Arealul din sudul Moldovei cuprins între Dunăre, Prut şi Siret este al doilea loc din România, după Delta Dunării, în preferinţele pescarilor pasionaţi. Cele trei cursuri de apă au pe raza judeţului Galaţi o lungime însumată de peste 300 de kilometri. Adiacente râurilor sunt peste o sută de ape stătătoare în care pot fi capturate zeci de specii piscicole.
1. Balta Albina
Ce bălți de pescuit în Brăila și Galați există? Îți prezentăm mai jos ce variante poți alege atunci când vrei să îți petreci câteva momente bucurându-te de pasiunea ta.
Balta Albina se află la doar 5 km de oraș, iar accesul până aici este facil. Balta a fost recent populată, tocmai pentru satisfacția împătimiților pescuitului. Permisul de acces are o valabilitate de 12 ore și costă 40 lei. Populația piscicolă a bălții este formată din specii comune precum caras și ciortănel. Vizitatorii bălții se declară mulțumiți la plecare, cantitate de pește capturată fiind pe măsura așteptărilor.
Balta dispune de cazare în căsuţe, restautant, terasă cu biliard şi tenis de masă, foişoare, podeţuri de pescuit, hidrobiciclete ,barci , teren fotbal şi tenis.
2. Balta Blasova
Una din acele bălți de pescuit în Brăila și Galați, care are un renume în rândul pasionaților în domeniu este Balta Balsova. Balta este localizată în Insula Mare a Brăilei, iar pentru a putea ajunge aici trebuie să treci cu bacul. După ce ai ajuns în Insula Mare a Brăilei, vei parcurge un drum de 25 de kilometri pentru a ajunge la Balta Blasova. Nu îți face griji, drumul de beton este accesibil. De aici poți pescui și cu barca. Dacă nu deții una, poți închiria cotra unei sume de 30 lei/zi. Balta Blasova este populată cu specii reprezentative precum crap, cteno și caras. Permisul de pescuit pentru o persoană valorează 50 lei.
3. Balta Movileni
Situată în apropierea șoselei DN25 Galați – Tecuci, la 15 km de Brăila, balta Movileni are o suprafață de 20 hectare. Fiecare loc de pescuit este amenajat cu podețe de pescuit. Se permit două bețe cu cate două cârlige. La balta Movileni se pot prinde diverse tipuri de pești(crap, caras, roşioară, biban, şalău, ştiucă, somn).Taxa de pescuit este de 50 lei/zi de pescar.
Balta Movileni, aflată la doar opt kilometri de Galaţi, în imediata apropiere a haldei de zgură a combinatului siderurgic, are un statut cu totul aparte, căci a reuşit să renască din propria cenuşă după ce, decenii la rând, a fost „agresată“ de uriaşul colos industrial din vecinătate.Potrivit pescarilor, fauna s-a refăcut în totalitate, după închiderea haldei, în lacul de circa 20 de hectare, asta şi mulţumită firmei private care o are în concesiune.
Fişa bălţii Movileni
Poziţionare: 8 kilometri de Galaţi, respectiv 14 kilometri de Brăila (prin Şendreni); Acces: drum asfaltat (DN 25), ultimii 200 de metri – drum de pietriş (dreapta dinspre Galaţi, exact la intrarea în Şendreni); Taxa de intrare: 50 de lei pe zi; Cantitatea de peşte ce poate fi reţinută de pescar: 6 kilograme;Specii piscicole: crap, caras, plătică, şalău, ştiucă, somn, roşioară; Alte facilităţi: posibilităţi de camping. Zona arată destul de bine, în ciuda peisajului selenar dinspre halda de zgură, poate şi pentru că în zonele de stufăriş din apropiere cuibăresc mai multe specii de păsări de baltă.
Spre nord, în imediata apropiere se află balta Mălina, care are acelaşi administrator şi condiţii similare. În plus, în Mălina se poate prinde şi cteno, un peşte cunoscut şi sub denumirea de cosaş sau amur, fiind raportată recent o captură de 21 de kilograme.
