Platica la cuptor cu sos de rosii si masline

Ingrediente reteta culinara Platica la cuptor cu sos de rosii si masline

  • 1 platica mai mare
  • 1 kg de rosii
  • Masline
  • Ulei de masline
  • Usturoi
  • Ardei iuti
  • 1 pahar vin alb
  • Cimbru, sare

Mod preparare reteta culinara Platica la cuptor cu sos de rosii si masline

Pentru această mâncărică vă trebuie: O plătică mai mare, cam un kilogram de roşii coapte din grădină cu parfum de soare dobrogean (merg şi alea de la market dar ioc parfum), o mână, două de măsline întregi sau fără sâmburi, ulei (de măsline e şi mai bun), ceva căţei de usturoi şi ciuşcă iute după gustul fiecăruia, câteva crenguţe de cimbru, sare tot după gust şi un pahar de vin alb.

Peştele se curăţă de solzi, intestine şi branhii şi se spală cu niţică apă rece. Apoi se pune pe un şervet la scurs sau se tamponează cu un şervet de hârtie.
Plătica având multe şi nenumărate oscioare, se crestează des pe spinare, asta pentru a mai tăia din „ascuţimea” oaselor.
Se presară cu sare pentru a se mai „îndulci” un pic.

Între timp se opăresc roşiile scurt în apă clocotită şi se curăţă de pieliţe apoi se toacă mărunţel.
Măslinele, dacă sunt din cele cu sâmburi se pun oleacă la fiert, cam cât un clocot, două. Dacă sunt fără sâmburi, nu le mai fierbem.
În tava pe care o vom pune la cuptor, se stropeşte cu ceva ulei apoi se aşează mai întâi crenguţele de cimbru peste care vom aşeza peştele.

Peste peşte se pun roşiile toacate mărunţel, măslinele, sare după gust, usturoiul şi ciuşca tăiate felioare şi paharul cu vin alb.
Dacă roşiile nu lasă mai mult suc, se poate completa cu apă în aşa fel încât peştele să vă apară ca o insulă înconjurată de lava roşiilor.
Se dă la cuptor la foc nici prea mare, nici prea mic cât să scadă sosul şi să se rumenească frumos peştele. E gata cam într-o oră.

Dacă vă încumetaţi, îl puteţi întoarce şi pe partea cealaltă pentru a se rumeni.
La final se presară cu pătrunjel verde tocat.
Este păcat ca la aşa ambrozie parfumată dată de roşii şi cimbru, măsline şi vin alb să nu serveşti un pui de mămăligă.
Să aveţi poftă!

Scroll to Top