Momeli pentru pescuit

Momeli pentru pescuit

Pescuit cu lanseta

Gustul Aventurii la Pescuit: Cubulețe de Mămăligă, O Inovație Culinară la Malul Apei

Pescuitul este mai mult decât o simplă activitate în aer liber; este o artă care implică atenție la detalii, inclusiv în bucătărie. Crearea momelilor de calitate necesită cunoștințe gastronomice, iar o variantă interesantă și practică este reprezentată de cubulețele de mămăligă. Această rețetă, deși aparent simplă, necesită atenție la detalii pentru a asigura că patratelele rezultate vor fi nu doar atrăgătoare pentru pești, ci și rezistente pe carlig. Ingrediente pentru Cubulețe de Mămăligă: Aproximativ 2 litri de apă 1 kg de făină de porumb (malai) Aproximativ 200g de făină de grâu Atractant (opțional) Mod de preparare: Infuzarea cu Aromă Într-o oală, aduceți apa la fierbere și adăugați, dacă doriți, atractantul preferat. Opțiunile includ anason, vanilie, miere sau usturoi. Pentru o abordare mai naturală, puteți alege să omiteti acest pas. Lăsați amestecul să fiarbă timp de aproximativ 20 de minute. Gătirea Mămăligii După ce malaiul a fost adăugat și a fiert, amestecați-l bine cu un facăleț. Procesul este similar cu prepararea mămăligii obișnuite. Când compoziția este gata, așezați-o pe un platou și lăsați-o să se răcească. Framântarea cu Făină de Grâu După răcire, framântați mămăliga cu făina de grâu până când obțineți o consistență similară cu plastilina. Asigurați-vă că amestecul este uniform, fără cocoloașe sau urme de făină. Dați mămăligii o formă dreptunghiulară sau împărțiți-o în bucăți mai mici, dacă este necesar. Modelarea și Gătirea Puneți mămăliga într-un ciorap de damă sau într-un tifon, legând strâns cu ata. Asigurați-vă că este bine fixată pentru a menține forma. Fierbeți mămăliga într-o oală cu apă clocotită și o greutate adăugată deasupra pentru 10-15 minute. După fierbere, lăsați-o să se răcească pe un fund de lemn. Tăierea Cubulețelor Odată ce mămăliga s-a răcit complet, scoateți-o din ciorap și tăiați-o în cubulețe. Pentru a menține elasticitatea, adăugați cubulețele într-o pungă cu un pumn de malai. …

Gustul Aventurii la Pescuit: Cubulețe de Mămăligă, O Inovație Culinară la Malul Apei Despre pescuit »

Nade pentru pescuitul la feeder pe Dunăre

Despre nadele și momelile dedicate pescuitului la feeder pe Dunăre se poate scrie enorm. Adresându-mă cu precădere pescarilor începători voi încerca să nu complic foarte mult lucrurile. Raportat la speciile de pești vizate, există câteva tipare pe care pescarii le-au identificat de-a lungul anilor. În cazul pescuitului la mreană, scobar sau morunaș s-au dovedit a fi mai prinzătoare nadele sărate cu arome de cașcaval, parmezan sau usturoi. De asemeni, mreanele pot prefera și nadele cu făină de pește datorită aportului proteic oferit. Carașii, plăticile, crapii sau amurii au tendința de a se orienta adesea către nadele dulci cu arome fructate pe bază de cereale. Desigur că nu există reguli fixe și putem prinde aceste specii și cu nadele din categoriile de mai sus. Un alt element de care țin adesea cont în alegerea nadei pe lângă aromă și origine (pe bază de cereale / făină de pește) este culoarea nadei. Pe apele limpezi și reci nadele închise (maro, negru) funcționează perfect. Peștii se pot speria dacă nada iese în evidență pe substrat și o pot evita. Nadele deschise (galben, roșu) sunt recomandate pe ape tulburi, cu grad de vizibilitate redus. Raportat la anotimp, de regulă în perioadele cu temperaturi scăzute mizez pe nade de culoare închisă, iar în cele calde, când peștii se hrănesc intensc pe cele deschise. Asta nu înseamnă că nu putem prinde excelent pe durata verii de ex. cu o nadă maronie pe o apă destul de limpede. Aici intervine inspirația pescarului de a alege nada potrivită în funcție de condițiile date. Nu în ultimul rând, ar trebui să ținem cont și de gradul de colare al nadei. După cum spuneam și mai sus, pe zone cu un curent puternic și adâncimi sunt necesare nade ceva mai legate. În caz contrar nada se va desface între ape și va duce …

