Ingrediente reteta culinara Saramura de peste caras pe pat de sare
Ingrediente necesare pentru 1 persoana: 1 buc caras de 400g (sau 2 carasi mai mici), sare grunjoasa, ardei iute, ceapa verde, patrunjel, apa fiarta
Mod de preparare reteta culinara Saramura de peste caras pe pat de sare
Pestele se spala bine pe solzi, se curata de intestine si urechi. Se spala din nou si de sterge. Solzii raman pe piele.
Pe o tabla de aluminiu (preferabil) sau din orice tip de tabla pe care o aveti, se acopera cu sarea grunjoasa de o grosime de aprox. 5 mm. Tabla se pune pe foc si se lasa sa se „incinga” sarea.
Carasul curatat se pune pe acest pat de sare si se lasa la prajit.
Pestele se tine pe sare pana cand solzii incep sa prinda culoare maronie spre negru (de ars).
In acest timp punem apa la fiert (in functie de cat peste se face, aproximam apa de care avem nevoie, pentru ca adeasta apa trebuie sa acopere complet pestele prajit atunci cand il punem intrun bol).
Dupa ce carasul nostru si-a prajit solzii in sare, se scoate intrun vas (bol) mai mare si peste el se toarna apa fierbinte in care punem ardei iute taiat, patrunjelul si ceapa verde maruntite. Si lasam carasul sa stea cel putin 10 minute in aceasta saramura. Intre timp puteti sa va faceti si o mamaliga, asa cum stiti mai bine!
Mai departe e simplu! Puneti pestele in farfurie si usor, cu furculita sau chiar cu mana, trageti pielea cu solzii de pe carnea pestelui. O sa vedeti ca se curata foarte, foarte usor. ramane doar carnea coapta, dulce si aromata.
Turnati zeama din bol peste peste, cat doriti, adaugati mamaliga calda.