Gura Portitei, Delta Dunarii. Toti cei care vor liniste, aer curat, apa cristalina, orizont deschis pana la limitele viselor fiecaruia, si in farfurie un peste adevarat, proaspat pescuit din apele Dunarii, ii invitam sa viziteze Gura Portitei. Acest loc binecuvantat este tot ce le trebuie citadinilor satui de noxe si dornici de cateva zile de izolare si de inceput de lume.
Cum se ajunge la Gura Portitei?
Soseaua Constanta-Tulcea (foarte buna): la vreo 50 de km se face drumul spre dreapta la Jurilovca (prin Ceamurlia). Nu puteti rata indicatorul! Ca sa ajungeti la soseaua asta fara sa mai treceti prin Constanta si daca ati iesit din Bucuresti pe autostrada soarelui A2 este urmatoarea scurtatura: dupa Medgidia, imediat, este un indicator la stanga spre Cuza-Voda. Pe soseaua asta (nu perfecta, dar merge) iesiti in Mihail Kogalniceanu (cealalta sosea spre mare, care trece pe la Slobozia).
Treceti de aeroport si la stanga (e un monument, nu prea vizibil) e o sosea de vreo 4 km spre Sibioara. Asta nu e prea buna, dar pentru ca nu e populata puteti face slalom printre gropi si scutiti destul de multi kilometri (Ovidiu sau Constanta si inapoi). La Jurilovca parcare cu plata chiar langa chei, in care masina este in siguranta. La Jurilovca vaporasul pleaca de 3 ori pe zi si se intoarce de 3 ori pe zi: prima plecare la 9 dimineata din Jurilovca, ultima plecare din Portita la 20.
Cazare in Gura Portitei
Gura Portitei, localitate situata la 50 de km sud de Tulcea, dispune de un complex turistic de trei stele. Satul de vacanta dispune de toate facilitatile pentru a putea fi regasit in cataloagele celor mai prestigioase firme turistice din lume. Locul in care este amplasat complexul , a conservat farmecul si naturaletea cand pe aici abia calcau primii oameni. Desi greu de crezut, exista inca in România locuri virgine, unde omul a intervenit numai pentru a amenaja pe ici pe colo, fara sa strice insa puritatea peisajului.
Posibilitatile de cazare se adreseaza tuturor gusturilor. Pentru cei care prefera confortul absolut, exista un complex de 15 vile cotate cu trei stele, avand un total de 75 de camere, cu grup sanitar propriu, aer conditionat, mobilier modern, apa calda si rece curente. Pe plaja sunt amplasate 77 de casute de lemn cu cate doua paturi, deservite de doua grupuri sanitare comune cu hartie igienica si dusuri cu apa calda si rece curente, toate acestea la standarde europene (mai rar gasesti asa ceva in camping-urile de la noi din tara, mai ales ca beneficiati de aceste servicii in mod gratuit).
De aceste grupuri sanitare beneficiaza si cei care aleg sa campeze corturile pe plaja, asta daca nu doresc sa plateasca pentru a sta in interiorul complexului. Preturile sunt accesibile, mai ales daca tinem cont de faptul ca intregul complex se afla amplasat intr-o pustietate de inceput de lume. La casute (care sunt la 20-50 de metri de mare, direct pe plaja) costa cam 10 euro in cursul saptamanii si 12 vineri si sambata (casutele au doua locuri).
Unde mancam la Gura Portitei?
La restaurantul satului de vacanta, demn de o pozitie centrala mai degraba in Capitala decat pe aceste meleaguri uitate de timp, va puteti delecta papilele gustative cu preparate din peste (doar este tara pestelui aici) ori alte mancaruri cu specific romanesc. Oricum, veti gasi si influente mediteraneene, caci, sa nu uitam, ne aflam in Dobrogea, un loc unde convietuiesc o multime de etnii.
Posibilitati de agrement
Posibilitatile de agrement sunt deosebit de variate, de la excursiile organizate zilnic pe canalele Deltei pana la inchirierea de barci cu rame, barci cu motor, hidrobiciclete, ski jet, terenuri de tenis si volei, programe speciale pentru pescari, vanatori, ornitologi. Un ghid local poate insoti turistii in excursii, tariful pentru acest serviciu stabilindu-se in functie de preferintele si durata excursiei. Insa Gura Portitei este remarcabila dintr-un alt punct de vedere. Din centrul micii statiuni, se poate ajunge, in numai cateva minute, in doua locuri diferite, cu relief diferit: luand-o intr-o parte, poposim in Delta, iar in partea opusa… la malul Marii Negre.
Intr-un peisaj unic prin frumusetea si salbaticia lui, fauna si flora Deltei Dunarii pe de o parte si litoralul Marii Negre pe de alta parte, care si-au dat intalnire in acest loc, sunt motive pentru a deveni oaspeti ai acestui paradis al naturii. Este foarte multa liniste la Gura Portitei.
La capitolul distractie, in fiecare sambata se da cate o petrecere cu specific local: adica un acordeonist care intretine atmosfera si cantarete lipovence imbracate in costume traditionale rusesti. Pe plaja sunt si umbrelute din stuf, ca in Vama Veche (pentru cunoscatori) si daca va intepati in vreo scoica ori faceti insolatie de la prea mult stat la soare, sa stiti ca exista si un cabinet medical unde un doctor va poate acorda primul ajutor. Tot pe plaja veti putea admira ceva inedit: barci de pescari pline cu flori.
Nu trebuie sa va faceti griji ca in vacanta la Gura Portitei veti fi rupti de civilizatie, caci, daca alegeti sa stati la cort si vi se descrca telefonul mobil, pe terasa restaurantului sunt amplasate special prize unde poti sa-ti incarci telefonul gratuit.
Asadar, pe toti cei care vor liniste, aer curat, apa cristalina, orizont deschis pana la limitele viselor fiecaruia, si in farfurie un peste adevarat, proaspat pescuit din apele Dunarii, ii invitam sa viziteze Gura Portitei. Acest loc binecuvantat este tot ce le trebuie citadinilor satui de noxe si dornici de cateva zile de izolare si de inceput de lume.