Loc de pescuit pe lac

Prohibiția de Pescuit 2024: Zone de Refacere Biologică pentru Resursele Acvatice Vii

În România, eforturile de conservare a resurselor acvatice ajung la un nou nivel în 2024, odată cu adoptarea unui ordin de prohibitie care vizează refacerea biologică a bazinelor hidrografice. Măsurile stricte impuse au la bază protejarea speciilor de pești aflate în declin și menținerea echilibrului ecologic.

Zona de Refacere Biologică și Semnificația ei

Zona de refacere biologică, definită ca perimetrul unui bazin hidrografic amenințat de declinul resurselor acvatice, devine principalul punct focal al ordinului de prohibitie 2024. Restricționarea pescuitului în aceste zone este vitală pentru a permite recuperarea resurselor naturale.

Prohibiția Pescuitului pe Specii de Pești

Măsura de prohibitie aplicată speciilor de pești este esențială pentru a proteja ecosistemele fragile. De remarcat este faptul că speciile rapitoare beneficiază de reglementări speciale, subliniind importanța conservării acestora în cadrul ecosistemelor acvatice.

Stiuca

Într-o încercare de a asigura reproducerea optimă a stiucii, pescuitul este interzis între 1 februarie și 20 martie 2024, cu excepția perioadei 9 aprilie-7 iunie. Această măsură se aplică pescuitului comercial, recreativ/sportiv și familial, punând în prim-plan importanța protejării acestei specii.

Salaul și Bibanul

Perioada de la 20 martie la 7 iunie este desemnată pentru protejarea salaului și bibanului, doi rapitori importanți în ecosistemele acvatice. Orice formă de pescuit, cu excepția celui științific, este strict interzisă în această perioadă, într-un efort de a gestiona presiunile exercitate de comunitățile de pescari sportivi.

Pastravul și Alte Specii

Pescuitul pastravului, indigen, curcubeu și fantanel, este interzis între 1 ianuarie și 31 martie, inclusiv, și suplimentar între 1 octombrie și 31 decembrie. Această prelungire a perioadei de prohibitie reprezintă un angajament serios pentru refacerea populațiilor de pastrav.

Racul de Rau și Lipitorile Medicinale

Racul de rau este sub protecție între 1 ianuarie și 15 iunie, inclusiv, și 15 octombrie – 31 decembrie. Lipitorile medicinale beneficiază de o perioadă de protecție de 62 de zile în timpul verii, reflectând importanța acestora în ecosisteme.

Specii Interzise Tot Timpul Anului

Ordinul de prohibitie 2024 cuprinde o listă detaliată de specii aflate sub protecție pe tot parcursul anului. Aceasta include specii precum pietrarul, fusarul, ghibortul de rau, cernusca, salaul vargat, aspretele, pecarina, guvidul, zglavoaca rasariteana, lostrita, mihaltul, caracuda, și altele, contribuind la menținerea biodiversității.

Prohibiția pe Marea Neagră și Dunăre

Prohibiția se extinde și asupra pescuitului scrumbiei și rizeafcai în diferite sectoare ale Mării Negre și Dunării. Aceste restricții sunt stabilite în funcție de migrarea speciilor și comportamentul de reproducere.

Prohibiția de pescuit din 2024 reprezintă o acțiune hotărâtă pentru conservarea și regenerarea resurselor acvatice. Măsurile stricte luate reflectă angajamentul autorităților române pentru un echilibru durabil între activitățile umane și sănătatea ecosistemelor acvatice. Aceste acțiuni sunt esențiale pentru a proteja mediul și pentru a asigura că generațiile viitoare vor beneficia de bogăția naturii.

Scroll to Top