Detalii și strategie de concurs

Cronologic, pe măsură ce trece timpul din concurs, fiecare manșă este diferită ca mod de pescuit. În primul rănd trebuie să-și faci o strategie în funcție de plecarea ta pe stand. Dacă pleci primul abordezi locurile intr-un fel, iar dacă pleci ultimul, în alt fel. O să o iau pe rând să înțelegi mai ușor.

Ce trebuie să faci dacă pleci primul sau printre primii trei sau patru din grupă. Depinde foarte mult câte locuri (cotețe, în limbajul de concurs), sunt bune. Ce însemnă un loc bun? Este acel loc unde apa stă în urma unui repeziș de apă. Nu te interesează zone cu apă extrem de lină, unde apa nu se mișcă – ci acele găuri unde apa repede întâlnește zona cu apa care stă. Acolo se vor aduna peștii populați. Deasemenea, este important unde se afla acestă zonă. Ideal este să fie în partea de sus (amonte) a sectorului tău de pe râu, acolo unde au fost populați peștii din mai multe standuri. Iar acel coteț are în partea de jos mai multe standuri cu apa mică și curată, cu atât locul este mai bun. Peștii din zona de apă mică se vor muta în standul tău.

Înainte de start, la vizualizare sectorului, numeri exact câte locuri bune ai și cauți să ocupi unul dintre acestea. Trebuie să te gândești că ceea ce îți spun eu aici sunt cunoscute și de alți pescari concurenți, astfel încât dacă ai concurenți care pleaca înaintea ta sunt foarte mari șanse ca aceste locuri să fie ocupate.

În primele 10-15 minute din prima manșă peștii vor reacționa rapid la năluciile purtate în apă. Rotativa va fi una dintre cele mai eficiente în aceste minute, dar numai dacă ai suficientă suprafață de apă unde să o porți. Gândește bine abordarea locului, astfel încât prima dată să prinzi peștii ce stau pe malul dinspre tine, urmând să avansezi cu recuperea nălucii către partea superioară și pe malul opus. Nu te arunca imediat pe malul opus sau în capătul sectorului pentru că vei deranja toți pești de pe stand și îi vei „tăvăli” pe toți rapid.

După cele 10-15 minute în care prinzi câți mai mult pești din locul respectiv și vezi că nu mai reacționează, începi să schimbi pe gumă lestată corespunzător pentru a aborda toată profunzimea apei, de la suprafață și până pe substrat. Gramajul îl vei alege în funcție de curent și adâncime, dar cel mai important este să înțelegi că, la acel moment, suspensia și staționarea nălucii trebuie corelată. Gramajele ideale (dar depinde foarte mult de curentul apei) sunt 0,4; 0,6 și 1 gram. Sigur, dacă apa este mai adâncă și curentul mai puternic trebuie să mărești gramajul. Dacă ești pescar bun te vei prinde repede!

În schimb, dacă ai plecare proastă în care ști că nu ai șanse să prinzi nici un coteț, nu te dezamăgi, de multe ori poate fi în avantajul tău. Trebuie numai să schimbi cât mai multe locuri posibil bune de pescuit. În timpul așta să cauți cele mai eficiente năluci sau să alergi de la un stand la altul cât mai rapid. Chiar și dacă ai atacuri nefinalizate, ține-le minte, iar în manșele următoare te duci acolo și încerci să-i păcălești cu alte năluci care stau mai mult pe loc. Dacă este apa curată poți să-i vezi cum stau la limita curentului și să le porți o nălucă prin față. Vobelerele și gumele sunt ideale pentru aceste cazuri.

În timpul manșelor o să observi o dinamică permanentă a sportivilor. Marea majoritate a celor buni de la noi sunt deja experimentați și schimbă năluciile și gramajele la jiguri până descoperă idealul. Bine, ideal pentru acel sector și aceea manșă, căci ulterior se poate schimba la o sută optzeci de grade. Pe o zonă umbrită, în prima fază a concursului, poti prinde bine pe o culoare roz, iar când apare lumina de la soare pe apă să se schimbe complet comportamentul și să o iei de la capăt.

Pe măsură ce trece timpul, păstrăvii devin mai apatici și mai puțin interesați de năluci. Manșa trei este de departe cea mai dificilă pentru toți concurenții. Sunt momentele în care se distanțează cei buni de cei mai puțin experimentați. Orice nălucă și tehnică trebuie încercată pe apă, ca să apară revelația care te va propulsa bine în clasament. Un vobler care vibrează cum trebuie, o gumă exagerat de mică sau exagerat de mare lestată corespunzător, poate face diferența. Un gramaj extrem de mic sau unul exagerat de mare poate fi rețeta câștigătoare. Trebuie numai să le descoperi rapid și să ai suficientă răbdare și control mental.

Îmi este extrem de greu să cuprind toate detaliile de pescuit într-un articol, dar cel mai bun sfat personal, pentru o strategie de succes, este să schimbi la fiecare al treilea lanseu dacă nu ai atac. Iar dacă prinzi un pește cu o nălucă pe un loc de pescuit și nu mai reacționează la acesta, schimb-o cu o altă culoare sau nălucă.

Scroll to Top