Scrumbia la gratar e usor de facut. Este un peste gras, care se mananca sa zicem limitat, fara a exagera deoarece „pica greu”. In primul rand se curata, se spala si se cresteaza foarte des si pe o parte si pe alta. Apoi se pune scrumbia astfel preparata pe gratar la foc nu prea tare.
Daca se pune pe tava, aceasta se incinge bine de tot si se presara sare inainte. Cand prajiti scrumbia, puteti pune pe tava si ceva rosii, va asiguram ca sunt excelente si de mare ajutor. Se lasa sa se patrunda bine, se intoarce cu grija sa nu se rupa sau sa se sfarme.
Se prepara un mujdei de usturoi la care se adauga rosiile coapte pana devine un amestec „exploziv”. Se scot scrumbiile bine facute (nu arse) de pe gratar sau tava, se aseaza pe platou si se toarna deasupra mujdeiul cu rosiile coapte, ceva verdeata si multa, multa lamaie. Fara lamaie nu se poate!
Ca recomandare, din proprie experienta, nu incercati aceasta reteta acasa in apartament, daca nu vreti sa cheme vecinii pompierii din cauza fumului ce iese! Merge preparata undeva la iarba verde, departe de pofticiosii ce or sa dea tarcoale pe langa gratarul vostru atrasi de irezistibila scrumbie la gratar.