1. BORS DE FITOFAG
Ingrediente reteta culinara :
Bors de fitofag
3 cani de bors ( care se pot drege cu smantana si patrunjel), un ardei gras, 2 cepe mijlocii sau o ceapa mare, un morcov, o radacina de patrunjel, o bucata de telina, un ou, o legatura de leustean.
Preparare reteta culinara :
Tocam ardeiul si ceapa marunt si le calim cu putin ulei. Cand sunt aproape moi, turnam peste cca 1 litru de apa, apoi taiem bucatele zarzavaturile si le punem in apa. Cand supa de legume este aproape fiarta, punem borsul, orezul si bucatile de fitofag. Potrivim de sare si vegeta, apoi adaugam leusteanul tocat marunt. La ultimul clocot se adauga oul batut ca pentru omleta.
2. CIORBA DE FITOFAG
Ingrediente reteta culinara :
Ciorba de fitofag
peste (fitofag) 4 cepe medii, 5 cartofi, 2 morcovi, 2 ardei grasi, telina radacina, Bors, sare, bulion sau suc de rosii, leustean si patrunjel frunze
Preparare reteta culinara :
Se pun 4 litri apa pe foc cu putin ulei.Se toaca legumele si se pun la fiert in apa care fierbe.
Dupa ce au fiert legumele se pune bulionul sau sucul de rosii, se adauga sarea si borsul, se mai lasa sa fiarba zece minute apoi se adauga fitofagul.
Se mai lasa la fiert maxim zece minute, atunci cand pestele se ridica la suprafata inseamna ca e fiert.
Se pune verdeata tocata marunt.
3. CIORBA DE FITOFAG DREASA
Ingrediente reteta culinara :
Ciorba de fitofag dreasa
1,5 kg fitofag, 150 gr. morcovi, 250 gr. ceapa, 100 gr. faina, 400 gr. cartofi rosii, 300 gr. smantana sau iaurt, 3 oua, 2 legaturi verdeata, 100 ml ulei, lamiie si sare dupa gust .
Preparare reteta culinara :
Morcovii si ceapa se curata, se spala, se taie julien si se calesc in ulei, prin inabusire, pana ce incep sa se inmoaie. Se adauga faina si se face ca un sos. Se stinge cu apa clocotita, si se continua fierberea.
Cartofii curatati, spalati si taiati in cubulete, se pun la fiert cu legumele. Dupa ce au fiert 10-15 minute, se pune fitofagul curatat, spalat si portionat, rosiile taiate in bucati, sarea si bulionul si se lasa sa fiarba circa 10 minute. Se acreste cu zeama de lamaie. Ouale batute cu putina sare se amesteca bine cu smantana, se subtiaza cu zeama si se toarna treptat in ciorba fierbinte, amestecindu-se usor. Se adauga o legatura de verdeata taiata marunt si se mai da o data in clocot. Restul de verdeata se presara in farfurie.
4. CIORBA DE FITOFAG PROASPAT
Ingrediente reteta culinara :
Ciorba de fitofag proaspat
1.5 kg fitofag, 200 g morcovi, 100 g telina, 400 g ceapa, 200 g ardei gras, 100 ml ulei, 50 g pasta de tomate, 1 kg rosii, 50 g leustean, 50 g patrunjel verdeata, 5 g sare de lamiie (otet), sare, dupa gust
Preparare reteta culinara :
Se curata fitofagul de solzi si intestine; se spala, se portioneaza si se sareaza.
Zarzavatul se curata, se spala si se taie felioare in lungime. Ceapa se curata, se spala si se taie marunt. Rosiile se curata, se spala si se taie in sferturi. Ceapa se pune la fiert in apa cu sare, zarzavatul si ardeiul se inabusa in ulei cu adaos de apa si apoi se adauga in vasul in care fierbe ceapa. Cand zarzavatul este aproape fiert se adauga pasta de tomate diluata cu putina zeama si sare de lamiie (otet).
Se adauga fitofagul si rosiile continuand fierberea cca 10 – 15 minute. Se serveste cu verdeata.
5. CIORBA DE PERISOARE DIN FITOFAG
Ingrediente reteta culinara :
Ciorba de perisoare din fitofag
– 700-800 gr. fitofag
– 1-2 ardei grasi
– morcov, patrunjel, telina(toate 200 gr.)
– o ceapa
– 2 rosii
– 50 gr. franzela
– 1 ou
– 25 gr. faina, bors, leustean, sare.
