1. BIBAN CU LAPTI SI ICRE
Ingrediente reteta culinara :
Biban cu lapti si icre
– 1kg biban
– o lingura de unt
– o lingura de smantana
– o lingura de faina
– 300 ml supa de carne
– o ceapa mai micuta
– sare
– cartofi
– ulei
Preparare reteta culinara :
Dupa ce s-a curatat pestele se spala si se rumeneste in ulei, impreuna cu laptii. Prepararea sosului : se caleste ceapa si se adauga icrele, lasand totul la foc mic 2-3 minute, se pune o lingura de faina apoi se stinge cu supa de carne, se aduga sare, marar si piper apoi se lasa totul la foc mic pana se leaga sosul. Se pregatesc cartofi natur si se toarna sosul peste ei.
2. BIBAN CU SAMPANIE
Ingrediente reteta culinara :
Biban cu sampanie
– 1 kg biban
– sampanie
– supa
– ceapa
– usturoi
– patrunjel
– marar
– piper
– sare
Preparare reteta culinara :
Dupa ce s-a curatat pestele se spala si se separa laptii. Se pune intr-o cratita jumatate de sticla de sampanie in care se adauga si laptii. Dupa ce a fiert la foc mic se adauga o lingura de faina si zeama de lamaie. Dupa ce s-a fiert ,separat pestele se pune intr-o farfurie si se toarna sosul fierbinte pe deasupra.
3. CHIFTELE DE PESTE BIBAN
Ingrediente reteta culinara :
Chiftele de peste biban
– 1,5 kg biban
– 100 grame piine alba
– 2 cepe potrivite
– usturoi
– pesmet
– 1 ou
– ulei de palmier
– o legatura de patrunjel verde
– sare de mare
– piper negru macinat
– 2 rosii
– lamaie
Preparare reteta culinara :
Se curata bibanul de piele, se dezoseaza si se spala. Se pune intr-un castron la inmuiat painea, se toaca ceapa cubulete mici. Daca este mare, se taie bucati bibanul si se da de doua ori prin masina de tocat, impreuna cu usturoiul. Dupa ce am dat bibanul si usturoiul prin masina de carne, se ia compozitia rezultata si se pune intr-un castron in care se mai adauga patrunjelul verde tocat marunt, sare, piper negru macinat , un ou si ceapa tocata marunt, dupa care se va omogeniza bine toata compozitia lasandu-se apoi la frigider. Dupa aproximativ o ora de stat la rece in frigider, se ia compozitia si se formeaza mici bile, de marimea unor nuci sau se formeaza mici turte, fiecare dupa preferinte, apoi se pune o tigaie cu ulei, pe aragaz. Chiftelele de biban se dau prin pesmet apoi se prajesc pe toate partile in ulei de palmier incins. Dupa ce s-au prajit pe toate partile, se scurg bine si se aseaza pe un platou, in care se aseaza si cateva feliute de lamaie si rosii. Chiftelele de biban se servesc calde, cu garnitura de piure de catofi, cartofi pai, cartofi natur.
(Reteta de chiftele de peste pentru biban se poate aplica cu succes si multor altor specii de pesti cum ar fi : aterina, avat, babusca, batca, beldita, biban soare, fitofag, hamsie, morunas, somn, novac, oblete, rechin, rosioara, sabita, stiuca, ten)
4. CIORBA DE PERISOARE DIN BIBAN
Ingrediente reteta culinara :
Ciorba de perisoare din biban
– 700-800 g biban
– 1-2 ardei grasi
– morcov
– patrunjel
– telina(toate 200 g
– o ceapa
– 2 rosii
– 50 g franzela
– 1 ou
– 25 g faina
– bors
– leustean
– sare.
Preparare reteta culinara :
Zarzavatul si ceapa, rasa prin razatoare cu gauri mari, se calesc 2 min cu 2 linguride ulei. Apoi totul se stinge cu 11/2 l supa de peste clocotita si se lasa sa fiarba pina cind se pregatesc perisoarele.
Bibanul, se curata de piele si apoi se scoate carnea, trecand cu cutitul de-a lungul coloanei vertebrale de o parte si de alta a acesteia.
