Cum se gătește plătica

Plătica este unul dintre peștii foarte gustoși, dar cu destul de multe oase. Tocmai din acest motiv, plătica este preferată de mulți prăjită bine, pentru ca oasele sale foarte subțiri să fie deja topite și crocante.

De asemenea, cu o carne puțin grăsuță, plătica este în tradiție unul din cei mai apreciați pești de copt pe tablă, pe pat de sare. Ținută două zile la sare și o zi s-o bată vântul, plătica coaptă pe tablă devine invincibilă la gust, fiind întrecută doar de scrumbia de Dunăre.

Rețete cu plătica

Plătică la cuptor

Ingrediente: 1 plătică mare, 3 rosii, 2 ardei grași, 4 cartofi, 1 legătură pătrunjel, 100 g măsline 1 ceapă, 500 ml vin alb sec, 100 ml ulei, foi de dafin, piper măcinat, 1l suc de roșii , sare.

Mod de preparare: Plătica se curăță, se spală, se freacă cu sare. Se pune la cuptor cu roșiile, ardeii, măslinele, ceapa, cartofii fierți ușor înainte, ulei, foi de dafin, piper și vin. Se lasă la cuptor până scade vinul la jumătate, apoi se adaugă sucul de roșii. Este gata când scade și sucul de roșii. Se servește cu mămăliguță caldă.

Plătică prăjită cu usturoi și mămăliguță

Ingrediente: 2-3 pești plătică făină, mălai, sare, boia pentru tăvălit peștele mălai pentru mămăligă

Mod de preparare: Eviscerăm peștele, înlăturăm intestinele și îl curățăm de solzi. Crestăm plătica pe lățime, destul de des și adânc. Într-o farfurie amestecăm făină, mălai, un praf de sare și boia, și tăvălim bine peștele în acest amestec. Încingem tigaia cu ulei și punem peștele la prăjit numai atunci când este uleiul suficient de încins și peștele sfârâie. Pregătim o mămăligă și mâncăm peștele cu mujdei de usturoi.

Saramura de plătică

Ingrediente: 1 kg de plătică 500 g roșii coapte sau suc de roșii 1-2 ardei grași 1-2 ardei iuți cimbru 1 căpațănă mare de usturoi sare si piper.

Mod de preparare: Roșiile și ardeii grași și iuți se coc pe grătar, apoi se curată de pielițe și se sfărâmă cu furculița. Se pune la fiert o oală cu apă suficientă că să acopere peștele, se adaugă sare, cimbru și amestecul de legume coapte și sfărâmate și se lasă să dea în clocot. Se acoperă oala și se lasă 15-20 de minute că să se infuzeze bine toate gusturile.

Scroll to Top