Pentru a incerca o partida de pescuit la fitofag, este necesar sa cunoastem foarte bine lacul ce urmeaza a fi pescuit si traseele bancurilor de pesti.
Fitofagul se deplaseaza in bancuri si acest indiciu este vital. Un banc variaza ca numar de indivizi, dar niciodata mai putin de 10 pana la 12 exemplare. Grupurile mai mici ce pot fi zarite sunt doar ratacite de turma si atat.
Odata stabilita ruta de migratie in apa a fitofagului, am rezolvat cea mai importanta ecuatie! Urmeaza al doilea pas in identificarea nadei si a momelii pe care un fitofag nu ar refuza-o.
Planctonul este microscopic. Pestele va circula mult pentru a-si procura hrana. Ca atare, depune destul de mult efort in acest sens.
Tipologia nadei la fitofag
Daca va gasi in calea sa portiuni de apa unde nada cu granulatie mica si suspesie ridicata poate fi usor de identificat, se va opri sa inspecteze. Va incepe sa si consume, tot prin aceeasi metoda. Filtrarea apei.
Fitofagul nu “musca” direct momeala. Mai degraba “ siteaza apa” avand ca scop depozitarea particulelor mici in zone speciale in cavitatea bucala, ca mai apoi sa le ingere.
In concluzie, nadele cu granulatie mica, suspensie ridicata si culori pronuntate pot fi o solutie in acest tip de pescuit.Carligele sunt absorbite accidental. Pescuitul sportiv ne obliga prin regulament la doar doua carlige pe montura.
La fitofag, ai nevoie de unul singur. Trebuie sa fie usor si rezistent. Momelile trebuie sa fie flotante si usor de absorbit. Pufuleti sau pop-up-uri sunt cele mai indicate. Montate pe carlig direct !