Preparare reteta culinara :
Zarzavatul si ceapa, rasa prin razatoare cu gauri mari, se calesc 2 min cu 2 linguride ulei. Apoi totul se stinge cu 11/2 l supa de peste clocotita si se lasa sa fiarba pina cind se pregatesc perisoarele.
Fitofagul, se curata de solzi si de piele si apoi se scoate carnea, trecind cu cutitul de-a lungul coloanei vertebrale de o parte si de alta a acesteia.
Carnea cca 250 g care rezulta se curata de toate oasele si se trece prin masina de tocat, impreuna cu franzela muiata si bine stoarsa. La tocatura se adauga o lingurita cu varf de ceapa rasa fin sau taiata marunt, un ou intreg, faina un virf de cutit de piper, patrunjelul si sarea si se amesteca bine. Oasele de peste, capul si pielea se fierb, inainte cu apa care stinge zarzavatul. Cind zarzavatul este bine fiert, se acreste ciorba dupa gust sau cu ce exista la indemina, potrivindu-se gustul cu sare. Din compozitia de perisoare, se ia cu lingurita uda in ciorba o cantitate aproximativ cit o maslina i se da o forma rotunda in lingurita si se da drumul in ciorba care clocoteste. Cind toate perisoarele sint gata se fierb la foc mic cca 15 min.Pentru aroma se pune leustean.
6. CIORBA DE PESTE FITOFAG
Ingrediente reteta culinara :
Ciorba de peste fitofag
-1,5 kg peste fitofag
-doua cepe potrivite
-doi morcovi
-patrunjel verde
-un pahar cu orez
-pastarnac
-telina
-rosii sau bulion
-3 linguri de ulei
-piper
-sare
-zeama de lamaie ( otet, zeama de varza, bors)
Preparare reteta culinara :
Se curata de solzi fitofagul si de maruntaie si se spala bine sub jet de apa. Se taie apoi in bucati potrivite. Se curata si se spala legumele apoi se dau prin razatoarea mare sau se toaca cu cutitul in bucatele mici. Se pune intr-o cratita uleiul si se adauga zarzavatul, apoi se adauga 3 linguri de apa si se lasa sa se inabuseasca. Dupa ce s-au inabusit legumele se adauga inca aproximativ 3 – 3,5 litri de apa in cratita si se lasa sa fiarba la foc potrivit cam 20 minute. Se adauga rosiile taiate in bucatele mici, zeama pentru acrit (bors, zeama de lamaie, zeama de varza sau otet), se adauga orezul spalat, se adauga bucatile de fitofag si se mai da la foc mic inca 20 de minute. Ideal este sa mai adaugati pe langa bucatile de fitofag si alte specii de pesti mai mici, acestia fac ciorba de fitofag mai gustoasa. Pestele nu trebuie fiert prea mult pentru ca risca sa se sfarame. Daca doriti sa fierbeti mai mult ingredientele, scoateti pestele intr-o farfurie si adaugati-l inapoi dupa ce considerati ca s-au fiert celelalte. Inainte sa oprim focul adaugam o mana de patrunjel verde maruntit.
7. FILE DE FITOFAG LA CUPTOR
Ingrediente reteta culinara :
File de fitofag la cuptor
800 gr. file de fitofag, 6 – 8 cartofi potriviti, 100 l ulei, 1-2 lamai, ceapa verde, 3-5 catei usturoi, 1 ou, piper, sare
Preparare reteta culinara :
Se spala pestele se curata de eventualele oasele ramase, de pielite ramase dupa taiere. Se lasa putin la zvantat apoi se da cu sare si piper. Cartofii se curata de coaja, se spala si se taie rondele de 3-5 mm grosime. Se unge o tava cu ulei si se aseaza jumatate din cantitatea de cartofi, se pune fileul de fitofag peste feliile de cartofi apoi se presara pe deasupra cu ceapa si usturoi tocate marunt. Se acoperea pestele cu feliile de cartofi ramase apoi se presara sare, piper, ulei si zeama de lamaie. Se bate un ou si se toarna peste cartofi apoi se baga tava la cuptorul incins. Se tine la cuptor pana se vor rumeni cartofii pe deasupra.
8. FITOFAG LA CUPTOR
Ingrediente reteta culinara :
Fitofag la cuptor
1 fitofag, mai mare, 2 cepe, 3 ardei grasi, 1 lamaie, 4 catei de usturoi, 6 linguri untdelemn, patrunjel verde, tocat mic, cimbru, 1 pahar de vin, 3-4 rosii, sare si piper dupa gust.
