Salata ruseasca cu peste marinat, cunoscuta sub numele de salata Suba (Shuba) este una din retele cele mai cunoscute si mai usor de pregatit dintre salatele rusesti.
Avand in vedere faptul ca foarte multi romani pun pe masa dintre ani ceva cu peste (ca sa trecem in noul an printre greutati si probleme ca pestele prin apa,) salata aceasta poate fi una din cele bune idei.
Daca v-ati plictisit de clasica salata de boeuf sau salata a la russe, iata ca va aduc o noua sugestie, astfel incat sa aveti o salata prezentata festiv pe masa de revelion.
Salata este cunoscuta si sub numele de hering sub suba, “suba” fiind o haina groasa cu multe straturi. Ca si la reteta ce urmeaza mai jos.
Straturi de legume fierte si tocate sau rase, aranjate in straturi, cu un gust deosebit dat de peste.
Se foloseste peste marinat, insa eu nu am fost prea incantata de ceea am gasit la vanzare zilele acestea (se pare ca magazinele au fost golite de Craciun) si am cumparat un peste afumat.
Asta si pentru ca sunt fan peste afumat, dar repet: pentru salata suba clasica avem nevoie de peste marinat!
Salata se poate aranja in mai multe moduri. M-am uitat pe internet si am vazut ca unii pun primul strat de ceapa, peste care se aranjeaza pestele si restul de legume, altii incep cu cartofii, ceapa, peste, restul de legume.
In concluzie, aranjati salata cum credeti ca va sta mai bine.
Eu am ales a doua varianta pentru ca mi s-a parut ca voi putea scoate o felie intreaga din salata, caci daca as fi pus primul strat de ceapa urmat de peste, straturile acestea nu au multa stabilitate si nu pot sustine legumele ce le acopera.
Forma salatei poate fi cea prezentata de mine, realizata cu o forma de tort cu pereti detasabili, dar o putem face in forma ovala si o decoram ca pe un peste (aceasta este cea mai intalnita) sau o putem pune direct intr-un vas cu pereti transparenti astfel incat sa se observe suprapunerea straturilor si a culorilor.
Salata suba este frumoasa si gustoasa. Si are marea calitate de a se pregati extrem de usor. Fierbem legumele separat, in apa cu sare si asteptam sa se raceasca. Fierbem si ouale astfel incat sa aiba consistenta tare, apoi le tocam/radem si suprapunem totul in straturi.
Maioneza este esentiala in aceasta salata. As spune ca o intalnim in toate salatele rusesti. Asta vara am vizitat Chisinaul si am vazut un perete intreg intr-un supermarket cu rafturi de maioneza.
Cunoscuta in mod special in partea Moldoveneasca, aceasta salata a ajuns apoi sa fie cunoscuta si apreciata si in restul tarii.
Prietena mea din Brasov a pregatit-o intr-un an special pentru revelion, dar am mancat-o si cand am fost la un eveniment la Craiova.
Alte salate in straturi pregatite de mine sunt mimoza: in varianta gourmet cu peste (salata mimoza la pahar) sau mimoza cu sunca si cascaval (am descoperit-o intr-un proiect legat de bucataria din Serbia).
Salata Suba (SHUBA) are ingrediente simple, accesibile tuturor, asa ca va invit sa vedeti cum se pregateste si de ce anume aveti nevoie:
Iata lista de ingrediente si modul de preparare pas cu pas pentru salata Suba.
INGREDIENTE:
200 g peste marinat (afumat in cazut meu)
1 ceapa alba mica
3-4 cartofi de marime mica-medie
3-4 morcovi de marime medie
1 sfecla medie-mare
250 g maioneza
5 oua fierte de consistenta tare
sare
piper
patrunjel verde tocat pentru ornament
PREPARARE:
Fierbem legumele separat in apa cu sare, apoi le lasam sa se raceasca.
Vom fierbe si ouale, astfel incat acestea sa aiba consistenta tare.
Tocam sau radem legumele fierte, apoi tocam marunt ceapa si pestele in cuburi de marime medie. Dam prin razatorea mare albusurile si separat galbenusurile.
Punem inelul peste un platou si aranjam un strat de cartofi. Asezonam cu putina sare si piper proaspat macinat, apoi punem un strat de maioneza.
Presaram ceapa tocata, apoi pestele, ce va fi acoperit de morcov ras.
Ungem morcovul cu un strat subtire de maioneza, apoi presaram albusul ras, dar avem grija sa pastram putin si pentru decor.
Urmatorul strat este de galbenus ras (si aici pastram putin pentru decor) si acoperim cu sfecla rasa.
Un mic pont: sfecla rasa va fi apoi bine stoarsa in pumn, astfel incat sa eliminam lichidul pastrat de acesta. Altfel, exista riscul sa avem lichid pe margine, dar si scurs printre straturile de mai jos si nu vrem sa stricam aspectul final al acestei salate.
Peste sfecla rasa punem ultimul strat de maioneza, apoi decoram cu patrunjel verde proaspat tocat, albus, galbesnus si un putina sfecla rasa.