Crap la cuptor pe pat de lemne

Ca mai toate retetele dobrogene si aceasta este foarte simplu de preparat.

Ingrediente reteta culinara Crap la cuptor pe pat de lemne

  • 1 crap de aproximativ 5kg (s-a incadrat perfect in tava de cuptor)
  • 2 rosii mici
  • 1 ardei rosu
  • Ulei de floarea soarelui
  • Sare mare, piper, cimbru, boia dulce

Mod de preparare reteta culinara Crap la cuptor pe pat de lemne

Specificul acestei retete este ca pestele se aseaza pe tava pe un “pat” facut din lemne. Dar pana atunci trebuie sa pregatim crapul. Curatat de solzi, de mate, de icre (pentru ca l-am primit undeva la inceputul lui noiembrie) spalat bine, portionat, lasat la zvantat si sarat abundent. Capatana a intrat la ciorba.

Tava se unge cu putin ulei, dupa care se incepe construirea patului de lemne. Eu am avut la dispozitie cateva seturi de betisoare chinezesti si bete de frigarui. Pe vremuri foloseam crengute uscate si decojite. Pestele portionat si sarat se curata cu mana de excesul de sare si se trece printr-o farfurie cu ulei, dupa care se aseaza pe patul de lemne, astfel incat bucatile de peste sa fie suspendate, sa aiba contact cat mai putin cu tava (asta e si ideea). Apoi se presara piper, cimbru si se orneaza cu rosii si ardei rosu. Se toarna un strat mic de apa cat sa nu arda tava.

Cuptorul se preincalzeste la 180 grade si se baga tava la mijloc pentru 40 minute, timp in care se verifica sa nu scada apa din tava, alfel se arde. Apoi, pentru alte 30 de minute se muta tava cat mai sus in cuptor ca sa se rumeneasca carnea.
Ideea cu crengutele este ca pestele nu mai are contact direct cu tava, lasand sa circule aburul, caldura pe sub el.

Scroll to Top