Peste la cuptor cu legume

Reteta de peste la cuptor cu legume este ideala pentru zilele cand nu vrei sa petreci prea mult timp in bucatarie.

Pestele este indicat daca vrei sa ai o dieta sanatoasa si echilibrata. Toti nutritionistii recomanda consumul de peste datorita beneficiilor pe care le are asupra organismului. Indiferent de ce tip este, pestele contine acizi grasi esentiali omega 3 si 6, vitamine, minerale si proteine.

Insa, chiar daca este sanatos, asta nu inseamna ca este bine sa mananci peste zilnic. Se recomanda sa il consumi cu moderatie. Pestele mai contine si substante toxice care daca nu sunt consumate cu precautie iti fac mai mult rau decat bine.

Aceasta reteta de peste cu legume la cuptor se poate gati cu orice tip de peste. Eu am folosit peste Lavrac proaspat (Biban de mare european sau Lup de mare, cum mai este cunoscut).

Reteta este pe cat de gustoasa, pe atat de usor de gatit! Legumele si pestele se gatesc doar in cuptor. Nu au nevoie sa fie prajite sau calite in prealabil. Pur si simplu adaugi in tava pestele si orice legume ai la indemana!

INGREDIENTE

  • 2 pesti de aprox 200 g fiecare
  • 5  cartofi medii
  • 1  morcov mare
  • 1  ardei gras rosu
  • 1  zucchini sau dovlecel
  • cateva bucatele de broccoli
  • 4-5  catei de usturoi
  • 1  ceapa rosie
  • sare, piper, condiment
  • 2 linguri ulei de masline

MOD DE PREPARARE

  • Intr-o tava care va merge la cuptor toarna uleiul de masline. Eu am gatit peste cu legume la cuptor intr-o tava de ceramica. Insa, se poate gati in orice tava tapetata cu hartie de copt. Taie cartofii curatati pe lung in 4 sau in 8 bucati, daca sunt mai mari. Adauga-i in tava peste uleiul de masline si rasfira-i pe toata suprafata.
  • Taie morcovul in felii nu foarte groase. Toaca ardeiul gras rosu in bucati mai mari. Pune legumele in tava peste cartofi. Eventual aseaza-le spre marginile tavii pentru a lasa spatiu in mijloc pentru peste.
  • Zucchini se taie pe lung in jumatate. Nu este nevoie sa il curati de coaja. Spala-l foarte bine si gateste-l cu tot cu coaja. Taie fiecare jumatate de zucchini rondele de un deget grosime. Se gateste relativ repede si se inmoaie prea tare in cuptor daca este taiat prea subtire. Legumele nu trebuie sa isi piarda forma dupa gatire. Personal, imi place sa simt gustul fiecarei legume atunci cand mananc peste la cuptor cu legume. Adauga zucchini in tava.
  • Rupe cateva buchetele de broccoli proaspat, spala-le si adauga-le si pe ele in tava peste celelalte legume. Presara peste legumele din tava sare si piper.
  • In cazul in care pestele nu este eviscerat, atunci scoate-i intestinele, curata-l bine in interior si spala-l cu apa rece. Indeparteaza-i apoi solzii si branhiile. Curata bine pestele pentru a nu avea surpize atunci cand il servesti la masa. Eu am avut peste gata eviscerat. L-am rugat pe domnul de la raionul de peste din supermarket sa il eviscereze. Tot ce am mai avut de facut a fost sa ii indepartez solzii, branhiile si sa il spal bine.
  • Dupa ce ai curatat si spalat pestele, pune-l pe un servetel de bucatarie. Sterge-l bine cu servetelul pentru a absorbi toata apa. Condimenteaza pestele cu sare, piper si condiment special pentru peste. Pune-l apoi in tava peste legume.
  • Taie fiecare catel de usturoi in doua si aseaza-l in interiorul pestelui. Astfel, in momentul gatirii, carnea de peste isi va lua aroma de usturoi.
  • Toaca ceapa felii si aseaza-le de jur imprejurul pestelui. Acesta va prelua aroma cepei si va fi foarte gustos!
  • Adauga cateva picaturi de apa in tava, acopera tava cu folie de aluminiu si introdu-o in cuptor la foc mediu (200 grade). Lasa pestele cu legumele la cuptor pentru aproximativ 45 de minute. Dupa 30 de minute scoate folia de aluminiu si mai lasa pestele in cuptor pentru inca 15 minute. Acesta se va rumeni usor, iar legumele se vor gratina.

SFATURI UTILE

  • Cand gatesti legume la cuptor, nu le taia in bucati subtiri. Legumele trebuie taiate in bucati mai groase. Astfel, dupa gatire, ele isi pastreaza textura si forma. Nu iti doresti un terci de legume in farfurie! In plus, incearca sa le tai pe toate de aceasi dimensiune pentru a se gati uniform.
  • Pentru reteta de peste la cuptor poti sa folosesti orice legume iti plac si ai pe acasa. De exemplu, se potrivesc foarte bine legume precum: ciuperci, rosii, cartofi dulci, praz, vinete, etc.
  • De altfel, poti gati peste la cuptor cu legume si cu peste congelat. Trebuie sa-l lasi la decongelat in frigider, spala-l bine, apoi urmeaza pasii retetei.
  • Mai poti condimenta pestele si legumele cu ierburi aromatice: cimbru, rozmarin sau busuioc.
Scroll to Top