1. BORS DE CRAP
Ingrediente reteta culinara :
Bors de crap
– 3 cani de bors ( care se pot drege cu smantana si patrunjel) – un ardei gras – 2 cepe mijlocii sau o ceapa mare – un morcov – o radacina de patrunjel – o bucata de telina – un ou – o legatura de leustean.
Preparare reteta culinara :
Tocam ardeiul si ceapa marunt si le calim cu putin ulei. Cand sunt aproape moi, turnam peste cca 1 litru de apa, apoi taiem bucatile, zarzavaturile si le punem in apa. Cand supa de legume este aproape fiarta, punem borsul, orezul si bucatile de crap. Potrivim cu sare si vegeta, apoi adaugam leusteanul tocat marunt. La ultimul clocot se adauga oul batut ca pentru omleta.
2. CIORBA DE CRAP
Ingrediente reteta culinara :
Ciorba de crap
– peste (crap) – 4 cepe medii – 5 cartofi – 2 morcovi – 2 ardei grasi – telina radacina – bors – sare – bulion sau suc de rosii. – leustean si patrunjel frunze
Preparare reteta culinara :
Se pun 4 litri de apa pe foc cu putin ulei. Se toaca legumele si se pun la fiert in apa care fierbe.
Dupa ce au fiert legumele se pune bulionul sau sucul de rosii, se adauga sarea si borsul, se mai lasa sa fiarba zece minute apoi se adauga crapul. Se mai lasa la fiert maxim zece minute, atunci cand pestele se ridica la suprafata inseamna ca e fiert.
Se pune verdeata tocata marunt.
3. CIORBA DE CRAP DREASA
Ingrediente reteta culinara :
Ciorba de crap dreasa
– 1,5 kg crap – 150 gr. morcovi – 250 gr. ceapa – 100 gr. faina – 400 gr. cartofi rosii – 300 gr. – smantana sau iaurt – 3 oua – 2 legaturi verdeata – 100 ml ulei – lămâie si sare dupa gust
Preparare reteta culinara :
Morcovii si ceapa se curata, se spala, se taie julien si se calesc in ulei, prin inabusire, pana ce incep sa se inmoaie. Se adauga faina si se face ca un sos. Se stinge cu apa clocotita, si se continua fierberea.
Cartofii curatati, spalati si taiati in cubulete, se pun la fiert cu legumele. Dupa ce au fiert 10-15 minute, se pune crapul curatat, spalat si portionat, rosiile taiate in bucati, sarea si bulionul si se lasa sa fiarba circa 10 minute. Se acreste cu zeama de lamaie. Ouale batute cu putina sare se amesteca bine cu smantana, se subtiaza cu zeama si se toarna treptat in ciorba fierbinte, amestecindu-se usor. Se adauga o legatura de verdeata taiata marunt si se mai da o data in clocot. Restul de verdeata se presara in farfurie.
4. CIORBA DE CRAP PROASPAT
Ingrediente reteta culinara :
Ciorba de crap proaspat
– 1.5 kg crap – 200 gr. morcovi – 100 gr. telina – 400 gr. ceapa – 200 gr. ardei gras – 100 ml ulei – 50 gr. pasta de tomate. – 1 kg rosii – 50 gr. leustean – 50 gr. patrunjel verdeata – 5 gr. sare de lamiie (otet), sare, dupa gust.
Preparare reteta culinara :
Se curata crapul de solzi si intestine; se spala, se portioneaza si se sareaza.
Zarzavatul se curata, se spala si se taie felioare in lungime. Ceapa se curata, se spala si se taie marunt. Rosiile se curata, se spala si se taie in sferturi. Ceapa se pune la fiert in apa cu sare, zarzavatul si ardeiul se inabusa in ulei cu adaos de apa si apoi se adauga in vasul in care fierbe ceapa. Cand zarzavatul este aproape fiert se adauga pasta de tomate diluata cu putina zeama si sare de lamiie (otet).
Se adauga crapul si rosiile continuand fierberea cca 10 – 15 minute. Se serveste cu verdeata.
5. CIORBA DE PERISOARE DIN CRAP
Ingrediente reteta culinara :
Ciorba de perisoare din crap
– 700-800 g crap
– 1-2 ardei grasi
– morcov, patrunjel, telina(toate 200 g)
– o ceapa
– 2 rosii
– 50 g franzela
– 1 ou
– 25 g faina, bors, leustean, sare.
