RETETE BABUSCA

1.PESTE MARINAT BABUSCA

Ingrediente reteta culinara :
Peste marinat babusca

– peste babusca
– sare grunjoasa
– piper negru
– bulion sau suc de rosii
– otet
– zahar
– faina de grau
– ulei de floarea soarelui
– morcov
– patrunjel verde
– ceapa alba
– foi de dafin
– lamaie

Preparare reteta culinara : 

Se curata pestele de solzi, se eviscereaza si se spala bine, apoi se lasa putin la zvantat. Se sareaza pestele apoi se presara cu piper negru macinat. Se pune o tigaie pe foc si se da pestele prin faina de grau, apoi se pune pestele in tigaie si se prajeste pe toate partile. In paralel se pregateste sosul marinat (se curata si se spala 3 morcovi, 1 legatura de patrunjel, 3 cepe, apoi se taie in felii subtiri. Se pun toate intr-o cratita pe foc si se adauga 3 linguri de ulei de floarea soarelui. Se calesc putin in uleiul incins dupa care se adauga 2 foi de dafin, piper, sare si o cana de bulion sau suc de rosii) Se pun pestii prajiti intr-o tigaie si se toarna sosul marinat peste ei, se acopera cu un capac apoi se da la foc mic aproximativ 20 de minute. Se mai adauga 3 – 4 linguri de otet si 5 linguri de apa ,se condimenteaza dupa gust cu sare zahar si piper, apoi se mai lasa la fiert inca 5 minute. Se lasa sa se raceasca pestele, apoi se serveste pe salatiera, alaturi de feliute de lamaie taiate subtire.
Aceasta reteta de peste marinat poate fi aplicata cu succes mai multor specii de pesti cum ar fi ( crap, novac, fitofag, ten, stiuca, somn, caras, scobar, clean, rosioara ).

2.PESTE PRAJIT BABUSCA

Ingrediente reteta culinara :
Peste prajit babusca

– 1 kg peste babusca
– 150 g faina de grau
– 150 g malai
– sare
– usturoi
– lamaie
– ulei

Preparare reteta culinara : 

Se curata si se spala babusca, dupa care se taie in bucati potrivite, in cazul in care pestele mai mare. Pestele se pune la zvantat, pe servetele de hartie sau pe un prosop de bucatarie. Intr-o farfurie intinsa se pune faina de grau, malaiul si putina sare, amestecanduu-se pana la omogenizare. Dupa ce a stat putin sa se scurga de apa, se ia pestele si se da pe toate partile, prin amestecul de faina de grau, malai si sare. In acelasi timp se ia o tigaie mai inalta si se toarna putin ulei. Dupa ce s-a incins uleiul se pun bucatile de peste care au fost date prin faina de grau, malai si sare. Se prajesc bucatile de babusca pe toate partile apoi se scot pe servetele de bucatarie, ca sa se scurga uleiul de la prajit. Pestele prajit se aseaza pe o farfurie si se asezoneaza cu felii de lamie. Se serveste cald cu mamaliga si mujdei de usturoi.

