Pescuitul la știucă cu năluci metalice – oscilante, rotative, spinnerbait-uri

După cum spuneam și mai sus, în cazul acestui tip de pescuit, vom avea nevoie de o lansetă parabolică sau semi parabolică.

Puterea de aruncare a lansetei, o vom alege în funcție de gramajul nălucilor pe care le vom pescui. Cea mai utilizată plajă este de 10-30 gr. Pentru năluci mai mici și știuci de talie mică – medie, putem coborî la 5-20 gr. La polul opus, în cazul oscilantelor / spinnerbait-urilor ceva mai grele, sunt indicate puteri mai mari, de ex. 15-40 gr, 20-50 gr, sau chiar 40-80 gr dacă pescuim în condiții grele și locuri cu multă agățătură.

Pescuitul la știucă cu năluci moi – shad-uri, twistere, creaturi

Pentru acest tip de năluci vom avea nevoie de lansete rapide (fast și extra-fast). Puterile de aruncare sunt similare precum cele descrise în cazul nălucilor metalice, fiind aplicabile și la voblere.

Marea diferență, față de pescuitul cu oscilante, rotative, etc. este modul de înțepare al peștelui. Pescuitul la ,,gume” presupune o înțepare fermă a peștelui, spre deosebire de nălucile metalice, care își fac treaba și fără a fi ajutate de pescar.

Alegerea nălucilor o vom face în funcție de talia peștilor vizați. Știucă mică, gumă mică (5-7 cm), știucă mare, gumă mare (10-14 cm). Deși se întâmplă destul de des că mârlițele să atace năluci aproape cât jumătate din corpul lor, iar știucile capitale să fie prinse pe năluci de dimensiuni reduse.

Gramajul jigurilor și mărimea cârligelor se vor raporta la adâncimea apei pescuite respectiv dimensiunea gumei. Pe ape puțini adânci sunt indicate jigurile ușoare și viceversa.

Mărimea cârligelor, este importantă, pentru a asigura un joc corect al gumei și o înțepare corectă a știucii. Un cârlig prea mare va afecta jocul gumei, în timp ce unul prea mic cel mai probabil va rata atacul.

Nu în ultimul rând, sunt de luat în calcul și cârligele offset, pentru pescuitul în agățătură / vegetație. În momentul în care folosim offset-uri este necesar să înțepăm ceva mai violent, pentru a scoate la iveală cârligul ascuns în interiorul nălucii.

Pescuitul la știucă cu voblere

Asemeni pescuitului la jig, voblerele necesită lansete semi rapide, sau rapide, după preferință.

Voblerele folosite în pescuitul știucii sunt de mai multe tipuri, având aplicații diferite. Unele pot fi pescuite chiar și la adâncimi de 30-50 cm, ori în suprafață. Altele coboară în schimb ceva mai mult.

Important este să citim specificațiile oferite de producători pentru a cumpăra voblere optime pentru apele pe care ne dorim să pescuim.

Vom ține cont de următoarele :

– flotabilitate : floating (vobler plutitor),suspending (vobler ce rămâne între ape în momentul în care nu este mulinat) și sinking (vobler scufundător)

– adâncimea la care evoluează

– gramaj, lungime și culoare

– modul în care evoluează năluca și forma specifică : jerkbait, crankbait, minnow, topwater, samd.

Scroll to Top