1. BORS DE STIUCA
Ingrediente reteta culinara :
Bors de stiuca
3 cani de bors ( care se pot drege cu smantana si patrunjel), un ardei gras, 2 cepe mijlocii sau o ceapa mare, un morcov, o radacina de patrunjel, o bucata de telina, un ou, o legatura de leustean.
Preparare reteta culinara :
Tocam ardeiul si ceapa marunt si le calim cu putin ulei. Cand sunt aproape moi, turnam peste cca 1 litru de apa, apoi taiem bucatile , zarzavaturile si le punem in apa. Cand supa de legume este aproape fiarta, punem borsul, orezul si bucatile de stiuca. Potrivim de sare si vegeta, apoi adaugam leusteanul tocat marunt. La ultimul clocot se adauga oul batut ca pentru omleta.
2. CIORBA DE PERISOARE DIN STIUCA
Ingrediente reteta culinara :
Ciorba de perisoare din stiuca
– 700-800 g stiuca
– 1-2 ardei grasi
– morcov, patrunjel, telina(toate 200 g)
– o ceapa
– 2 rosii
– 50 g franzela
– 1 ou
– 25 g faina, bors, leustean, sare.
Preparare reteta culinara :
Zarzavatul si ceapa, rasa prin razatoare cu gauri mari, se calesc 2 min cu 2 linguride ulei. Apoi totul se stinge cu 11/2 l supa de peste clocotita si se lasa sa fiarba pana cand se pregatesc perisoarele.
Stiuca, se curata de solzi si de piele si apoi se scoate carnea, trecand cu cutitul de-a lungul coloanei vertebrale de o parte si de alta a acesteia.
Carnea cca 250 g care rezulta se curata de toate oasele si se trece prin masina de tocat, impreuna cu franzela muiata si bine stoarsa. La tocatura se adauga o lingurita cu varf de ceapa rasa fin sau taiata marunt, un ou intreg, faina un varf de cutit de piper, patrunjelul si sarea si se amesteca bine. Oasele de peste, capul si pielea se fierb, inainte cu apa care stinge zarzavatul. Cand zarzavatul este bine fiert, se acreste ciorba dupa gust sau cu ce exista la indemana, potrivindu-se gustul cu sare. Din compozitia de perisoare, se ia cu lingurita uda in ciorba o cantitate aproximativ cat o maslina si se da o forma rotunda in lingurita si se da drumul in ciorba care clocoteste. Cand toate perisoarele sunt gata se fierb la foc mic cca 15 min. Pentru aroma se pune leustean.
3. CIORBA DE PESTE STIUCA
Ingrediente reteta culinara :
Ciorba de peste stiuca
– 1,5 kg peste stiuca
– doua cepe potrivite
– doi morcovi
– patrunjel verde
– un pahar cu orez
– pastarnac
– telina
– rosii sau bulion
– 3 linguri de ulei
– piper
– sare
– zeama de lamaie ( otet, zeama de varza, bors)
Preparare reteta culinara :
Se curata de solzi stiuca si de maruntaie si se spala bine sub jet de apa. Se taie apoi in bucati potrivite. Se curata si se spala legumele apoi se dau prin razatoarea mare sau se toaca cu cutitul in bucatele mici. Se pune intr-o cratita uleiul si se adauga zarzavatul, apoi se adauga 3 linguri de apa si se lasa sa se inabuseasca. Dupa ce s-au inabusit legumele se adauga inca aproximativ 3 – 3,5 litri de apa in cratita si se lasa sa fiarba la foc potrivit cam 20 minute. Se adauga rosiile taiate in bucatele mici, zeama pentru acrit (bors, zeama de lamaie, zeama de varza sau otet), se adauga orezul spalat, se adauga bucatile de stiuca si se mai da la foc mic inca 20 de minute. Ideal este sa mai adaugati pe langa bucatile de stiuca si alte specii de pesti mai mici, acestia fac ciorba de stiuca mai gustoasa. Pestele nu trebuie fiert prea mult pentru ca risca sa se sfarame. Daca doriti sa fierbeti mai mult ingredientele, scoateti pestele intr-o farfurie si adaugati-l inapoi dupa ce considerati ca s-au fiert celelalte. Inainte sa oprim focul adaugam o mana de patrunjel verde maruntit.
