3. PESTE PRAJIT CRAP
Ingrediente reteta culinara :
Peste prajit crap
– 1 kg peste crap
– 150 g faina de grau
– 150 g malai
– sare
– usturoi
– lamaie
– ulei
Preparare reteta culinara :
Se curata si se spala crapul, dupa care se taie in bucati potrivite, in cazul in care pestele mai mare. Pestele se pune la zvantat, pe servetele de hartie sau pe un prosop de bucatarie. Intr-o farfurie intinsa se pune faina de grau, malaiul si putina sare, amestecandu-se pana la omogenizare. Dupa ce a stat putin sa se scurga de apa, se ia pestele si se da pe toate partile, prin amestecul de faina de grau, malai si sare. In acelasi timp se ia o tigaie mai inalta si se toarna putin ulei. Dupa ce s-a incins uleiul se pun bucatile de peste care au fost date prin faina de grau, malai si sare. Se prajesc bucatile de crap pe toate partile apoi se scot pe servetele de bucatarie, ca sa se scurga uleiul de la prajit. Pestele prajit se aseaza pe o farfurie si se asezoneaza cu felii de lamie. Se serveste cald cu mamaliga si mujdei de usturoi.
2. SALATA DE CRAP AFUMAT
Ingrediente reteta culinara :
Salata de crap afumat
Crap afumat 300 g, mere 800 g, ceapa 500 g, franzela 200 g, ulei 125 g, lamaie 100 g, sare
Preparare reteta culinara :
Crapul afumat se trece prin masina de tocat impreuna cu merele curatate de coaja si seminte, ceapa si franzela.
Se adauga uleiul si zeama de lamaie si se amesteca pana ce se obtine o pasta spumoasa.
3. SALATA DE CRAP CU CEAPA
Ingrediente reteta culinara :
Salata de crap cu ceapa
1 kg crap 600 g ceapa 200 g morcovi 200 g masline 50 ml ulei
Preparare reteta culinara :
Dupa ce s-a curatat si spalat ceapa se amesteca cu sare, ulei, otet, masline, si morcovi dati prin razatoarea mica. Se aseaza pe farfurie iar deasupra se aseaza bucati de peste dezosat. Se serveste ca aperitiv rece.
4. SALATA DE CRAP SARAT
Ingrediente reteta culinara :
Salata de crap sarat
Crap sarat 300 g, cartofi 1 kg, ceapa 200 g, fasole alba 300 g, castraveti murati 200 g, ulei 80 g, otet 40 ml, masline 150 g, piper, sare
Preparare reteta culinara :
Crapul se taie felii cu latimea de 1 cm. Cartofii se fierb si se taie felii subtiri. Ceapa se taie pestisori si se fierbe 10 min. in apa amestecata cu otet. Fasolea se fierbe separat, schimbandu-se 2 ape in timpul fierberii, apoi se scurge. Castravetii se taie cuburi. Se amesteca totul, se adauga uleiul, otetul si se potriveste gustul cu sare si piper. Se aranjeaza salata pe un platou si se decoreaza cu masline.
5. SALATA DE ICRE DE CRAP
Ingrediente reteta culinara :
Salata de icre de crap
60 grame icre de crap
4 felii de paine fara coaja
1 lamaie
2 linguri de apa minerala
4 liguri de lapte
1 ceapa potrivita
300 ml de floarea soarelui
Preparare reteta culinara :
Daca icrele de crap au fost tinute in sare, se vor pune la desarat intr-un vas cu apa aproximativ 40 de minute, apoi se scot din apa si se scurg printr-un tifon. Se iau feliile de paine si se stropesc cu lapte, apoi se sfarama bine. Intre timp se pun icrele de crap intr-un vas si se incalzesc putin, pentru ca fiind calde se sparg mai bine. Dupa ce s-au incalzit putin, se pun icrele peste paine si se adauga putina zeama de lamaie, si putin ulei de floarea soarelui, apoi trebuiesc frecate bine. Se adauga treptat cate putin ulei, apoi se stropeste cu putina apa pentru a le face mai pufoase. Icrele de crap se pot aseza pe un platou asezonat cu masline, patrunjel verde, felii de rosii, felii de lamai.
6. SARAMURA DE PESTE CRAP
Ingrediente reteta culinara :
Saramura de peste crap
– peste crap
– sare mare
– ardei gras sau capia
– rosii
– morcov
– patrunjel
– usturoi
– bulion sau suc de rosii
– ulei
– piper
Preparare reteta culinara :
Pentru saramura de peste crap este necesara o tava pe care se aseaza un strat gros de sare cam de 3-4 milimetrii. Dupa ce a fost eviscerat si spalat, crapul se aseaza in tava pe stratul de sare. Cand este gata, pestele se curata crusta de sare, pentru a nu fi prea sarat. Se curata tava de sare apoi se pun rosiile taiate felii si ardeiul gras. Dupa ce s-au copt putin, se curata rosiile de coaja si se toaca cubulete mici. Se da pe razatoare morcovul si se toaca marunt usturoiul, patrunjelul si ardeiul. Dupa ce se toaca morcovul, se pune intr-o oala si se adauga putin ulei (o lingura), se adauga putina apa apoi legumele tocate. Se lasa toata compozitia la fiert la foc mic. Cand este aproape gata, se adauga rosiile coapte taiate cubulete si piper dupa gust. Dupa ce s-au fiert putin si rosiile, se ia oala de pe foc si se adauga crapul copt in sare. Saramura de peste crap se poate servi atat calda cu mamaliga, dar si rece.
Pofta buna !