3.SALATA CU BABUSCA

Ingrediente reteta culinara :
Salata cu babusca

– salata verde 1 buc
– 500 g babusca fiert
– 1 ceapa
– 4 ardei copti
– 3 rosii 
– ulei
– sare
– otet.https://googleads.g.doubleclick.net/pagead/ads?client=ca-pub-2417660363664365&output=html&h=424&adk=2946886777&adf=14637539&pi=t.aa~a.1828025436~rp.4&w=359&lmt=1629285019&nsk=d854a265&rafmt=11&rdp=1&pwprc=7330807405&psa=1&ad_type=text_image&format=359×424&url=http%3A%2F%2Fwww.desprepescuit.ro%2Fretete-babusca-preparare-salata-cu-babusca.html&flash=0&pra=3&wgl=1&fa=26&dt=1629285019465&bpp=1&bdt=462&idt=-M&shv=r20210812&mjsv=m202108100101&ptt=9&saldr=aa&abxe=1&cookie=ID%3D7502a35421753b51-22884b6da4c800b9%3AT%3D1629284612%3ART%3D1629284612%3AS%3DALNI_MYgQPnbHPETySL39LytU3BVTcj2Fw&prev_fmts=0x0%2C375x312%2C375x312&nras=4&correlator=7143501773191&frm=20&pv=1&ga_vid=2078305479.1629284612&ga_sid=1629284612&ga_hid=1717574895&ga_fc=1&u_tz=180&u_his=3&u_java=0&u_h=812&u_w=375&u_ah=812&u_aw=375&u_cd=32&u_nplug=0&u_nmime=0&adx=8&ady=919&biw=375&bih=635&scr_x=0&scr_y=0&eid=20211866%2C31062297&oid=3&pvsid=4484811752877632&pem=682&ref=http%3A%2F%2Fwww.desprepescuit.ro%2Fretete-culinare-babusca.html&eae=0&fc=1792&brdim=0%2C0%2C0%2C0%2C375%2C0%2C375%2C812%2C375%2C635&vis=1&rsz=%7C%7Cs%7C&abl=NS&fu=16512&bc=31&ifi=4&uci=a!4&btvi=2&fsb=1&xpc=oXOt0McW6a&p=http%3A//www.desprepescuit.ro&dtd=13

Preparare reteta culinara : 

Se spala salata, se scurge bine de apa, se taie fasii mai mari si se aseaza pe o farfurie plata. Se adauga ceapa taiata rondele, iar printre ele se aseaza ardeii cu varful spre centru. Babusca se taie bucatele si se aseaza peste ceapa din mijloc, apoi rosiile taiate in jumatate. Se potriveste gustul de ulei, otet, sare si piper.

4.SALATA DE BABUSCA SARATA

Ingrediente reteta culinara :
Salata de babusca sarata

– babusca sarata 300 g
– cartofi 1 kg
– ceapa 200 g
– fasole alba 300 g
– castraveti murati 200 g
– ulei 80 g
– otet 40 ml
– masline 150 g
– piper
– sarehttps://googleads.g.doubleclick.net/pagead/ads?client=ca-pub-2417660363664365&output=html&h=424&adk=2946886777&adf=1166682009&pi=t.aa~a.1828025436~rp.4&w=359&lmt=1629285073&nsk=d854a265&rafmt=11&rdp=1&pwprc=7330807405&psa=1&ad_type=text_image&format=359×424&url=http%3A%2F%2Fwww.desprepescuit.ro%2Fretete-babusca-preparare-Salata-de-babusca-sarata.html&flash=0&pra=3&wgl=1&fa=26&dt=1629285073049&bpp=1&bdt=326&idt=-M&shv=r20210812&mjsv=m202108100101&ptt=9&saldr=aa&abxe=1&cookie=ID%3D7502a35421753b51-22884b6da4c800b9%3AT%3D1629284612%3ART%3D1629284612%3AS%3DALNI_MYgQPnbHPETySL39LytU3BVTcj2Fw&prev_fmts=0x0%2C375x312%2C375x312&nras=4&correlator=2535589256235&frm=20&pv=1&ga_vid=2078305479.1629284612&ga_sid=1629284612&ga_hid=1386599836&ga_fc=1&u_tz=180&u_his=3&u_java=0&u_h=812&u_w=375&u_ah=812&u_aw=375&u_cd=32&u_nplug=0&u_nmime=0&adx=8&ady=999&biw=375&bih=635&scr_x=0&scr_y=0&eid=44747620%2C20211866%2C31062297&oid=3&pvsid=4142554572054302&pem=682&ref=http%3A%2F%2Fwww.desprepescuit.ro%2Fretete-culinare-babusca.html&eae=0&fc=1792&brdim=0%2C0%2C0%2C0%2C375%2C0%2C375%2C812%2C375%2C635&vis=1&rsz=%7C%7Cs%7C&abl=NS&fu=16512&bc=31&ifi=4&uci=a!4&btvi=2&fsb=1&xpc=3Lo0Lyvbm0&p=http%3A//www.desprepescuit.ro&dtd=17

Preparare reteta culinara : 

Babusca se taie felii cu latimea de 1 cm. Cartofii se fierb si se taie felii subtiri. Ceapa se taie pestisori si se fierbe 10 min. in apa amestecata cu otet. Fasolea se fierbe separat, schimbandu-se 2 ape in timpul fierberii, apoi se scurge. Castravetii se taie cuburi. Se amesteca totul, se adauga uleiul, otetul si se potriveste gustul cu sare si piper. Se aranjeaza salata pe un platou si se decoreaza cu masline.