Carnea cca 250 g care rezulta se curata de toate oasele si se trece prin masina de tocat, impreuna cu franzela inmuiata si bine stoarsa. La tocatura se adauga o lingurita cu varf de ceapa rasa fin sau taiata marunt, un ou intreg, faina un varf de cutit de piper, patrunjelul si sarea si se amesteca bine. Oasele de peste, capul si pielea se fierb, inainte cu apa care stinge zarzavatul. Cind zarzavatul este bine fiert, se acreste ciorba dupa gust sau cu ce exista la indemana, potrivindu-se gustul cu sare. Din compozitia de perisoare, se ia cu lingurita uda in ciorba o cantitate aproximativ cat o maslina i se da o forma rotunda in lingurita si se da drumul in ciorba care clocoteste. Cind toate perisoarele sint gata se fierb la foc mic cca 15 min.Pentru aroma se pune leustean.
5. CIORBA DE PESTE BIBAN
Ingrediente reteta culinara :
Ciorba de peste biban
– 1,5 kg peste biban
– doua cepe potrivite
– doi morcovi
– patrunjel verde
– un pahar cu orez
– pastarnac
– telina
– rosii sau bulion
– 3 linguri de ulei
– piper
– sare
– zeama de lamaie ( otet, zeama de varza, bors)
Preparare reteta culinara :
Se curata de solzi bibanul si de maruntaie si se spala bine sub jet de apa. Se taie apoi in bucati potrivite. Se curata si se spala legumele apoi se dau prin razatoarea mare sau se toaca cu cutitul in bucatele mici. Se pune intr-o cratita uleiul si se adauga zarzavatul, apoi se adauga 3 linguri de apa si se lasa sa se inabuseasca. Dupa ce s-au inabusit legumele se adauga inca aproximativ 3 – 3,5 litri de apa in cratita si se lasa sa fiarba la foc potrivit cam 20 minute. Se adauga rosiile taiate in bucatele mici, zeama pentru acrit (bors, zeama de lamaie, zeama de varza sau otet), se adauga orezul spalat, se adauga bucatile de biban si se mai da la foc mic inca 20 de minute. Ideal este sa mai adaugati pe langa bucatile de biban si alte specii de pesti mai mici, acestia fac ciorba de biban mai gustoasa. Pestele nu trebuie fiert prea mult pentru ca risca sa se sfarame. Daca doriti sa fierbeti mai mult ingredientele, scoateti pestele intr-o farfurie si adaugati-l inapoi dupa ce considerati ca s-au fiert celelalte. Inainte sa oprim focul adaugam o mana de patrunjel verde maruntit.
6. ICRE DE PESTE BIBAN
Ingrediente reteta culinara :
Icre de peste biban
– 60 g icre de biban
– 250 ml ulei de floarea soarelui
– 1 lamaie
– 1 lingura de mustar dulce
– 1 pahar cu apa
– 1 ceapa potrivita
Preparare reteta culinara :
Inainte de a pregati icrele de peste trebuie sa le dam putin cu sare si sa le tinem la frigider cel putin 3 zile. Se ia un castron mai adanc dar si destul de lat, si se pun icrele de biban cu putina zeama de la o lamaie, sau o lingura de mustar dulce. Se omogenizeaza bine, apoi vom incepe sa adugam cate putin ulei. Daca icrele de biban devin prea groase in timpul frecarii, se va adauga o lingurita de apa rece, pentru a le inmuia si inmulti. Se toaca o ceapa marunt si se adauga peste icre, cand acestea sunt aproape gata. Se amesteca totul si este gata de servit. Se pot aseza pe platou ornate cu masline si felii de rosii si lamaie.
7. PESTE PRAJIT BIBAN
Ingrediente reteta culinara :
Peste prajit biban
– 1 kg peste biban
– 150 g faina de grau
– 150 g malai
– sare
– usturoi
– lamaie
– ulei
Preparare reteta culinara :
Se curata si se spala bibanul, dupa care se taie in bucati potrivite, in cazul in care pestele mai mare. Pestele se pune la zvantat, pe servetele de hartie sau pe un prosop de bucatarie. Intr-o farfurie intinsa se pune faina de grau, malaiul si putina sare, amestecanduu-se pana la omogenizare. Dupa ce a stat putin sa se scurga de apa, se ia pestele si se da pe toate partile, prin amestecul de faina de grau, malai si sare. In acelasi timp se ia o tigaie mai inalta si se toarna putin ulei. Dupa ce s-a incins uleiul se pun bucatile de peste care au fost date prin faina de grau, malai si sare. Se prajesc bucatile de biban pe toate partile apoi se scot pe servetele de bucatarie, ca sa se scurga uleiul de la prajit. Pestele prajit se aseaza pe o farfurie si se asezoneaza cu felii de lamaie. Se serveste cald cu mamaliga si mujdei de usturoi.
Pofta buna !