Cum începem pescuitul la spinning? Echipamentul necesar

Destul de des am primit întrebarea : ,,ce lansetă de spinning îmi recomanzi?”. Fără a afla anumite detalii, este imposibil de dat un răspuns clar. Elemente precum : speciile vizate, apele pescuite, tipul de năluci preferat și desigur bugetul, nu trebuie să lipsească din ecuație.

Marea dorință a pescarilor începători este aceea de a pescui cu o singură lansetă peste tot. Ori acest lucru, este puțin cam dificil, dacă ne dorim să pescuim eficient la mai multe specii.

Spre exemplu, dacă avem o lansetă potrivită pentru năluci mari, ideală pentru pescuitul știucii, va fi nepotrivită în cazul pescuitului la biban / șalău unde este necesar un echipament mai senzitiv.  

De aceea, în continuare voi face o scurtă prezentare a modului în care alegem echipamentul de spinning, în funcție de specia vizată, tipul de apă, năluci și alte criterii.

1. Pescuitul la știucă

De departe, cea mai populară specie în rândul pescarilor de răpitori este știuca. Știucilile pot fi prinse cu o serie largă de năluci precum : shad-uri, twistere, oscilante, rotative, spinnerbait-uri, voblere șamd.

În alegerea echipamentului vom ține cont de nălucile pe care dorim să le pescuim, dimensiunea știucilor vizate și apele pe care intenționăm să mergem.

Înainte de a vorbi despre lansetele de spinning este necesară o distincție importantă între puterea de aruncare și acțiunea lansetei.

Puterea de aruncare reprezintă gramajele de năluci ideale pentru lanseta respectivă în timp ce acțiunea constituie modul în care ,,lucrează” lanseta, unele fiind mai moi (parabolice), iar altele mai solide (rapide).

Aceste caracteristici ne ajută să alegem totodată și nălucile potrivite.

Spre exemplu, în cazul pescuitului cu shad-uri sau twistere pe jig, sunt recomandate lansetele rapide (fast). O lanseta cu acțiune rapidă va transmite eficient jocul nălucii pe substrat datorită rigidității.

Pe de altă parte, lansetele parabolice sunt mai degraba indicate pentru năluci reactive precum cele metalice (oscilanete, rotative, spinnerbait-uri) deoarece vor asigura o evoluție mai agresivă și mai clară a nălucii.

Lungimea lansetei va fi cuprinsă între 2.1 m – 2,7 m, criteriul principal fiind distanța de aruncare. Cu cât distanța este mai scurtă, cu atât lungimea lansetei va fi mai redusă pentru a avea un control cât mai bun al nălucii, dar și pentru a ușura greutatea echipamentului.

Mulinetele ideale pentru pescuitul la știucă sunt cuprinse între mărimile 2000-4000.

Firele principale vor fi de preferat textile, pentru o rezistență sporită, știuca fiind un pește ce stă de obicei în zone cu obstacole. Diametrul acestora poate fi cuprins între 0.08-0.20 mm.

Pe scurt, regula este una simplă. Dacă pescuim la știuci mici / medii, cu năluci ușoare este indicat un echipament cât mai fin, iar pentru cele mari, unul ceva mai robust, principiu valabil și pentru celelalte specii.    

Strunele indicate în pescuitul știucii sunt de 2 tipuri : metalice și fluorocarbon. Strunele metalice pot fi folosite cu succes pe ape tulburi, în timp ce fluorocarbonul poate face diferența în cazul unui pescuit pe apă limpede, fiind invizibil sub apă.

Marele avantaj al strunei de fluorocarbon este acela că nu trezește suspiciunea știucilor, camuflând excelent năluca. În schimb, fiind mai gros decât o strună metalică, poate afecta jocul nălucilor de gramaje reduse, aspect valabil și pentru strunele metalice solide.  

Scroll to Top