1. PASTRAV INDIGEN LA CUPTOR
Ingrediente reteta culinara :
Pastrav indigen la cuptor
– 2 bucati de pastrav indigen
– 7 linguri ulei de masline
– rozmarin tocat marunt
– ardei capia
– cartofi
– morcov
– usturoi
– patrunjel verde
– lamaie
– sare
– piper
Preparare reteta culinara :
Se curata si se spala pastravul indigen.Se toaca patrunjelul verde si se taie marunt usturoiul. Se amesteca uleiul de masline cu rozmarinul, usturoiul maruntit si patrunjelul verde tocat. Se sareaza pastravul indigen pe exterior si pe interior, apoi se unge cu amestecul din ulei si condimente. Se aseaza pastravul indigen intr-o tava de cuptor sau un vas de sticla special pentru cuptor in care s-au asezat felii de cartof si morcov taiate rondele, iar pe deasupra se pun cateva feliute de ardei capia taiate subtiri. Se taie o lamaie in felii subtiri si se introduce in fiecare peste cate 2 – 3 felii. Se pune tava in cuptorul deja incins, urmand ca in aproximativ 20 de minute sa mai adaugam 5 linguri de apa si sa intoarcem pestii pe partea cealalta. Se mai lasa la cuptor tot cam 20 de minute.
2. PESTE PRAJIT PASTRAV INDIGEN
Ingrediente reteta culinara :
Peste prajit pastrav indigen
– 1 kg peste pastrav indigen
– 150 g faina de grau
– 150 g malai
– sare
– usturoi
– lamaie
– ulei
Preparare reteta culinara :
Se curata si se spala pastravul indigen, dupa care se taie in bucati potrivite, in cazul in care pestele mai mare. Pestele se pune la zvantat, pe servetele de hartie sau pe un prosop de bucatarie. Intr-o farfurie intinsa se pune faina de grau, malaiul si putina sare, amestecandu-se pana la omogenizare. Dupa ce a stat putin sa se scurga de apa, se ia pestele si se da pe toate partile, prin amestecul de faina de grau, malai si sare. In acelasi timp se ia o tigaie mai inalta si se toarna putin ulei. Dupa ce s-a incins uleiul se pun bucatile de peste care au fost date prin faina de grau, malai si sare. Se prajesc bucatile de pastrav indigen pe toate partile apoi se scot pe servetele de bucatarie, ca sa se scurga uleiul de la prajit. Pestele prajit se aseaza pe o farfurie si se asezoneaza cu felii de lamie. Se serveste cald cu mamaliga si mujdei de usturoi.
3. SARAMURA DE PASTRAV INDIGEN
Ingrediente reteta culinara :
Saramura de pastrav indigen
Peste proaspat, patru cinci bucati,ardei iute, ardei gras, piper, sare, usturoi, cimbru, patrunjel, rosii.
Preparare reteta culinara :
Se curata pestele, se spala, apoi se aseaza pe un prosop de bucatarie. Se lasa 10 minute. Se ia o tigaie de copt vinete sau ardei si se pune la foc. In tigaie se asterne un strat de sare, se lasa putin sa se încalzeasca apoi se aseaza pestele. Se coace pestele pe patul de sare pe ambele parti. Intr-o cratita se toaca legumele, se condimenteaza cu sare si piper dupa care se adauga putina apa si se da la foc mic pana incepe sa fiarba. Dupa ce pestele s-a copt pe patul de sare, se scutura bine si se aseaza in cratita, se acopera cu un capac si se lasa 10 minute. Saramura de pastrav se poate servi cu mamaliga si un pahar de vin alb.
Pofta buna !