Sfaturi pentru sezonul rece

Cu riscul de a ma repeata doresc sa precizez ca pescuitul in sezonul rece nu este tocmai simplu. Din pacate in aceasta perioada este foarte important sa cunoastem zona unde dorim sa pescuim, adancimea apei si pestii care predomina in acel loc. De exemplu, la scobar nu avem ce cauta pe apa de 4 metri, chiar daca e iarna, pentru ca sigur nu o sa-l gasim acolo.

Din propia experienta va spun ca atunci cand vine iarna pe o apa curgatoare de exemplu, si aici ma refer la Mures deoarece eu imi fac veacul pe el, locurile cele mai bune sunt cele din oras. Temperatura este mai ridicata, sunt locuri unde tevile indreptate spre Mures sunt posesoare de apa calduta, iar in acea zona pestele se strange cu siguranta.

La fel ca la orice pescuit de rau trebuie avut grija cu nada. Daca pescuim la feeder, 1,5 kilograme de nada sunt suficiente. In aceasta perioada sfatul meu este sa aditivati foarte bine nada. Eu folosesc chiar un flacon de Brasem Caramel sau Turbo Scobar din gama Benzar, dizolvat in putina apa. Iarna, aroma joaca un rol foarte important.

Daca pana acum ati fost obisnuiti sa folositi mult vierme, acum e timpul sa va opriti. O mana de pinki este suficienta pentru a pune in miscare pesti din zona. Evident ca pe Mures sunt tot felul de posibilitati de aceea si eu prefer in sezonul rece sa pescuiesc pe el sau in cazul fericit la Cris, cand scobarul isi face aparitia in timpul rece.

De cealalta parte, pe o apa statatoare, pestii in aceasta perioada aproape sigur ii gasim la adancime mare. Platica sau crapul sunt pesti care pot sa ne aduca bucurii si iarna, insa aici deja intervine fineatea maxima: larvele de libelula si o nada foarte bine pregatita. In functie de culoarea apei folosim si nada. De obicei, pentru a nu aduna pestele mic eu folosesc nada neagra si anume la un pescuit de crap, caras si platica imi ajung 1 kilogram de Special Concurs Black plus 1 kilogram Ice Mix Black la care adaug un flacon de aditiv Turbo Capsuni sau Turbo Miere. Sunt doi aditivi pe care eu ii folosesc la inceperea si incheierea sezonului; sunt 2 arome la care pestele in aceste conditii raspunde cu siguranta.

Nu uitati sitarea, extrem de importanta. Carligele trebuie sa fie subtiri, iar la trasatura nu va grabiti.

Cam acestea ar fi pe scurt cateva sfaturi de care dumneavoastra sa tineti cont, pana data viitoare, cand probabil vom relata din zapada, va doresc fir intins

Scroll to Top