RETETE SOMN AFRICAN

1. CHIFTELE DIN SOMN AFRICAN

Ingrediente reteta culinara :
Chiftele din somn african

– 1 kg peste somn african
– un colt de paine alba
– 2 cepe potrivite
– 5 catei de usturoi
– 200 grame faina de grau
– 1 ou
– ulei de palmier sau de floarea soarelui
– o legatura de patrunjel verde
– sare
– piper

Preparare reteta culinara : 

Se curata somnul african, se scot oasele si se spala. Separat se pune coltul de paine la muiat intr-un vas cu apa. Se taie ceapa in cubulete si se caleste putin intr-o tigaie cu ulei incins, oana cand prinde o culoare galbuie. Somnul african se taie bucati si se da de doua ori prin masina de tocat carne, impreuna cu cateii de usturoi. Compozitia rezultata se pune intr-un recipient, dupa care se adauga sare, piper, un ou, ceapa calita putin in ulei si patrunjelul verde tocat. Se amesteca toate ingredientele din recipient apoi se lasa o ora la frigider. Dupa ce a stat la rece se ia compozitia de chiftele de somn african si se formeaza mici bilute, de marimea unor nuci sau se aplatizeaza usor de forma unor turte mici, fiecare cum doreste. Separat se pune o tigaie cu ulei, pe aragaz, la foc potrivit. Chiftelele de somn african se tavalesc prin faina de grau apoi se prajesc pe toate partile in tigaia cu ulei incins. Chiftelele de somn afican se servers calde, cu garnitura de cartofi pai, cartofi natur sau piure de catofi. Reteta de chiftele de somn african poate aplica cu succes si multor altor specii de pesti cum ar fi : babusca, batca, beldita, biban, biban soare, fitofag, hamsie, morunas, novac, oblete, rechin, rosioara, sabita, stiuca, ten, macrou.

2. FILE DE SOMN AFRICAN CU INVELIS CROCANT

Ingrediente reteta culinara :
File de somn african cu invelis crocant

– somn african
– faina de malai
– sare
– piper
– lamaie
– faina alba de grau
– ulei pentru prajit
– iaurt
– usturoi

Preparare reteta culinara : 

Aceasta reteta poae fi aplicata cu succes la prepararea oricarui tip de peste. Se curata pestele, se fileteaza, se spala si se condimenteaza cu sare si piper. Faina de malai se amesteca cu faina de grau. Se da fileul de somn african prin acest amestec de faina apoi se aseaza intr-o cratita cu ulei incins, se prajeste la foc potrivit pe fiecare parte, pana se rumeneste frumos. Separat se face un sos de usturoi format din usturoi maruntit si frecat cu putin ulei apoi cu iaurt, pana ce devine de consistenta unei maioneze. Se aseaza fileul de somn african pe o farfurie si se aduga doua trei felii de lamaie. Fileul de somon african cu invelis crocant se serveste cu mamaliga calda.

3. SOMN AFRICAN CU OREZ SI LEGUME

Ingrediente reteta culinara :
Somn african cu orez si legume

– orez
– legume
– unt sau margarina
– piper
– sare
– 500 grame somn african
– ulei de masline

Preparare reteta culinara : 

Se pune intr-o oala putina apa si cu sare, apoi se lasa la fiert. Cand incepe sa clocoteasca apa se adauga orezul. Separat se curata si se spala somnul african, apoi se taie in bucati potrivite, se aseaza intr-o tava unsa cu ulei de masline si tapetata cu hartie de copt, se introduce tava in cuptor si se lasa la foc potrivit aproximativ 35 de minute. In timp ce somnul african se coace in cuptor, se ia o tigaie in care se pune putin unt sau margarina, apoi se adauga legumele tocate marunt sau legume congelate si se calesc putin. Dupa ce a fiert orezul, se trece prin apa rece, se scurge bine apoi se adauga legumele, bucatile de somn african si se condimenteaza cu sare si piper. Somnul african orez si legume se serveste cald.

Pofta buna !

Scroll to Top