Nade pentru pescuitul la feeder pe Dunăre Despre pescuit »

Birdfood vs fishmeal?

Recent am făcut la rândul meu un test pe o baltă nouă, între cele 2 categorii de boiliesuri. Rezultatul a fost unul diferit față de cel avut când apa rece ceva mai rece. Prin urmare, încă o dată mi s-a confirmat faptul că nu strică să fim pregătiți cu boiliesuri din ambele categorii! Deși boiliesurile fishmeal par superioare, nu trebui să ignorăm birdfood-urile, datorită proprietăților pe care le prezintă. Sper că prin acest articol am contribuit la o alegere mai ușoară pe viitor a boiliesurilor folosite. De asemeni, este foarte important să înțelegem modul în care funcționează aceste 2 categorii de boiliesuri pentru a le putea pescui corect.

Mecanica boiliesurilor

Prin mecanica boiliesurilor întelegem modul în care lucrează acestea pe substrat. Diferența principală în ce priveste fishmealul vs birdfoodul este gradul de atracție. Boiliesurile birdfood prezintă o atracție ridicată datorită aromelor și consistenței avute. Fiind un boilies ,,usor” din punct de vedere al compoziției, ,,pleacă” imediat. Un boilies ,,greu” cu făină de pește ,,se activează” mult mai greu, dar odată ce peștii îi vor da de gust, îl vor căuta încontinuu. Pe întelesul tuturor, boiliesurile birdfood ne aduc trăsături rapide și atrag peștii imediat pe patul de nadă. În schimb, nu au capacitatea de ține crapii pe o durată îndelungată în zonă. De aceea, nădirea doar cu boiliesurile birdfood poate funcționa de obicei pe durată scurtă de 24-36 h, desigur fiind și excepții de la regulă. Boiliesurile fishmeal sunt capabile să ne aducă trăsături pe o perioadă mult mai lungă, deși lucrează ceva mai lent pe substrat. Uneori este posibil ca patul de nadă să se activeze abia după 24 h sau mai mult, dar odată ce crapii îl vor descoperi îl vor părăsi cu greu. Rețeta ideală din punctul meu de vedere pe bălțile unde știm că funcționează ambele tipuri de boiliesuri este următoarea. Pentru început vom face o nădire mixtă. 50 % fishmeal 50% birdfood, sau 60/40 după preferințe. Vom alterna momelile de cârlig pentru a vedea care funcționează mai bine. Dacă crapii răspund pe birdfood vom continua să nădim cu acestea. În schimb dacă fishmealul aduce mai multe prezentări, este recomandat să oprim sau să diminuăm nădirea cu birdfood. După primele 24, 36 h, vom micșora procentul de birdfood nădit, spre zero. Cu cât înaintăm în partidă, cu atât șansele ca fishmealurile să își facă efectul cresc. În linii mari, boiliesul birdfood este dedicat atracției rapide și partidelor în care se vizează un pescuit de mare frecvență. …

Mecanica boiliesurilor Despre pescuit »

