Pastrama de somn afumata

Ingrediente reteta culinara Pastrama de somn afumata

Somn feliat, sare fina, boabe de ienibahar, boabe de mustar, cimbru, herbes de provence, boia dulce de ardei, fulgi de usturoi.

Mod de preparare reteta culinara Pastrama de somn afumata

Eu am dat la un blender mic boabele de ienibahar la fel si pe cele de mustar, le puteti sparge si cu un ciocan dupa ce le-ati bagat intr-o folie.
Se usuca feliile de somn cu un servetel de hartie si se presara condimentele pe rand, cu grija pentru a le raspandi uniform pe toata suprafata, in ordinea urmatoare: sare (fara mila, o parte din condimente sunt dulci), boabe de ienibahar, boabe de mustar, foarte putin cimbru (amestecul de condimente herbes de provence contine cimbru), herbes de provence, fulgii de usturoi si boia de ardei dulce.

Se presara felia de somn pe o parte, se preseaza un pic cu degetele apoi se aseaza intr-un vas si se repeta procedura si pe cealalta parte, tot asa pana condimentam toate feliile de somn pe ambele parti.
Se pune capac la vas si se lasa 24 de ore in frigider. Dupa ce sunt gata, cu o pensula de bucatarie indepartam usor excesul de condimente de pe feliile de somn apoi le legam cu sfoara si le punem la uscat in aer liber (2-3 ore).
La afumatoare se introduc timp de 1-2 ore si se afuma cu fum cald.
Dupa afumat se lasa din nou pastrama in aer liber 2-3 ore.

Scroll to Top