1.CIORBA DE PESTE BATCA
Ingrediente reteta culinara :
Ciorba de peste batca
– 1,5 kg peste batca
– doua cepe potrivite
– doi morcovi
– patrunjel verde
– un pahar cu orez
– pastarnac
– telina
– rosii sau bulion
– 3 linguri de ulei
– piper
– sare
– zeama de lamaie ( otet, zeama de varza, bors)
Preparare reteta culinara :
Se curata de solzi batca si de maruntaie si se spala bine sub jet de apa. Se taie apoi in bucati potrivite. Se curata si se spala legumele apoi se dau prin razatoarea mare sau se toaca cu cutitul in bucatele mici. Se pune intr-o cratita uleiul si se adauga zarzavatul, apoi se adauga 3 linguri de apa si se lasa sa se inabuseasca. Dupa ce s-au inabusit legumele se adauga inca aproximativ 3 – 3,5 litri de apa in cratita si se lasa sa fiarba la foc potrivit cam 20 minute. Se adauga rosiile taiate in bucatele mici, zeama pentru acrit (bors, zeama de lamaie, zeama de varza sau otet), se adauga orezul spalat, se adauga bucatile de batca si se mai da la foc mic inca 20 de minute. Ideal este sa mai adaugati pe langa bucatile de batca si alte specii de pesti mai mici, acestia fac ciorba de platica mai gustoasa. Pestele nu trebuie fiert prea mult pentru ca risca sa se sfarame. Daca doriti sa fierbeti mai mult ingredientele, scoateti pestele intr-o farfurie si adaugati-l inapoi dupa ce considerati ca s-au fiert celelalte. Inainte sa oprim focul adaugam o mana de patrunjel verde maruntit.
2.PESTE PRAJIT BATCA
Ingrediente reteta culinara :
Peste prajit batca
– 1 kg peste batca
– 150 g faina de grau
– 150 g malai
– sare
– usturoi
– lamaie
– ulei
Preparare reteta culinara :
Se curata si se spala batca, dupa care se taie in bucati potrivite, in cazul in care pestele mai mare. Pestele se pune la zvantat, pe servetele de hartie sau pe un prosop de bucatarie. Intr-o farfurie intinsa se pune faina de grau, malaiul si putina sare, amestecanduu-se pana la omogenizare. Dupa ce a stat putin sa se scurga de apa, se ia pestele si se da pe toate partile, prin amestecul de faina de grau, malai si sare. In acelasi timp se ia o tigaie mai inalta si se toarna putin ulei. Dupa ce s-a incins uleiul se pun bucatile de peste care au fost date prin faina de grau, malai si sare. Se prajesc bucatile de batca pe toate partile apoi se scot pe servetele de bucatarie, ca sa se scurga uleiul de la prajit. Pestele prajit se aseaza pe o farfurie si se asezoneaza cu felii de lamie. Se serveste cald cu mamaliga si mujdei de usturoi.
3.SALATA DE BATCA SARATA
Ingrediente reteta culinara :
Salata de batca sarata
– batca sarata 300 g
– cartofi 1 kg
– ceapa 200 g
– fasole alba 300 g
– castraveti murati 200 g
– ulei 80 g
– otet 40 ml
– masline 150 g
– piper
– sare
Preparare reteta culinara :
Batca se taie felii cu latimea de 1 cm. Cartofii se fierb si se taie felii subtiri. Ceapa se taie pestisori si se fierbe 10 min. in apa amestecata cu otet. Fasolea se fierbe separat, schimbandu-se 2 ape in timpul fierberii, apoi se scurge. Castravetii se taie cuburi. Se amesteca totul, se adauga uleiul, otetul si se potriveste gustul cu sare si piper. Se aranjeaza salata pe un platou si se decoreaza cu masline.
4.SARAMURA DE PESTE BATCA
Ingrediente reteta culinara :
Saramura de peste batca
– peste batca
– sare mare
– ardei gras sau capia
– rosii
– morcov
– patrunjel
– usturoi
– bulion sau suc de rosii
– ulei
– piper
Preparare reteta culinara :
Pentru saramura de peste batca este necesara o tava pe care se aseaza un strat gros de sare cam de 3-4 milimetrii. Dupa ce a fost eviscerata si spalata, batca se aseaza in tava pe stratul de sare. Cand este gata, pestele se curata crusta de sare, pentru a nu fi prea sarat. Se curata tava de sare apoi se pun rosiile taiate felii si ardeiul gras. Dupa ce s-au copt putin, se curata rosiile de coaja si se toaca cubulete mici. Se da pe razatoare morcovul si se toaca marunt usturoiul, patrunjelul si ardeiul. Dupa ce se toaca morcovul, se pune intr-o oala si se adauga putin ulei (o lingura), se adauga putina apa apoi legumele tocate. Se lasa toata compozitia la fiert la foc mic. Cand este aproape gata, se adauga rosiile coapte taiate cubulete si piper dupa gust. Dupa ce s-au fiert putin si rosiile, se ia oala de pe foc si se adauga batca coapta in sare. Saramura de peste batca se poate servi atat calda cu mamaliga, dar si rece.
Pofta buna !