5.SARAMURA DE PESTE BABUSCA

Ingrediente reteta culinara :
Saramura de peste babusca

– peste babausca 
– sare mare 
– ardei gras sau capia 
– rosii 
– morcov 
– patrunjel 
– usturoi 
– bulion sau suc de rosii 
– ulei 
– piper 
https://googleads.g.doubleclick.net/pagead/ads?client=ca-pub-2417660363664365&output=html&h=424&adk=2946886777&adf=1166682009&pi=t.aa~a.1828025436~rp.4&w=359&lmt=1629285117&nsk=d854a265&rafmt=11&rdp=1&pwprc=7330807405&psa=1&ad_type=text_image&format=359×424&url=http%3A%2F%2Fwww.desprepescuit.ro%2Fretete-babusca-preparare-saramura-de-peste-babusca.html&flash=0&pra=3&wgl=1&fa=26&dt=1629285117688&bpp=1&bdt=277&idt=-M&shv=r20210812&mjsv=m202108100101&ptt=9&saldr=aa&abxe=1&cookie=ID%3D7502a35421753b51-22884b6da4c800b9%3AT%3D1629284612%3ART%3D1629284612%3AS%3DALNI_MYgQPnbHPETySL39LytU3BVTcj2Fw&prev_fmts=0x0%2C375x312%2C375x312&nras=4&correlator=7721814188644&frm=20&pv=1&ga_vid=2078305479.1629284612&ga_sid=1629284612&ga_hid=546826386&ga_fc=1&u_tz=180&u_his=3&u_java=0&u_h=812&u_w=375&u_ah=812&u_aw=375&u_cd=32&u_nplug=0&u_nmime=0&adx=8&ady=999&biw=375&bih=635&scr_x=0&scr_y=0&eid=44747620%2C21066429%2C20211866%2C31062297&oid=3&pvsid=862006533249536&pem=682&ref=http%3A%2F%2Fwww.desprepescuit.ro%2Fretete-culinare-babusca.html&eae=0&fc=1792&brdim=0%2C0%2C0%2C0%2C375%2C0%2C375%2C812%2C375%2C635&vis=1&rsz=%7C%7Cs%7C&abl=NS&fu=16512&bc=31&ifi=4&uci=a!4&btvi=2&fsb=1&xpc=xqo5GtkI2u&p=http%3A//www.desprepescuit.ro&dtd=10

Preparare reteta culinara : 

Pentru saramura de peste babausca este necesara o tava pe care se aseaza un strat gros de sare cam de 3-4 milimetrii. Dupa ce a fost eviscerata si spalata, babausca se aseaza in tava pe stratul de sare. Cand este gata, pestele se curata crusta de sare, pentru a nu fi prea sarat. Se curata tava de sare apoi se pun rosiile taiate felii si ardeiul gras. Dupa ce s-au copt putin, se curata rosiile de coaja si se toaca cubulete mici. Se da pe razatoare morcovul si se toaca marunt usturoiul, patrunjelul si ardeiul. Dupa ce se toaca morcovul, se pune intr-o oala si se adauga putin ulei (o lingura), se adauga putina apa apoi legumele tocate. Se lasa toata compozitia la fiert la foc mic. Cand este aproape gata, se adauga rosiile coapte taiate cubulete si piper dupa gust. Dupa ce s-au fiert putin si rosiile, se ia oala de pe foc si se adauga babausca coapta in sare. Saramura de peste babausca se poate servi atat calda cu mamaliga, dar si rece.

Pofta buna !

Scroll to Top