Uită cu ce ai pescuit până să participi la concursuri. Cel mai probabil o să strâmbi din nas când citești aceste rânduri, dar după primul concurs o să-mi dai dreptate. La fel ca la orice altă competiție sportivă de anduranță și pricepere, exe: moto-cross, auto, ciclism, etc. nu poți merge cu Loganul standard de stradă la o etapă de macadam.
Lansetele de concurs, mulinetele și firele sunt adaptate special pentru cele 45 de minute de manșă de pescuit. Poate o să-ți pară prea în detaliu explicate modelele de scule cu care pescuiesc, dar trebuie să înțelegi că pescuitul de competiție la păstrăv de pe mal presupune, spre exemplu selecția unei lansete care să aibă minim aceste cerințe: a) să activeze cum trebuie năluca în curent; b) să înțepe ferm peștele; c) cel mai important, să nu permită elibererea peștelui din cârligul debarbetat înainte de a ajunge în minciog. Iar dacă o să vorbești cu oricare dintre pescarii participanți, cei cu rezultate bune, o să auzi că fiecare dintre aceștia a avut aceste probleme ce le-au corectat în decursul experienței prin selectarea unei ansamblu complet potrivit.
După ce o să citești mai jos o să înțelegi exact ce vreau să spun, iar împărtășirea cunoștiințelor mele nu sunt numai din postura de vicecampion național la mal, dar și prin prisma multiplelor participări la mondiale, de până acum, în calitate de căpitan sau de membru în lotul național.
Lanseta – sau mai bine zis lansetele, adică cel puțin două. Dacă te adaptezi perfect pentru pescuitul la rotativă, vobler sau gumă cu o singură lansetă, tot trebuie să ai una de rezervă. Recomandarea mea (preluată de la cehi si slovaci) este să ai o lansetă dedicată pentru rotativă cu f fluorocarbon și una pentru vobler sau gumă cu fir textil foarte subțire.
Lanseta de rotativă este distinctă ca actiune parabolică, medium fast, cu o lungime de maxim 2 metri. Acum, după atâția ani de selecții și încercări am rămas la Yamaga Blanks Lanseta Yamaga o folosesc numai la rotativă, iar momentele în care am nevoie de ea sunt decisive. Am văzut pescari buni din alte națiuni care nu și-au permis lansete specializate de rotative atât de scumpe, dar au găsit blancuri din lansetele de pescuit la staționar, le-au scurtat în lungime și au atașat mulinetele la capătul blancului cu bandă izolatoare adezivă, și chiar au funcționat (polonezii, spre exemplu).
Lanseta mea actuală de gumă și voblere este produsă de Graphiteleader, model Finezza. Actiunea lansetei de gumă/vobler diferă total de cea pentru rotativă, iar aici acțiunea lansetei trebuie să fie extra-fast (rapidă), dar și corelată cu o putere foarte mică de lansare, între 1 și 7 grame. Acțiunea extra-fast ajută la sensivitate, iar puterea mică de lansare te ajută la a realiza lanseuri lungi cu grameje mici. Totodată, putere mică a lansetei ajută blancul acesteia să preia și să atenueze drilul haotic și agresiv al păstrăvului, din momentul înțepării și până în minciog.
Sigur că poți încerca să descoperi la rândul tău orice lansetă bună. Pentru asta trebuie să te ghidezi după câteva reguli de bază minime: acțiune rapidă, sensitivitate mare, putere mică de lansare (0-7g), capacitatea permisibilă de preluare șocurilor la drilul cu peștele, în special atunci când pescuiești cu ace debarbetate, lungime minim 2m, ideal 2,2m – 2,4m.
După cum vezi, recomand mulinete Shimano cu dimensiuni mari, de minim 3000. Dacă ai experiență suficientă de pescuit la păstrăv o să-ți pară prea mari. Dar dacă pescuiești la păstrăv într-o competiție o să-ți dai seama că sunt exact ce trebuie. Într-o manșă de 45 de minute, inevitabil o să ai lanseuri care nu ajung unde trebuie sau unde vroiai tu să ajungă. O recuperare rapidă a nălucii, pentru a corect direcția sau pentru a scoate un pește la minciog, o să te ajute foarte mult. Recomand în special Shimano pentru fluiditatea în recuperarea nălucii. Iar atunci când ai încărcat o nălucă în apă cu orice altceva decât un pește (un fir de iarbă, o crenguță, etc.) o să simți în mulinetă și o să profiți de timpul pierdut, fiecare secundă este extrem de importantă.
Modelele cele mai bune sunt și destul de scumpe. Dar iată câteva recomandări cu prețuri diferite:
740 lei Shimano Stradic Ci4+ X Gear / H Gear
956 lei Shimano Vanford
1.640 lei Shimano Twin Power
1.940 lei Shimano Vanquish
Diferența între prețuri o fac componentele utilizate pentru fiecare. Cu cât este mai scumpă, cu atât este mai rezistentă și mai fluidă (cel puțin în teorie).
Chiar și minciogul pentru capturarea peștelui trebuie gândit special. Sunt concurenți, în special începători, care cară după ei într-o mână minciogul și în mâna opusă lanseta sau lansetele. Se opresc pe stand, lasă minciogul jos și se deplasează în diverse direcții, pescuind. Când prind un pește aleargă cu lanseta într-o mână după minciog și, de cele mai multe ori, scapă peștele prins.
Oricare dintre concurenții buni au atenție deosebită la acest aspect. Unii atârnă minciogul de la spate, alții folosesc sistem de prindere cu magneți și un minciog special. Recomandarea mea este un minciog cu mâner din carbon care se poate extinde până la 3 metri, in condiții în care poți avea anumite zone unde nu ai acces facil la apa.
Minciogul trebuie echipat cu magnet de prindere și detașare de corp.
În felul astă, ai totdeauna miciogul la îndemână iar mâinile sunt libere pentru orice altă mișcare.
Un alt accesoriu important pe care trebuie să-l iei in considerare este geanta în care ai năluciile. Acesta trebuie să fie: nu foarte mare, dar încăpătoare, ușor de ajuns la cutiile cu năluci, bine organizată în interior și lejeră la purtat.
Personal am o genta veche care din păcate nu se mai produce, dar la Iulian am văzut o geanta interesanta pe care o pot recomanda cu încredere.