4. CIORBA DE STIUCA
Ingrediente reteta culinara :
Ciorba de stiuca
peste ( stiuca), 4 cepe medii, 5 cartofi, 2 morcovi, 2 ardei grasi, telina radacina, Bors, sare, bulion sau suc de rosii, leustean si patrunjel frunze
Preparare reteta culinara :
Se pun 4 litri apa pe foc cu putin ulei. Se toaca legumele si se pun la fiert in apa care fierbe.
Dupa ce au fiert legumele se pune bulionul sau sucul de rosii, se adauga sarea si borsul se mai lasa sa fiarba zece minute apoi se adauga stiuca.
Se mai lasa la fiert maxim zece minute, atunci cand pestele se ridica la suprafata inseamna ca e fiert.
Se pune verdeata tocata marunt.
5. CIORBA DE STIUCA DREASA
Ingrediente reteta culinara :
Ciorba de stiuca dreasa
1,5 kg stiuca, 150 g. morcovi, 250g. ceapa, 100 g. faina, 400 g. cartofi rosii, 300 g. smantana sau iaurt, 3 oua, 2 legaturi verdeata, 100 ml ulei, lamie si sare dupa gust .
Preparare reteta culinara :
Morcovii si ceapa se curata, se spala, se taie julien si se calesc in ulei, prin inabusire, pana ce incep sa se inmoaie. Se adauga faina si se face ca un sos. Se stinge cu apa clocotita, si se continua fierberea.
Cartofii curatati, spalati si taiati in cubulete, se pun la fiert cu legumele. Dupa ce au fiert 10-15 minute, se pune stiuca curatata, spalat si portionat, rosiile taiate in bucati, sarea si bulionul si se lasa sa fiarba circa 10 minute. Se acreste cu zeama de lamaie. Ouale batute cu putina sare se amesteca bine cu smantana, se subtiaza cu zeama si se toarna treptat in ciorba fierbinte, amestecindu-se usor. Se adauga o legatura de verdeata taiata marunt si se mai da o data in clocot. Restul de verdeata se presara in farfurie.
6. CIORBA DE STIUCA PROASPATA
Ingrediente reteta culinara :
Ciorba de stiuca proaspata
1.5 kg stiuca, 200 g morcovi, 100 g telina, 400 g ceapa, 200 g ardei gras, 100 ml ulei, 50 g pasta de tomate, 1 kg rosii, 50 g leustean, 50 g patrunjel verdeata, 5 g sare de lamiie (otet), sare, dupa gust.
Preparare reteta culinara :
Se curata stiuca de solzi si intestine, se spala, se portioneaza si se sareaza.
Zarzavatul se curata, se spala si se taie felioare in lungime. Ceapa se curata, se spala si se taie marunt. Rosiile se curata, se spala si se taie in sferturi. Ceapa se pune la fiert in apa cu sare, zarzavatul si ardeiul se inabusa in ulei cu adaos de apa si apoi se adauga in vasul in care fierbe ceapa. Cand zarzavatul este aproape fiert se adauga pasta de tomate diluata cu putina zeama si sare de lamaie (otet).
Se adauga stiuca si rosiile continuand fierberea cca 10 – 15 minute. Se serveste cu verdeata.
7. FILE DE STIUCA CU CARTOFI
Ingrediente reteta culinara :
File de stiuca cu cartofi
800 grame file de stiuca, 6 – 8 cartofi potriviti, 100 l ulei, 1-2 lamai, ceapa verde, 3-5 catei usturoi, 1 ou, piper, sare.
Preparare reteta culinara :
Se spala pestele se curata de eventualele oasele ramase, de pielite ramase dupa taiere. Se lasa putin la zvantat apoi se da cu sare si piper. Cartofii se curata de coaja, se spala si se taie rondele de 3-5 mm grosime. Se unge o tava cu ulei si se aseaza jumatate din cantitatea de cartofi, se pune fileul de stiuca peste feliile de cartofi apoi se presara pe deasupra cu ceapa si usturoi tocate marunt. Se acoperea pestele cu feliile de cartofi ramase apoi se presara sare, piper, ulei si zeama de lamaie. Se bate un ou si se toarna peste cartofi apoi se baga tava la cuptorul incins. Se tine la cuptor pana se vor rumeni cartofii pe deasupra.