Preparare reteta culinara :
Zarzavatul si ceapa, rasa prin razatoare cu gauri mari, se calesc 2 min. cu 2 linguride ulei. Apoi totul se stinge cu 11/2 l supa de peste clocotita si se lasa sa fiarba pana cand se pregatesc perisoarele.
Crapul, se curata de solzi si de piele si apoi se scoate carnea, trecand cu cutitul de-a lungul coloanei vertebrale de o parte si de alta a acesteia.
Carnea cca 250 gr. care rezulta se curata de toate oasele si se trece prin masina de tocat, impreuna cu franzela inmuiata si bine stoarsa. La tocatura se adauga o lingurita cu varf de ceapa rasa fin sau taiata marunt, un ou intreg, faina un varf de cutit de piper, patrunjelul si sarea si se amesteca bine. Oasele de peste, capul si pielea se fierb, inainte cu apa care stinge zarzavatul. Cand zarzavatul este bine fiert, se acreste ciorba dupa gust sau cu ce exista la îndemâna, potrivindu-se gustul cu sare. Din compozitia de perisoare, se ia cu lingurita uda in ciorba o cantitate aproximativ cat o maslina i se da o forma rotunda in lingurita si se da drumul in ciorba care clocoteste. Cand toate perisoarele sunt gata se fierb la foc mic cca 15 min. Pentru aroma se pune leustean.
6. CIORBA DE PESTE CRAP
Ingrediente reteta culinara :
Ciorba de peste crap
-1,5 kg peste crap
-doua cepe potrivite
-doi morcovi
-patrunjel verde
-un pahar cu orez
-pastarnac
-telina
-rosii sau bulion
-3 linguri de ulei
-piper
-sare
-zeama de lamaie (otet, zeama de varza, bors)
Preparare reteta culinara :
Se curata de solzi crapul si de maruntaie si se spala bine sub jet de apa. Se taie apoi in bucati potrivite. Se curata si se spala legumele apoi se dau prin razatoarea mare sau se toaca cu cutitul in bucatele mici. Se pune intr-o cratita uleiul si se adauga zarzavatul, apoi se adauga 3 linguri de apa si se lasa sa se inabuseasca. Dupa ce s-au inabusit legumele se adauga inca aproximativ 3 – 3,5 litri de apa in cratita si se lasa sa fiarba la foc potrivit cam 20 minute. Se adauga rosiile taiate in bucatele mici, zeama pentru acrit (bors, zeama de lamaie, zeama de varza sau otet), se adauga orezul spalat, se adauga bucatile de crap si se mai da la foc mic inca 20 de minute. Ideal este sa mai adaugati pe langa bucatile de crap si alte specii de pesti mai mici, acestia fac ciorba de crap mai gustoasa. Pestele nu trebuie fiert prea mult pentru ca risca sa se sfarame. Daca doriti sa fierbeti mai mult ingredientele, scoateti pestele intr-o farfurie si adaugati-l inapoi dupa ce considerati ca s-au fiert celelalte. Inainte sa oprim focul adaugam o mana de patrunjel verde maruntit.
7. CRAP LA CUPTOR
Ingrediente reteta culinara :
Crap la cuptor
1 crap, mai mare, 2 cepe, 3 ardei grasi, 1 lamaie, 4 catei de usturoi, 6 linguri untdelemn, patrunjel verde, tocat mic, cimbru, 1 pahar de vin, 3-4 rosii, sare si piper dupa gust.
Preparare reteta culinara :
Crapul curatat, spalat, se taie bucati nu prea groase, se aranjeaza intr-o tava dreptunghiulara, se presara sare si piper, cimbru. Apoi, usturoiul taiat feliute, ceapa taiata feliute foarte subtiri, ardeii taiati subtiri, rosiile taiate felii, patrunjelul tocat mic si felii de lamaie curatate de coaja, toate se pun peste feliile de peste. Se toarna untdelemnul, vinul si se introduce in cuptorul fierbinte, sa fiarba in vin si in sosul lor. Pe parcurs se incearca pestele cu furculita si, daca este moale si sosul bine fiert, inseamna ca e gata. Se scoate crapul cu o lopatica, se aseaza deasupra, peste legume si se mai lasa in cuptor, sa se rumeneasca usor si sa prinda o crusta.
