Carasul prajit este dupa parerea noastra cea mai frecventa mancare de peste pusa pe masa turistilor in Delta Dunarii. Poate pentru ca a devenit cel mai frecvent peste prins, cel mai ieftin, dar si pentru ca este usor de preparat si bun la gust.
O sa spuneti ca toata lumea stie sa prajeasca un amarat de caras. Asa o fi insa ideea este sa-l prajiti asa cum trebuie ca sa fie o masa placuta. In primul rand se curata pestele de toate cele: solzi, mate, branhii. Se spala cu apa rece. Se sareaza, se cresteaza si se lasa la zvantat. Ideea este ca pestele sa nu-l dam prin faina sau malai plin de apa ci oarecum scurs de apa.
Se scutura bine de tot de malai sau de faina inainte de a fi asezat in tigaia cu uleiul incins. Uleiul trebuie sa fie incins, da? Daca pestele nu este zvantat si are apa va dati seama de rezultat. Crestaturile vor sectiona oasele mici si vor ajuta la o prajire mai rapida si mai uniforma a pestelui in zona cu carnea mai groasa.
Focul trebuie sa fie moderat spre tare. Nu trebuie sa fie domol pentru ca va permite imbibarea carnii cu ulei si nu-i placut. Nu exista timp fix de prajit pestele. Unii prefera mai putin prajit, altii mai crocant. Deci estimarea va fi ochiometrica. Spor la prajit carasi si sa aveti pofta buna!