1. FILE DE MACROU CU CARTOFI
Ingrediente reteta culinara :
File de macrou cu cartofi
800 grame file de macrou, 6 – 8 cartofi potriviti, 100 ,l ulei, 1-2 lamai, ceapa verde, 3-5 catei usturoi, 1 ou, piper, sare
Preparare reteta culinara :
Se spala pestele se curata de eventualele oasele ramase, de pielite ramase dupa taiere. Se lasa putin la zvantat apoi se da cu sare si piper. Cartofii se curata de coaja, se spala si se taie rondele de 3-5 mm grosime. Se unge o tava cu ulei si se aseaza jumatate din cantitatea de cartofi, se pune fileul de macrou peste feliile de cartofi apoi se presara pe deasupra cu ceapa si usturoi tocate marunt. Se acoperea pestele cu feliile de cartofi ramase apoi se presara sare, piper, ulei si zeama de lamaie. Se bate un ou si se toarna peste cartofi apoi se baga tava la cuptorul incins. Se tine la cuptor pana se vor rumeni cartofii pe deasupra.
2. MACROU CU CASCAVAL LA CUPTOR
Ingrediente reteta culinara :
Macrou cu cascaval la cuptor
4 – 5 bucati de macrou, 300 grame cascaval, 3 linguri pesmet, 60 ml ulei, 200 grame masline, 1 – 2 lamai, patrunjel, piper, sare.
Preparare reteta culinara :
Se curata pestele de maruntaie, apoi se spala bine, se lasa putin sa se zvante apoi se da cu piper si sare. Se aseaza intr-o tigaie cu ulei incins apoi se prajestela foc mic pe ambele parti.
Dupa ce prajim pestele, se aseaza intr-o tava, se stropeste cu zeama de lamaie, se adauga maslinele tocate feliute si cascavalul ras pe razatoarea mare, se adauga jumatate din cantitatea de verdeata si pesmet apoi se da tava la cuptor si se tine pana pestele va fi bine facut, cascavalul rumenindu-se putin.
3. PESTE PRAJIT MACROU
Ingrediente reteta culinara :
Peste prajit macrou
– 1 kg peste macrou
– 150 g faina de grau
– 150 g malai
– sare
– usturoi
– lamaie
– ulei
Preparare reteta culinara :
Se curata si se spala macroul, dupa care se taie in bucati potrivite, in cazul in care pestele este mai mare. Pestele se pune la zvantat, pe servetele de hartie sau pe un prosop de bucatarie. Intr-o farfurie intinsa se pune faina de grau, malaiul si putina sare, amestecandu-se pana la omogenizare. Dupa ce a stat putin sa se scurga de apa, se ia pestele si se da pe toate partile, prin amestecul de faina de grau, malai si sare. In acelasi timp se ia o tigaie mai inalta si se toarna putin ulei. Dupa ce s-a incins uleiul se pun bucatile de peste care au fost date prin faina de grau, malai si sare. Se prajesc bucatile de macrou pe toate partile apoi se scot pe servetele de bucatarie, ca sa se scurga uleiul de la prajit. Pestele prajit se aseaza pe o farfurie si se asezoneaza cu felii de lamie. Se serveste cald cu mamaliga si mujdei de usturoi.
4. SALATA CU MACROU
Ingrediente reteta culinara :
Salata cu macrou
Salata verde 1 buc, 500 g macrou fiert, 1 ceapa, 4 ardei copti, 3 rosii , ulei, sare, otet.
Preparare reteta culinara :
Se spala salata, se scurge bine de apa, se taie fasii mai mari si se aseaza pe o farfurie plata. Se adauga ceapa taiata rondele, iar printre ele se aseaza ardeii cu varful spre centru. Macroul se taie bucatele si se aseaza peste ceapa din mijloc, apoi rosiile taiate in jumatate. Se potriveste gustul de ulei, otet, sare si piper.
5. SALATA DE MACROU AFUMAT
Ingrediente reteta culinara :
Salata de macrou afumat
Macroul afumat 300 g, mere 800 g, ceapa 500 g, franzela 200 g, ulei 125 g, lamaie 100 g, sare
Preparare reteta culinara :
Macroul afumat se trece prin masina de tocat impreuna cu merele curatate de coaja si seminte, ceapa si franzela.
Se adauga uleiul si zeama de lamaie si se amesteca pana ce se obtine o pasta spumoasa.
Pofta buna !