8. CRAP PE VARZA
Ingrediente reteta culinara :
Crap pe varza
– un crap de 2-3 kg
– o varza de 1-1,5 kg
– 100 gr. bulion
– 100 ml. vin
– 60 gr. ulei
– 3 rosii
– sare
– piper
– cimbru
– dafin
– lamaie
Preparare reteta culinara :
Se da varza pe razatoare, se freaca cu sare, se adauga doua frunze de dafin si se da la cuptor cam 30- 40 minute. Se curata pestele si se spala, dupa care se taie pe partea dorsala de preferinta. Dupa ce s-a fiert varza se unge crapul cu ulei si se aseaza pe o tava in care s-a adaugat inainte varza si se da la cuptor inca 20 – 25 minute, apoi se scoate si se orneaza cu sosul format din vin, bulion, feliile de rosii, dafin, piper, saresi cimbru. Se taie feliute de lamaie si se aseaza peste peste.
9. CRAP PRAJIT
Ingrediente reteta culinara :
Crap prajit
– crap
– malai
– faina
– sare
– usturoi
– bulion sau suc de rosii
– ulei
Preparare reteta culinara :
Se curata crapul de solzi, se eviscereaza, se spala bine si se taie in bucati potrivite, apoi se pune la scurs. Dupa ce s-au zvantat bucatile de crap, se iau si se pudreaza intr-o farfurie cu faina, malai si putina sare. Intr-o tigaie se pune ulei si se lasa sa se incinga, apoi se adauga bucati de peste. Bucatile de crap se prajesc pana devin putin crocante la exterior, dar nu foarte mult, apoi se scot pe un servetel de hartie, ca sa se scurga uleiul. In paralel trebuie sa facem un mujdei de usturoi, in functie se preferintele fiecaruia. Se poate opta pentru varianta : usturoi maruntit, frecat cu putin ulei si otet ori cu bulion sau suc de rosii. Crapul prajit se serveste cu mamaliga calda si mujdei de usturoi.
10. FILE DE CRAP CU CARTOFI
Ingrediente reteta culinara :
File de crap cu cartofi
– 800 grame file de crap. – 6 – 8 cartofi potriviti – 100 ml ulei – 1-2 lamai – ceapa verde, 3-5 catei usturoi, 1 ou, piper, sare
Preparare reteta culinara :
Se spala pestele se curata de eventualele oasele ramase, de pielite ramase dupa taiere. Se lasa putin la zvantat apoi se da cu sare si piper. Cartofii se curata de coaja, se spala si se taie rondele de 3-5 mm grosime. Se unge o tava cu ulei si se aseaza jumatate din cantitatea de cartofi, se pune fileul de crap peste feliile de cartofi apoi se presara pe deasupra cu ceapa si usturoi tocate marunt. Se acoperea pestele cu feliile de cartofi ramase apoi se presara sare, piper, ulei si zeama de lamaie. Se bate un ou si se toarna peste cartofi apoi se baga tava la cuptorul incins. Se tine la cuptor pana se vor rumeni cartofii pe deasupra.
11. ICRE DE PESTE CRAP
Ingrediente reteta culinara :
Icre de peste crap
– 60 g icre de crap
– 250 ml ulei
– 1 lamaie
– 1 lingura de mustar dulce
– 1 pahar cu apa
1 ceapa potrivita
Preparare reteta culinara :
Inainte de a pregati icrele de peste trebuie sa le dam putin cu sare si sa le tinem la frigider cel putin 3 zile. Se ia un castron mai adanc dar si destul de lat, si se pun icrele de crap cu putina zeama de la o lamaie, sau o lingura de mustar dulce. Se omogenizeaza bine, apoi vom incepe sa adugam cate putin ulei. Daca icrele de crap devin prea groase in timpul frecarii, se va adauga o lingurita de apa rece, pentru a le inmuia si inmulti. Se toaca o ceapa marunt si se adauga peste icre, cand acestea sunt aproape gata. Se amesteca totul si este gata de servit. Se pot aseza pe platou ornate cu masline si felii de rosii si lamaie.
Pofta buna !