumulare in timpul prohibitei?

Da, dar scaderea dirijata a nivelului apei este interzisa in lacurile destinate productiei de energie electrica, pentru protejarea zonelor de depunere a icrelor.

7. Care sunt dimensiunile minime legale pentru pestii capturati?

Dimensiunile minime sunt reglementate prin Ordinul nr. 342/2008 al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, fiind diferite in functie de specie.

8. De ce este necesara prohibitia pescuitului?

Prohibitia este esentiala pentru protejarea populatiilor de pesti in perioada de reproducere, prevenind supra-exploatarea si asigurand sustenabilitatea pescuitului.

9. Ce sanctiuni risca cei care incalca prohibitia?

Cei care pescuiesc in perioada de prohibitie pot primi amenzi semnificative, confiscarea uneltelor si chiar dosar penal pentru braconaj.

10. Unde pot verifica reglementarile oficiale privind prohibitia?

Reglementarile actualizate sunt publicate anual in Ordinul de prohibitie emis de ANPA si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Scroll to Top