Care este diferența între boiliesurile fishmeal și boiliesurile birdfood

Dacă în urmă cu 5-7 ani boiliesurile birdfood aproape că nu existau, în prezent au un cuvânt greu de spus, fiind din ce în ce mai folosite de pescari. Concepția pescarilor pe acea vreme era că boiliesurile fishmeal fiind mai calitative dar și mai scumpe sunt superioare birdfoodurilor. Ei bine, adevărul este undeva la mijloc. Peștii preferă nu doar boiliesurile cu făinuri de pește (fishmealurile) ci și boiliesurile ce conțin carbohidrați (birdfoodurile). Asemeni oamenilor, crapii au nevoie de o dietă echilibrată. Nici noi, dacă ne gândim bine, nu putem mâncă doar fripturi încontinuu, corect? Compoziția boiliesurilor Pentru a putea înțelege cum și când să folosim ambele categorii de boiliesuri, mai întâi trebuie să discutăm despre compoziția acestora și modul în care sunt digerate de către crapi. Boiliesurile fishmeal Boiliesurile fishmeal au o valoare nutritivă superioară boiliesurilor birdfood. Făinurile de pește oferă crapilor o masă consistentă pe care o elimină rapid. Adesea, am prins crapi ce eliminau boiliesurile cu care s-au hrănit pe salteaua de primire. Practic, cum lucrează fishmealul? Boiliesurile fishmeal nu sunt menite să sature crapii ci să fie eliminate rapid din organism. Acest lucru îi creează crapului o stare de foame continuă, ținându-l un timp îndelungat pe patul de nadă. De aceea, boiliesurile fishmeal sunt în continuare alegerea numărul 1 a pescarilor în ce privește concursurile de pescuit sportiv la crap. Faptul că se pot prinde cantități însemnate cu aceste boiliesuri determină în continuare pescarii să le folosească pe scară largă. Boiliesurile birdfood Dacă fishmeal în traducere înseamnă făină de pește, birdfood reprezintă mâncare de păsări. Din denumire reiese că boiliesurile birdfood sunt așadar alcătuite din făinuri de cereale destinate deopotrivă păsărilor cât și peștilor. Baza boiliesurilor birdfood sunt așadar cerealele pline de carbohidrați. Spre deosebire de fishmeal sunt boiliesuri asimilate de crapi mai greu și nu produc …

Care este diferența între boiliesurile fishmeal și boiliesurile birdfood Despre pescuit »

MOMELI PENTRU CARACUDA

1) CANEPA PENTRU CARACUDA Ingrediente preparare nada : – 1500 grame boabe de canepa; – apa; – bicarbonat; Preparare nada :  Se spala boabele de canepa cu apa si se pun intr-un vas cu apa, apoi se adauga o lingurita de bicarbonat peste ele. Se vor lasa in vasul cu apa aproximativ 5 – 6 ore, apoi se vor pune la fiert, cu tot cu apa in care au stat. Se vor fierbe la foc mic. trebuiesc verificate din cand in cand pentru a vedea cand incep sa se sparga. Daca doriti sa puneti canepa si in carlig este bine sa va pastrati cateva boabe din acest moment. Se lasa sa fiarba in continuare la foc mic cu capacul pus pe vas, pana se vede miezul alb, apoi se va lasa la racit in acelasi recipient. 2) MAMALIGA CUBULETE PENTRU PESCUIT CARACUDA Ingrediente preparare nada : -faina de grau macinata fin -malai macinat fin -miere de albine -esenta anason Preparare nada :  Se pune intr-o oala o cana de faina de grau macinata fin si doua cani de de malai macinat fin. Se omogenizeaza compozitia si se adauga aproximativ o treime din cantitate la fiert, intr-un tuci, apoi se adauga aproximativ 3 cani cu apa. Dupa ce a fiert compozitia, se adauga, un virf de cutit de sofran, o lingura de miere de albine, si 4 picaturi de esenta de anason. Treptat se adauga restul de de faina si malai , amestacand continuu. Dupa ce s-a fiert suficient mamaliga, se rastoarna pe un fund de lemn, pe care am asezat inainte, o bucata de panza. Dupa ce am rasturnat mamaliga pe fundul de lemn, se strange panza formandu-se o minge. Aceasta minge de mamaliga se turteste cu ajutorul altui fund de lemn, ca sa se fiarba uniform. Dupa ce s-a …

MOMELI PENTRU CARACUDA Despre pescuit »

