Conserva de peste in ulei picant sau cu usturoi

Ingrediente

  • Pentru reteta de Conserva de peste in ulei cu usturoi:
  • -1 kg peste de orice fel
  • -1 frunza dafin
  • -1 lingura rasa de sare
  • -2-3 catei de usturoi
  • -2 linguri de otet sau zeama de lamaie
  • -cateva boabe de piper
  • -ulei cat intra in borcan, cam 300 ml
  • Pentru reteta de Conserva de peste in ulei picant
  • -1 kg peste de orice fel
  • -1 lingura rasa de sare
  • -1 frunza de dafin
  • -2 linguri de otet sau zeama de lamaie
  • -ardei iute cam jumatate de ardei sau mai putin daca e foarte iute
  • -cateva boabe de piper
  • -ulei, cam 300 ml

Cum se face reteta de conserva de peste in ulei picant sau cu usturoi

Pestele se curata de solzi unde este cazul, se eviscereaza, se taie capul, coada si inotatoarele. Se taie bucati mici, felii cam de 2 cm sau se lasa intregi daca e peste mic gen hamsii, sardine, guvizi, șprot, obleți… Se poate folosim peste proaspat sau congelat, fara probleme. Eu am folosit acum sardine si macrou.

Se spala foarte bine pestele si se scurge, sa nu mai aiba sange si apa.

bine sa lasati pestele, dupa ce l-ati taiat bucati, in apa rece cu sare, pentru 10/15 minute. Apoi clatiti bine cu apa rece. Va iesi tot sangele.

Acum se pun in borcane pestelem otetul sau zeama de lamaie si condimentele, apoi se toarna ulei atat cat este nevoie. Se umple cu un deget mai jos de gura borcanului.

Atentie!!

Uleiul se va umfla la fiert, deci nu se pune ulei pana sus.

Conserva de peste in ulei picant sau cu usturoi

Acum, borcanele merg la cuptor: se pun in tava pe care se asaza un servet si se baga in cuptiorul rece. Borcanele nu uitati sa fie bine spalate, uscate si sterilizate inainte.

Se seteteaza cuptorul la 100 de grade (foc minim la cuptoarele pe gaz) si se lasa 3 ore. Dupa 3 ore se scot borcanele, se mai completeaza cu ulei ca sa fie pestele bine acoperit, se pun capacele si se baga inapoi in cuptor. Se stinge focul si se lasa asa pana a doua zi.

A doua zi, borcanele se sterg, se eticheteaza si merg in camara. Rezista si 2 ani daca sunt bine sterilizate si borcanele curate si inchise ermetic.

Verificati daca sunt capacele inchise ermetic. Intoarceti borcanele cu gura-n jos si le agitati usor, vedeti sa nu curga uleiul. In acest caz, schimbati capacele si mai sterizilati 30 de minute la bain-marie.

In prima saptamana verificati des borcanele, apasati capacele, sa nu fie umflate, sa nu-si schimbe culoarea uleiul, sa nu curga. E bine sa asezati borcanele pe hartie, sa fie vizibil daca uleiul se scurge.

La cel mai mic semn ca nu e bine ceva, imediat mai sterilizati inca 30 de minute la bain-marie.

Se intampla rar, dar se mai pot intampla si accidente, din diverse motive, asa ca este bine sa fim  precauti. Stiti ca eu spun toate secretele si nu ascund nimic.

Conserva de peste in ulei picant sau cu usturoi

Asta-i tot. Cand desfaceti un borcan de Conserva de peste in ulei picant sau cu usturoi, stropiti bine cu lamaie sau otet, spargeti o ceapa uscata sau taiati o ceapa verde si mancati cu multa pofta.

Scroll to Top