4. Balta Batogu
Una din cele mai des vizitate bălți de pescuit din Brăila și Galați este Balta Batogu. Situată la 7 kilometri de comuna cu același nume, balta Batogu este una destul de întinsă. Adâncimea apei este una destul de mică, cu mult stuf. Taxa de acces este de 60 lei pentru 12 ore și 120 lei pentru 24 ore. Nu există o limită de reținere a capturii. Numărul de lansete/undițe este limitat la doar 5 de persoană. Speciile ce pot fi capturate la Balta Batogu sunt crap românesc, cteno, novac și caras. Porumbul uscat dipuit și râmele sunt momelile recomandate pentru a captura populația piscicolă a bălții.
5. Iazul cu crapi
Balta cu o suprafață de 20 de hectare se află la 70 de kilometri de Brăila, în localitatea Ulmu. Accesul de face din șoseaua națională Brăila-Buzău, la aproximativ 10 km de sat. Drumul de acces până la locație este asfaltat. Pentru că o perioadă de doi ani populația piscicolă a Iazului cu crapi a fost păstrată pentru reproducere, speciile prezente aici sunt foarte ușor de capturat datorită numărului mare. Speciile pe care le poți captura la Iazul cu crapi sunt: crap, cosaș, caras, roșioară, obleț, plătică și șalău. Momelile recomandate pentru captură sunt râmele, viermușii și porumbul. Dacă nu ai venit de acasă pregătit cu momeli, le poți achiziționa de aici. Pentru a află mai multe detalii, dar cu valoarea taxei de intrare poți lua legătura telefonic cu administrația bălții Iazul cu crapi.
6. Balta Zătun
Balta Zătun este una din acele bălți de pescuit în Brăila și Galați pe care o poți vizita împreună cu familia. Cun siguranță experiența va fi memorabilă atât pentru tine ca împătimit al pescuitului dar și pentru restul familiei care va găsi aici o oază de relaxare. Balta este situată pe Calea Prutului Numărul 87, Galați. Balta Zătun este cea mai renumită din apropierea Galațiului. O zi de pescuit aici costă 100 de lei. În acest preț ai inclusă plăcerea de a pescui, spații de agreement și grătare ce le poți folosi pentru peștele capturat. Captura de aici nu poate fi mai mare de 5 kilograme.
Poziţionare: pe malul Dunării, la circa 8 kilometri de Galaţi.
Acces: pe E87 Galaţi-Giurgiuleşti. Se face dreapta după traversarea canalului de irigaţii şi se continuă pe şoseaua asfaltată (DJ 251E) de pe digul de apărare al Dunării.
Taxa de vizitare: 10 lei de persoană; Taxa de parcare: 5 lei pe zi; Taxa de pescuit: 100 de lei pe zi. Pentru pescuitul de tipul „catch and release“ nu se percepe taxă.
Faună piscicolă: crap, caras, ştiucă, amur, roşioară, plătică. Facilităţi de cazare şi servirea mesei:da. Posibilitate de camping. Centrul de cazare a fost inaugurat recent la Zătun
7. Balta Mața Rădeanu
Una din acele bălți de pescuit în Brăila și Galați accesibile împătimiților acestui sport este balta Mața Rădeanu. Pescării cu acte în regulă trebuie să achite o taxa de doar 20 de lei pentru o zi de pescuit la această locație. Pescarii amatori vor achita o taxă de 50 de lei pentru o zi de pescuit la Mața Rădeanu.
8. Balta Cotoroaia
Aflată la 85 de kilometri de Galați, în comuna Cerțești, balta Cotoroaia este una din cele mai potrivite din zonă, potrivit pescarilor pasionați. Este singura baltă “catch and release” din zonă. Tot cee ace pescuiești trebuie arunci înapoi în apă. Balta Cotoroaia este destinată strict pescarilor sportivi care vor achita o taxă de 50 lei pentru ziua de pescuit.
