Cât costă amenajarea unei bălți?

Am ales o baltă amenajată este vorba de cea de la Vlahi, din județul Constanța. „Am început amenajările în vara anului 2011 și, până-n prezent, am cheltuit cel puțin 500.000 de euro“, ne-a declarat Gheorghe Stanciu, proprietarul bălții.

Pe ce s-au dus banii? „Numai pentru construirea drumului de acces și a parcării am folosit peste 1.000 de tone de piatră. Apoi, am amenajat 20 de pontoane pe toată suprafața bălții, dotate cu căsuțe acoperite cu stuf. Nici bărcile nu sunt ieftine, nici plata pazei permanente, ca să nu mai vorbim de peștele pentru repopulare, introdus în baltă de două ori pe an. Chiar zilele trecute am populat cu crap românesc de vara a doua și vara a treia. M-a costat peste o jumătate de miliard de lei vechi“, ne-a spus Gheorghe Stanciu.

În cât timp se amortizeză o astfel de investiție? „Greu de spus… Tocmai în acest scop am fost nevoit să măresc taxa, de la 50 la 75 de lei pentru o zi de pescuit“, ne-a mărturisit proprietarul .


În Deltă, tot mai multe pensiuni, dar tot mai puțin pește

Raiul pescarilor din România a fost dintotdeauna Delta Dunării. Însă, în ultimii ani, Delta a devenit mai degrabă raiul dezvoltatorilor imobiliari, care au construit o puzderie de hoteluri, vile și pensiuni, îndeosebi pe brațele Sulina (Partizani, Maliuc, Crișani, ș.a.) și Sfântu Gheorghe (Nufărul, Mahmudia, Dunavăț, Murighiol).

La multe se poate ajunge foarte ușor pe uscat, cu mașina. Din păcate, pe măsură ce numărul acestor construcții a crescut, peștele din Deltă s-a împuținat constant, unele specii, precum linul sau caracuda, fiind amenințate cu dispariția.

Trofeele de somn, de crap sau de știucă sunt din ce în ce mai rare, din cauza braconajului care distruge nu doar puietul de pește, ci și habitatele naturale în care acesta se hrănește și se dezvoltă.

Cu prilejul controalelor efectuate frecvent de autorități în Delta Dunării, sunt confiscate tone de pește sub dimensiunile legale, precum și aparate electrice și zeci de kilometri de plase monofilament, care distrug atât puietul de pește, cât și habitatele acestuia.

Scroll to Top