MOMELI PENTRU BATCA

1) CANEPA PENTRU BATCA Ingrediente preparare nada : – 1500 grame boabe de canepa; – apa; – bicarbonat; Preparare nada :  Se spala boabele de canepa cu apa si se pun intr-un vas cu apa, apoi se adauga o lingurita de bicarbonat peste ele. Se vor lasa in vasul cu apa aproximativ 5 – 6 ore, apoi se vor pune la fiert, cu tot cu apa in care au stat. Se vor fierbe la foc mic. trebuiesc verificate din cand in cand pentru a vedea cand incep sa se sparga. Daca doriti sa puneti canepa si in carlig este bine sa va pastrati cateva boabe din acest moment. Se lasa sa fiarba in continuare la foc mic cu capacul pus pe vas, pana se vede miezul alb, apoi se va lasa la racit in acelasi recipient. 2) MAMALIGA CUBULETE PENTRU PESCUIT BATCA Ingrediente preparare nada : -faina de grau macinata fin-malai macinat fin-miere de albine -esenta anason Preparare nada :  Se pune intr-o oala o cana de faina de grau macinata fin si doua cani de de malai macinat fin. Se omogenizeaza compozitia si se adauga aproximativ o treime din cantitate la fiert, intr-un tuci, apoi se adauga aproximativ 3 cani cu apa. Dupa ce a fiert compozitia, se adauga, un virf de cutit de sofran, o lingura de miere de albine, si 4 picaturi de esenta de anason. Treptat se adauga restul de de faina si malai , amestacand continuu. Dupa ce s-a fiert suficient mamaliga, se rastoarna pe un fund de lemn, pe care am asezat inainte, o bucata de panza. Dupa ce am rasturnat mamaliga pe fundul de lemn, se strange panza formandu-se o minge. Aceasta minge de mamaliga se turteste cu ajutorul altui fund de lemn, ca sa se fiarba uniform. Dupa ce s-a turtit mamaliga …

MOMELI PENTRU BATCA Despre pescuit »

MOMELI PENTRU BABUSCA

1) CANEPA PENTRU BABUSCA Ingrediente preparare nada: – 1500 grame boabe de canepa; – apa; – bicarbonat; Preparare nada : Se spala boabele de canepa cu apa si se pun intr-un vas cu apa, apoi se adauga o lingurita de bicarbonat peste ele. Se vor lasa in vasul cu apa aproximativ 5 – 6 ore, apoi se vor pune la fiert, cu tot cu apa in care au stat. Se vor fierbe la foc mic. trebuiesc verificate din cand in cand pentru a vedea cand incep sa se sparga. Daca doriti sa puneti canepa si in carlig este bine sa va pastrati cateva boabe din acest moment. Se lasa sa fiarba in continuare la foc mic cu capacul pus pe vas, pana se vede miezul alb, apoi se va lasa la racit in acelasi recipient. 2) MAMALIGA CUBULETE PENTRU PESCUIT BABUSCA Ingrediente preparare nada: -faina de grau macinata fin-malai macinat fin-miere de albine-esenta anason Preparare nada : Se pune intr-o oala o cana de faina de grau macinata fin si doua cani de de malai macinat fin. Se omogenizeaza compozitia si se adauga aproximativ o treime din cantitate la fiert, intr-un tuci, apoi se adauga aproximativ 3 cani cu apa. Dupa ce a fiert compozitia, se adauga, un virf de cutit de sofran, o lingura de miere de albine, si 4 picaturi de esenta de anason. Treptat se adauga restul de de faina si malai , amestacand continu. Dupa ce s-a fiert suficient mamaliga, se rastoarna pe un fund de lemn, pe care am asezat inainte, o bucata de panza. Dupa ce am rasturnat mamaliga pe fundul de lemn, se strange panza formandu-se o minge. Aceasta minge de mamaliga se turteste cu ajutorul altui fund de lemn, ca sa se fiarba uniform. Dupa ce s-a turtit mamaliga se pune intr-un …

MOMELI PENTRU BABUSCA Despre pescuit »

Scroll to Top