O saramura e buna atunci cand zeama e gustoasa. Daca-ti iese zeama si e pe gustul tau, atunci ai gatit saramura perfecta. Sa nu uitam si de vedeta retetei, crapul de Dunare proaspat prins, care da savoarea saramurii de crap.
Iata o reteta de saramura de crap de Dunare, traditionala, simpla si gustoasa, asa cum o prepara pescarii dobrogeni.
Ingrediente reteta culinara Saramura de crap de Dunare
- 1kg de crap de Dunare, bucati pregatite pentru gratar
- 3-4 ardei grasi
- 1kg de rosii
- 400g suc de rosii
- 2-3 ardei iuti
- Cativa catei de usturoi
- Parunjel verde
- Sare, piper si neaparat cimbru
Preparare reteta culinara Saramura de crap de Dunare
Bucatile de crap le saram si le punem pe gratarul incins. Daca folosim o tava, o tigaie, sarea o vom presara pe tava. Vom folosi sare mare, grunjoasa. In paralel, punem pe gratar/tava si legumele.
Cand s-au facut bucatile de peste, le scoatem pe o tava. Legumele se curata de coaja, ardeii grasi se taie in bucati mai mari iar rosile se zdrobesc cu furculita sau se toaca in bucati mai mici.
Dupa cum spuneam, zeama face diferenta. Intr-o cratita incapatoare, apa fiarta (600-1000ml) in care adaugam piper, cimbru. Adaugam ardeiul iute tocat, sucul de rosii, legumele si pestele si le dam intr-un clocot. Zeama trebuie sa fie cat sa cuprinda pestele. Oprim focul, adaugam cativa catei de usturoi zdrobiti si punem capacul.
Lasa asa minim 30 de minute ca tot ce-i acolo sa-si ia aromele. Va iesi ceva extraordinar de bun.
Dupa ce veti face prima voastra saramura, va veti ajusta reteta, veti sti cat cimbru, piper, ardei iute sa puneti, functie de preferintele voastre.
O sa va iasa o saramura de crap perfecta, asa ca-n Delta Dunarii!
Cand serviti, presarati si putin patrunjel verde. Faceti si-o mamaliga, nu se poate sa mancati saramura de peste fara ea. Sa aveti pofta!