9. La Salcâmi
Special destinată pescarilor și familiilor acestora, balta La Salcâmi are o suprafață de 5 ha, compartimentată cu un bazin de 1,5 ha și șapte bazine de 0,5 ha, aceasta este localizată la o distanță de 10 km față de Galați, spre vama Giurgiulești, pe malul Dunării, lângă balta Zătun. Fiecare bazin este dotat cu pontoane de pescuit, căsuță și bucătărie, grătar și plită pentru ceaun, teren de tenis, mese și bănci de lemn, sistem audio, internet wireless, masă de tenis, balansoar, hamac, toaletă. Bălțile sunt populate preponderent cu crap și caras. Balta este preponderent pentru agrement. Se percepe taxă de închiriere bazin. Nu există restricții la cantitatea de pește și numărul de undițe.
„La Salcâmi“ este compus de fapt din opt bazine de pescuit, dintre care unul are 1,5 hectare, iar celelalte şapte au câte 5.000 de metri pătraţi. Fiecare bazin are alături o căsuţă de 3,5 x 4,5 metri, cu mobilă de bucătărie, canapea, frigider, mese, scaune, duş, toaletă, ponton pentru pescuit, teren de tenis, hamac, leagăn, masă, scaune rustice, sobă cu plită, grătar, instalaţie de sonorizare şi internet wireless. Lângă bazinul mare există şi un salon de 100 de metri pătraţi, cu instalaţie de sonorizare şi cu tot ceea ce trebuie pentru organizarea unei petreceri. Se poate pescui şi noaptea, nu doar ziua, iar compexul dispune de o parcare păzită. Peştele din bazine este de toate dimensiunile (sunt şi exemplare de crap mari, de peste 5-6 kilograme), însă nu se poate pleca cu „prada“. În schimb, se pot găti mici cantităţi din ceea ce s-a prins. Fişa bălţii „La Salcâmi“ Poziţionare: 8 kilometri de Galaţi, către est;
Acces: pe E87, Galaţi-Giurgiuleşti;
Fauna piscicolă: crap şi caras.
PRETURI:
– Taxa de închiriere bazine mici: 250 lei + 10 lei/persoana
– Taxa de închiriere bazine mari (inclusiv bălțile noi) : 350 lei + 10 lei/persoană
– Taxa de pescuit: 70 lei persoana cu 3 bețe și reținere la alegere 4 kg caras sau o captura mai mare
10. Bălţii Sălcuţa
Fişa Bălţii Sălcuţa Poziţionare:
La circa cinci kilometri de localitatea I.C. Brătianu (Tulcea), adică la şase kilometri de Galaţi şi 12 kilometri de Brăila.Acces: drum asfaltat (DN 22E), ultimii 300 de metri – drum de pământ.Taxa de intrare: 60 de lei pe zi.
Cantitatea de peşte ce poate fi reţinută de pescar: 7 kg. Specii piscicole: crap, caras, plătică, şalău etc. Alte facilităţi: posibilităţi de camping. „Ferma comuniştilor” a fost deschisă publicului
Din acest top nu poate lipsi Lacul Zătun, aflat în administrarea Consiliului Judeţean Galaţi. Aflat în apropiere de malul Dunării, la circa şase kilometri de Galaţi, în Parcul Natural „Lunca Joasă a Prutului Inferior“, lacul este cu adevărat spectaculos, dat fiind că aici se găseşte cam tot ceea ce şi-ar dori un amator de relaxare. Zona se pretează inclusiv la observaţii ale faunei de baltă (pe lac se pot vedea inclusiv lebede), fiind amenajate şi o serie de foişoare în acest scop.
Luciul de apă are 28,5 hectare şi a fost decolmatat recent, iar populările cu peşte (inclusiv exemplare mari, de 10-12 kilograme) sunt frecvente. A fost ferma piscicolă a Partidului Comunist, iar accesul publicului este permis acolo de câţiva ani, însă doar de toamna trecută locul a fost adus la un standard cu adevărat turistic. Trebuie ştiut, totuşi, că lacul este parte dintr-o rezervaţie naturală, deci se poate pescui doar în locurile amenajate, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
Sunt disponibile şi pontoane pentru pescari, 40 de şezlonguri, 40 de grătare, zonă de camping, duşuri, toalete, parcare. În plus, zona este îngrădită şi este supravegheată de un sistem cu 48 de camere.