8. ICRE DE PESTE STIUCA
Ingrediente reteta culinara :
Icre de peste stiuca
– 60 g icre de stiuca
– 250 ml ulei
– 1 lamaie
– 1 lingura de mustar dulce
– 1 pahar cu apa
– 1 ceapa potrivita
Preparare reteta culinara :
Inainte de a pregati icrele de peste trebuie sa le dam putin cu sare si sa le tinem la frigider cel putin 3 zile. Se ia un castron mai adanc dar si destul de lat, si se pun icrele de stiuca cu putina zeama de la o lamaie, sau o lingura de mustar dulce. Se omogenizeaza bine, apoi vom incepe sa adugam cate putin ulei. Daca icrele de stiuca devin prea groase in timpul frecarii, se va adauga o lingurita de apa rece, pentru a le inmuia si inmulti. Se toaca o ceapa marunt si se adauga peste icre, cand acestea sunt aproape gata. Se amesteca totul si este gata de servit. Se pot aseza pe platou ornate cu masline si felii de rosii si lamaie.
9. PESTE PRAJIT STIUCA
Ingrediente reteta culinara :
Peste prajit stiuca
– 1 kg peste stiuca
– 150 g faina de grau
– 150 g malai
– sare
– usturoi
– lamaie
– ulei
Preparare reteta culinara :
Se curata si se spala stiuca, dupa care se taie in bucati potrivite. Pestele se pune la zvantat, pe servetele de hartie sau pe un prosop de bucatarie. Intr-o farfurie intinsa se pune faina de grau, malaiul si putina sare, amestecandu-se pana la omogenizare. Dupa ce a stat putin sa se scurga de apa, se ia pestele si se da pe toate partile, prin amestecul de faina de grau, malai si sare. In acelasi timp se ia o tigaie mai inalta si se toarna putin ulei. Dupa ce s-a incins uleiul se pun bucatile de peste care au fost date prin faina de grau, malai si sare. Se prajesc bucatile de stiuca pe toate partile apoi se scot pe servetele de bucatarie, ca sa se scurga uleiul de la prajit. Pestele prajit se aseaza pe o farfurie si se asezoneaza cu felii de lamie. Se serveste cald cu mamaliga si mujdei de usturoi.
10. SALATA DE ICRE DE STIUCA
Ingrediente reteta culinara :
Salata de icre de stiuca
– 60 grame icre de stiuca
– 4 felii de paine fara coaja
– 1 lamaie
– 2 linguri de apa minerala
– 4 liguri de lapte
– 1 ceapa potrivita
– 300 ml de floarea soarelui
Preparare reteta culinara :
Daca icrele de stiuca au fost tinute in sare, se vor pune la desarat intr-un vas cu apa aproximativ 40 de minute, apoi se scot din apa si se scurg printr-un tifon. Se iau feliile de paine si se stropesc cu lapte, apoi se sfarama bine. Intre timp se pun icrele de stiuca intr-un vas si se incalzesc putin, pentru ca fiind calde se sparg mai bine. Dupa ce s-au incalzit putin, se pun icrele peste paine si se adauga putina zeama de lamaie si putin ulei de floarea soarelui, apoi trebuiesc frecate bine. Se adauga treptat cate putin ulei, apoi se stropeste cu putina apa pentru a le face mai pufoase. Icrele de stiuca se pot aseza pe un platou asezonat cu masline, patrunjel verde, felii de rosii, felii de lamai.
11. SALATA DE STIUCA AFUMATA
Ingrediente reteta culinara :
Salata de stiuca afumata
Stiuca afumata 300 g, mere 800 g, ceapa 500 g, franzela 200 g, ulei 125 g, lamaie 100 g, sare.
Preparare reteta culinara :
Stiuca afumata se trece prin masina de tocat impreuna cu merele curatate de coaja si seminte, ceapa si franzela.
Se adauga uleiul si zeama de lamaie si se amesteca pana ce se obtine o pasta spumoasa.
