RETETE HAMSIE

1. HAMSIE LA CONSERVA

Ingrediente reteta culinara :
Hamsie la conserva

– hamsie 
– piper 
– foi de dafin 
– ceapa 
– morcovi 
– sare 
– otet 
– ulei 
– apa 

Preparare reteta culinara : 

Se curata hamsia , se spala si se pune intr-un castron cu o parte din cantitate otet si doua parti apa, se adauga si sare ca pentru saramura, se lasa la macerat 12 – 20 ore. Dupa ce se scoate de la macerat se spala hamsia si se aseaza in borcan. Pe langa pesti se adauga cate o frunza de dafin, piper, ceapa taiata feliute subtiri, morcov rondele, apoi se toarna 1/3 otet si 2/3 apa apoi o pelicula de ulei si se da la cuptor intr-o tava. Dupa jumatate de ora se pun capacele pe borcane s se lasa la racit.

2. PESTE PRAJIT HAMSIE

Ingrediente reteta culinara :
Peste prajit hamsie

– 1 kg peste hamsie
– 150 g faina de grau
– 150 g malai
– sare
– usturoi
– lamaie
– ulei

Preparare reteta culinara : 

Se curata si se spala hamsia, se pune la zvantat, pe servetele de hartie sau pe un prosop de bucatarie. Intr-o farfurie intinsa se pune faina de grau, malaiul si putina sare, amestecanduu-se pana la omogenizare. Dupa ce a stat putin sa se scurga de apa, se ia hamsia si se da pe toate partile, prin amestecul de faina de grau, malai si sare. In acelasi timp se ia o tigaie mai inalta si se toarna putin ulei. Dupa ce s-a incins uleiul se pun aterinele care au fost date prin faina de grau, malai si sare. Se prajesc hamsiile pe toate partile apoi se scot pe servetele de bucatarie, ca sa se scurga uleiul de la prajit. Pestele prajit se aseaza pe o farfurie si se asezoneaza cu felii de lamie. Se serveste cald cu mamaliga si mujdei de usturoi.

3. SALATA CU HAMSIE

Ingrediente reteta culinara :
Salata cu hamsie

– salata verde 1 buc
– 500 g hamsie
– 1 ceapa 
– 4 ardei copti
– 3 rosii 
– ulei 
– sare
– otet
– sare
– otet

Preparare reteta culinara : 

Se curata si se spala hamsia dupa care se pune intr-un vas la fiert. Se spala salata, se scurge bine de apa, se taie fasii mai mari si se aseaza pe o farfurie plata. Se adauga ceapa taiata rondele, iar printre ele se aseaza ardeii cu varful spre centru. Hamsia se taie bucatele si se aseaza peste ceapa din mijloc, apoi rosiile taiate in jumatate. Se potriveste gustul de ulei, otet, sare si piper.

4. SALATA DE HAMSIE SARATA

Ingrediente reteta culinara :
Salata de hamsie sarata

– hamsie sarata 300 g
– cartofi 1 kg
– ceapa 200 g
– fasole alba 300 g
– castraveti murati 200 g
– ulei 80 g
– otet 40 ml
– masline 150 g
– piper
– sare

Preparare reteta culinara : 

Hamsia se taie felii cu latimea de 1 cm. Cartofii se fierb si se taie felii subtiri. Ceapa se taie pestisori si se fierbe 10 minute in apa amestecata cu otet. Fasolea se fierbe separat, schimbandu-se 2 ape in timpul fierberii, apoi se scurge. Castravetii se taie cuburi. Se amesteca totul, se adauga uleiul, otetul si se potriveste gustul cu sare si piper. Se aranjeaza salata pe un platou si se decoreaza cu masline.

5. SALATA DE HAMSII

Ingrediente reteta culinara :
Salata de hamsii

– hamsii 400 g
– cartofi 1 kg
– ceapa 300 g
– castraveti in otet 200 g
– morcovi 300 g
– mazare 200 g
– otet 40 ml
– maioneza dietetica 800 g
– sare

Preparare reteta culinara : 

Cartofii se fierb in coaja, se curata si se taie cubulete. Ceapa se taie marunt, se fierbe 10 minute in otet subtiat cu apa si apoi se strecoara.
Hamsiile se curata, se taie capetele si cozile, se lasa cateva ore in apa rece ca sa se desareze, se scurg si se taie felii. Castravetii in otet se taie cuburi. Morcovii se fierb separat si se taie cuburi. Mazarea se clateste in apa rece si se scurge.
Se amesteca toate componentele, se adauga maioneza dietetica si se aranjeaza salata pe un platou.

Pofta buna !

Scroll to Top