Pentru un preparat sanatos si delicios, incerca pastrav la cuptor pe pat de lamaie! O reteta de cina usoara si rapida, gata in doar 30 de minute!
Din punctul meu de vedere, pastravul este unul dintre cei mai gustosi pesti. Imi place pentru ca are carnea delicata si nici nu are prea multe oase. Il gasesc cu usurinta proaspat si este mai accesibil la pret. In plus, pastravul se gateste foarte usor.
Apreciez pastravul si pentru valorile lui nutritive. Spre deosebire de alte specii de pesti, pastravul contine mai putin mercur, ceea ce il face mai sanatos. Consumul regulat de pastrav sau peste, in general, furnizeaza organismului nutrienti esentiali si sustine o stare buna de sanatate.
Pastravul este o sursa buna de proteine si este bogat in acizi grasi Omega 3. De altfel, contine vitamina B12, vitamina B9 (acid folic) si vitamina D.
Asa ca, ce poate fi mai sanatos decat un pastrav la cuptor cu lamaie? O reteta low carb care alaturi de o salata de cruditati este preparatul ideal pentru o cura de slabire.
Insa, pastravul la cuptor se potriveste de minune cu multe alte garnituri. Poti sa il servesti cu legume la cuptor, sote sau pe gratar, cartofi, orez sau mamaliga. O alta reteta la fel de rapida si sanatoasa este si peste la cuptor cu legume.
Pentru a potenta aroma pastravului am folosit lamaie, ulei de masline, usturoi, sare, piper, boia de ardei si putin vin alb. Imi place sa condimentez pestele cu ierburi uscate, iar pastravul se potriveste cu oregano, cimbru si rozmarin.
Doar de atat ai nevoie pentru aceasta reteta. Nu este mare bataie de cap sa gatesti pastrav la cuptor pe pat de lamaie! Prin urmare, iata cum se face pestele la cuptor!
INGREDIENTE
- 2 pastravi de 250-300 g fiecare
- 2 lamai
- 4 catei de usturoi
- 2 linguri ulei de masline
- sare, piper
- boia de ardei
- ierburi uscate: cimbru, rozmarin, oregano (optional)
- 50 ml vin alb (optional)
MOD DE PREPARARE
- Spala bine pestii eviscerati si curatati de solzi, apoi tamponeaza-i cu servetele absorbante pentru a-i zvanta de apa. Unge fiecare peste cu ulei de masline, apoi condimenteaza-i bine la suprafata si pe interior cu sare, piper, boia de ardei, cimbru, rozmarin si oregano.
- Taie lamaile (cu tot cu coaja) rondele cat mai subtiri. Nu uita sa le spali bine cu apa calduta inainte de a le taia. Toarna intr-o tava uleiul de masline, apoi aseaza feliile de lamaie in tava, intr-un singur strat. Pune pastravii peste feliile de lamaie.
- Curata cateii de usturoi de coaja, apoi zdrobeste-i cu lama cutitului. Pune usturoiul in interiorul fiecarui pastrav.
- Toarna vinul alb in tava (poate fi inlocuit cu apa). Acopera tava cu o folie de aluminiu si introdu-o in cuptorul preincalzit. Lasa pestele la cuptor, la 200 de grade, pentru aproximativ 20-25 de minute. Dupa acest timp, indeparteaza folia si mai lasa pestele in cuptor pentru vreo 10-15 minute, pana se rumeneste deasupra, iar pielea devine crocanta.
- Scoate pestele cu grija din tava, aseaza-l pe farfurie si serveste-l cald alaturi de garnitura preferata. Noi l-am mancat cu o garnitura de legume la tigaie si mix de salata!
SFATURI UTILE
- Daca nu ai cumparat pestele gata curatat, atunci indeparteaza-i solzii, aripioarele si eviscereaza-l. Spala bine pestele la suprafata si in interior sub jet de apa rece.
- Cand cumperi peste, asigura-te ca este cu adevarat proaspat. Exista cateva aspecte la care trebuie sa fii atent: trebuie sa aiba o textura ferma, pielea lucioasa, ochii stralucitori, usor bulbucati, iar branhiile trebuie sa aiba aspect curat. Pestele proaspat nu miroase! Asa ca, daca simti un miros specific puternic, nu il cumpara.
- Pentru reteta de pastrav la cuptor pe pat de lamaie poti sa folosesti si peste congelat. Atentie, pestele nu se decongeleaza la temperatura camerei! Pune pestele congelat intr-un vas cu apa rece si lasa-l in frigider pana se decongeleaza.
- Poti sa folosesti si alt tip de peste pentru aceasta reteta.