Scoici in sos de rosii – Moules à la provençale
Din momentul cand va vine ideea sa gatiti scoici, primul pas si cel mai important sa identificati magazinul corect de unde sa le cumparati. Recomand neaparat un super/hipermarket cu pescarie buna, magazinele specializate pentru restaurante gen Metro, Selgors, etc, unde livrarea se face constant si des. Apoi neaparat aveti grija sa le mirositi la cumparare – scoicile bune au miros de apa sarata de mare, nicidecum miros de peste intens cu nuante dubioase.
Pentru aceasta reteta este obligatoriu sa pregatiti sosul de rosii dinainte, eu il conservez la borcane in sezonul de rosii si-l am tot anul la indemana. Dar puteti cumpara un sos bun de rosii pentru paste si pizza din comert, verificat si sa va placa la gust – nici intr-un caz bulion normal!
Ingrediente
Scoici proaspete- 2 kg
Sos de rosii pentru paste si pizza- 500 ml
Vin alb demisec- 100 ml
Ulei de masline- 50 ml
Unt- 20 g
Usturoi (catei)- 3 buc
Patrunjel tocat- 2 linguri
Paine (bagheta)- 1 buc pentru servire
Neaparat va apucati mai intati sa pregatiti sosul de rosii, daca nu l-ati cumparat gata preparat. Pana fierbe sosul de rosii aveti timp suficient sa curatati scoicile. Cand sosul de rosii este gata si scoicile sunt curatate, ne apucam efectiv de reteta. Deci, puneti intr-o tigaie adanca, sau cratita adanca, uleiul de masline si untul, lasati pana se incalzesc bine. Adaugati apoi usturoiul tocat marunt si il caliti timp de 1 minut.
Adaugati scoicile si 100ml de vin alb demisec, scuturati bine tigaia, sau amestecati cu o lingura mare de lemn. Dati focul la maxim si acoperiti tigaia cu capac, timp de 5 minute periodic mai scuturati sau amestecati scoicile. Dupa acest timp scoicile ar trebui sa se deschida toate, daca observati vreuna inchisa, o aruncati la gunoi.Acum adaugati sosul de rosii si amestecati atent in cratita. Lasati sa mai fiarba 1-2 minute.
Dupa acest timp adaugati patrunjelul tocat si inchideti focul.Taiati repede niste felii de bagheta, le ungeti cu putin unt si rumeniti intr-o tigaie grill.
Le puneti pe masa, turnati vinul alb in pahare si cate o farfurie mare de scoici cu sos la fiecare.
Savurati scoicile impreuna cu feliile de bagheta prajita inmuiate in sos, iar la final acesta il puteti savura cu lingura, ca pe o supa crema de rosii.
Sunt absolut delicioase, un mare alint pentru toata lumea…
Pofta Buna!