Preparare reteta culinara :
Fitofagul curatat, spalat, se taie bucati nu prea groase, se aranjeaza intr-o tava dreptunghiulara, se presara sare si piper, cimbru. Apoi, usturoiul taiat feliute, ceapa taiata feliute foarte subtiri, ardeii taiati subtiri, rosiile taiate felii, patrunjelul tocat mic si felii de lamaie curatate de coaja, toate se pun peste feliile de peste. Se toarna untdelemnul, vinul si se introduce in cuptorul fierbinte, sa fiarba in vin si in sosul lor. Pe parcurs se incearca pestele cu furculita si, daca este moale si sosul bine fiert, inseamna ca e gata. Se scoate fitofagul cu o lopatica, se aseaza deasupra, peste legume si se mai lasa in cuptor, sa se rumeneasca usor si sa prinda o crusta.
9. FITOFAG LA TAVA
Ingrediente reteta culinara :
Fitofag la tava
– 1,5 kg fitofag mai mare
– ceapa
– ardei gras
– lamaie
– usturoi
– ulei de floarea soarelui
– patrunjel verde
– sare
– piper
– cimbru
– vin alb
– rosii sau bulion
Preparare reteta culinara :
Se curata fitofagul, se spala, se taie bucati nu prea groase, se aranjeaza intr-o tava de cuptor dupa care se condimenteaza cu sare, piper si cimbru. Usturoiul si ceapa se taie feliute foarte subtiri, ardeii se taie subtiri, rosiile taiate felii (sau bulion), patrunjelul se toaca marunt, lamaia se curata de coaja si se taie felii, asezandu-se toate cele enumerate mai sus pestele din tava. Se toarna putin ulei de floarea soarelui si un pahar de vin apoi se introduce in cuptorul fierbinte, sa fiarba in vin si in sosul lor. Din cand in cand se incearca pestele cu furculita si, daca este moale si sosul bine fiert, pestele este gata. Se scoate fitofagul cu o paleta si se aseaza pe un platou peste legumele fierte. Se stropeste cu zeama de lamaie.
10. PESTE PRAJIT FITOFAG
Ingrediente reteta culinara :
Peste prajit fitofag
– 1 kg peste fitofag
– 150 g faina de grau
– 150 g malai
– sare
– usturoi
– lamaie
– ulei
Preparare reteta culinara :
Se curata si se spala fitofagul, dupa care se taie in bucati potrivite, in cazul in care pestele mai mare. Pestele se pune la zvantat, pe servetele de hartie sau pe un prosop de bucatarie. Intr-o farfurie intinsa se pune faina de grau, malaiul si putina sare, amestecanduu-se pana la omogenizare. Dupa ce a stat putin sa se scurga de apa, se ia pestele si se da pe toate partile, prin amestecul de faina de grau, malai si sare. In acelasi timp se ia o tigaie mai inalta si se toarna putin ulei. Dupa ce s-a incins uleiul se pun bucatile de peste care au fost date prin faina de grau, malai si sare. Se prajesc bucatile de fitofag pe toate partile apoi se scot pe servetele de bucatarie, ca sa se scurga uleiul de la prajit. Pestele prajit se aseaza pe o farfurie si se asezoneaza cu felii de lamie. Se serveste cald cu mamaliga si mujdei de usturoi.
11. SARAMURA DE PESTE FITOFAG
Ingrediente reteta culinara :
Saramura de peste fitofag
– peste fitofag
– sare mare
– ardei gras sau capia
– rosii
– morcov
– patrunjel
– usturoi
– bulion sau suc de rosii
– ulei
– piper
Preparare reteta culinara :
Pentru saramura de peste fitofag este necesara o tava pe care se aseaza un strat gros de sare cam de 3-4 milimetrii. Dupa ce a fost eviscerat si spalat, fitofagul se aseaza in tava pe stratul de sare. Cand este gata, pestele se curata crusta de sare, pentru a nu fi prea sarat. Se curata tava de sare apoi se pun rosiile taiate felii si ardeiul gras. Dupa ce s-au copt putin, se curata rosiile de coaja si se toaca cubulete mici. Se da pe razatoare morcovul si se toaca marunt usturoiul, patrunjelul si ardeiul. Dupa ce se toaca morcovul, se pune intr-o oala si se adauga putin ulei (o lingura), se adauga putina apa apoi legumele tocate. Se lasa toata compozitia la fiert la foc mic. Cand este aproape gata, se adauga rosiile coapte taiate cubulete si piper dupa gust. Dupa ce s-au fiert putin si rosiile, se ia oala de pe foc si se adauga fitofagul copt in sare. Saramura de peste fitofag se poate servi atat calda cu mamaliga, dar si rece.
Pofta buna !