Asa cum se fac carnati din carne de porc, vita, oaie, pui, se pot face si carnati din carne de peste. Oamenii Deltei folosesc carnea de peste ca materie prima pentru orice fel de mancare ce presupune prezenta unui fel de carne.
Ideea de a prepara carnati din carne de peste mi-a venit in momentul in care a trebuit sa bag ceva la congelator si am observat ca nu mai este loc. Si cum un sertar era plin cu peste si cum aveam la indemana un mat de porc, mi-am spus ca asta-i momentul. Asa ca am pus mana pe telefon si am sunat la prietenii din Delta ca sa aflu cum pot baga pestii in matul de porc.
Spre surprinderea mea nu-i nimic complicat. Succesul retetei consta in diversitatea pestilor folositi astfel incat sa aveti in compozitie atat carne alba cat si carne rosie, atat carne grasa cat si carne mai slaba.
Eu am folosit din ceea ce-mi ocupa sertarul din congelator: o stiuca de 0,5 kg, 4 bibani, 4 carasi si un somn de 0,5 kg si o bucatica de file de sanger. Cel mai mult a durat pana am filetat pestii.
Apoi am dat amestecul de carne de 3 ori prin masina de tocat, impreuna cu ceva catei de usturoi. Asta ca sa ma asigur ca nu ratez vreun osicior de peste. Din toti pestii aia a iesit un guguloi de tocatura cam de 600 g.
Pasta de carne de peste se condimenteaza cu cimbru, piper negru, boia dulce, sare dupa gust si pentru cine doreste cu ceva condimente pentru carnati. Se amesteca totul asa frumusel cu mana si se umple matul cu ajutorul masinii de tocat.
Daca ai unde sa afumi un pic carnatii ar fi excelent. Asta o sa-i dea un gust aparte (asa am inteles) si or sa tina mai mult timp.Va dati seama ca eu nu am avut unde sa-i afum, deci i-am lasat in starea cruda si i-am prajit rapid.