12. SALATA DE STIUCA SARATA
Ingrediente reteta culinara :
Salata de stiuca sarata
Stiuca sarat 300 g, cartofi 1 kg, ceapa 200 g, fasole alba 300 g, castraveti murati 200 g, ulei 80 g, otet 40 ml, masline 150 g, piper, sare
Preparare reteta culinara :
Stiuca se taie felii cu latimea de 1 cm. Cartofii se fierb si se taie felii subtiri. Ceapa se taie pestisori si se fierbe 10 minute in apa amestecata cu otet. Fasolea se fierbe separat, schimbandu-se 2 ape in timpul fierberii, apoi se scurge. Castravetii se taie cuburi. Se amesteca totul, se adauga uleiul, otetul si se potriveste gustul cu sare si piper. Se aranjeaza salata pe un platou si se decoreaza cu masline.
12. SARAMURA DE PESTE STIUCA
Ingrediente reteta culinara :
Saramura de peste stiuca
– peste stiuca
– sare mare
– ardei gras sau capia
– rosii
– morcov
– patrunjel
– usturoi
– bulion sau suc de rosii
– ulei
– piper
Preparare reteta culinara :
Pentru saramura de peste stiuca este necesara o tava pe care se aseaza un strat gros de sare cam de 3-4 milimetrii. Dupa ce a fost eviscerata si spalata, stiuca se aseaza in tava pe stratul de sare. Cand este gata, pestele se curata crusta de sare, pentru a nu fi prea sarat. Se curata tava de sare apoi se pun rosiile taiate felii si ardeiul gras. Dupa ce s-au copt putin, se curata rosiile de coaja si se toaca cubulete mici. Se da pe razatoare morcovul si se toaca marunt usturoiul, patrunjelul si ardeiul. Dupa ce se toaca morcovul, se pune intr-o oala si se adauga putin ulei (o lingura), se adauga putina apa apoi legumele tocate. Se lasa toata compozitia la fiert la foc mic. Cand este aproape gata, se adauga rosiile coapte taiate cubulete si piper dupa gust. Dupa ce s-au fiert putin si rosiile, se ia oala de pe foc si se adauga stiuca coapta in sare. Saramura de peste stiuca se poate servi atat calda cu mamaliga, dar si rece.
13. STIUCA LA CUPTOR
Ingrediente reteta culinara :
Stiuca la cuptor
1 stiuca, mai mare, 2 cepe, 3 ardei grasi, 1 lamaie, 4 catei de usturoi, 6 linguri de ulei, patrunjel verde, tocat mic, cimbru, 1 pahar de vin, 3-4 rosii, sare si piper dupa gust.
Preparare reteta culinara :
Stiuca curatata, spalat, se taie bucati nu prea groase, se aranjeaza intr-o tava dreptunghiulara, se presara sare si piper, cimbru. Apoi, usturoiul taiat feliute, ceapa taiata feliute foarte subtiri, ardeii taiati subtiri, rosiile taiate felii, patrunjelul tocat mic si felii de lamaie curatate de coaja, toate se pun peste feliile de peste. Se toarna untdelemnul, vinul si se introduce in cuptorul fierbinte, sa fiarba in vin si in sosul lor. Pe parcurs se incearca pestele cu furculita si daca este moale si sosul bine fiert, inseamna ca e gata. Se scoate stiuca cu o lopatica, se aseaza deasupra, peste legume si se mai lasa in cuptor, sa se rumeneasca usor si sa prinda o crusta.
14. STIUCA UMPLUTA
Ingrediente reteta culinara :
Stiuca umpluta
o stiuca de 1,5 – 2 kg o lamaie doua pahare de vin (alb sau rosu nu conteaza) unt o cutie de conserva (ton) paine boabe de porumb cartofi sare piper lapte patrunjel.
Preparare reteta culinara :
Se curata stiuca, se spala si se taie capul. Se jupoaie cu grija pielea de pe stiuca, dinspre cap inspre coada. Se indeparteaza oasele mari si se taie bucatele mici carnea, dupa care se da prin masina de tocat carne. Vom da carnea prin masina de tocat de doua ori, a doua oara se vor introduce si doua felii de paine alba inmuiate in lapte si bine stoarse. Se adauga oul, verdeata, condimentele, apoi se amesteca bine. Se va umple pielea stiucii cu compozitia rezultata. Se unge o tava cu ulei se aseaza stiuca umpluta apoi se da la cuptor pentru 20 – 25 minute. Se mai stropeste din cand in cand stiuca cu sosul din tava. Dupa ce se scoate de la cuptor se serveste cu garnitura de cartofi natur sau orez fiert.
Pofta buna !