11. Baltă Călmăţui
Dacă traversarea Dunării vi se pare o corvoadă (deşi bacul circulă regulat, din jumătate în jumătate de oră), există numeroase alte locuri pentru pescuit pe malul drept (gălăţean). Ba chiar am putea remarca faptul că, surprinzător, una dintre cele mai atractive bălţi se află ceva mai departe de Dunăre, la Călmăţui (în apropiere de Lieşti).
Fişa bălţii Călmăţui
Se ajunge pe DN 25 Galaţi-Tecuci, se face dreapta, în Lieşti, imediat după magazinul de biciclete electrice; Acces: circa patru kilometri de drum pietruit; Taxa de intrare: 80 de lei pe zi; Cantitatea ce poate fi reţinută: 5 kilograme; Specii piscicole: crap, cosaş, caras, plătică, şalău; Facilităţi de masă şi cazare: nu.
12. Lacul Lozova
Lozova, 150 de hectare de „peşte mofturos“ Lacul Lozova, aflat la circa 20 de kilometri de Galaţi este un loc special, căci este provocarea perfectă pentru cei mai ambiţioşi dintre pescari. Întinderea mare a luciului de apă (circa 150 de hectare), dublată de faptul că peştele este hrănit constant de personalul fermei, face o adevărată artă din încercarea de ademenire a prăzii în cârlig.
Fişa Lacului Lozova
Poziţionare: 20 de kilometri de Galaţi; Acces: drum asfaltat (DN 25), la 500 de metri după Braniştea se face dreapta pe sub calea ferată şi se merge pe drum cu pietriş circa 600 de metri; Taxa de intrare: 100 de lei pe zi pentru 12 ore (nu se pescuieşte noaptea); Cantitatea de peşte ce poate fi reţinută:10 kilograme. Dacă un peşte prins are peste 10 kilograme, se lasă pescarului indiferent de greutate; Specii piscicole: crap, caras, plătică. Alte facilităţi: posibilităţi de camping (chiar în curţile sătenilor din cătunul Lozova). Pensiunea turistică Siret (Şerbeştii Vechi) este la doar 2 kilometri, iar hotelul-restaurant Didona, la doar 8 kilometri. Nu departe de Lozova, dar pe partea stângă a şoselei, la circa 2 kilometri, se află balta Potcoava (un fost braţ al Siretului). Aici, taxa este de numai 30 de lei, însă, spun pescarii, pescuitul este destul de dificil din cauza înierbării apei.
16 arii protejate în zona Galaţi-Brăila
În judeţul Galaţi, luciurile de apă Şovârca (65 de kilometri de Galaţi, pe DN 26, la 3 kilometri după Oancea, unde taxa este de 60 lei/zi), Corni (60 de kilometri de Galaţi, cu taxa de 50 lei/zi) şi Cotul Chiului (40 de kilometri de Galaţi, unde taxa este de 50 lei/zi).
Un loc interesant de pescuit este şi lacul de acumulare Movileni (la circa 18 kilometri de Tecuci, pe cursul Siretului). Lacul are circa 700 de hectare şi este deja preferat de pescari datorită accesului fără taxă (este necesar doar permisul de pescuit sportiv standard) şi faptului că s-au raportat capturi frumoase în ultimul an: somn de 30 de kilograme, crap de 17 kilograme. Pe raza judeţelor Galaţi şi Brăila se află nu mai puţin de 16 arii protejate de importanţă naţională sau regională, dintre care cele mai importante sunt Parcul Natural Insula Mică a Brăilei şi Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior. Alte arii protejate interesante sunt Pădurea Gârboavele (unde se află şi Muzeul Pescuitului, dar şi Muzeul Satului Moldovenesc), Pădurea Roşcani (una dintre puţinele rezervaţii din ţară ale bujorului românesc), dar şi balta Tălăbasca (Tudor Vladimirescu), care este un adevărat paradis al păsărilor.