Pescuit la pluta pe Dunare, lac sau pe ape curgatoare

Specii de pesti pe care ii poti captura in lacurile si raurile din Romania

Exista numeroase lacuri si balti amenajate pentru pescuit, insa este important de stiut care sunt regulile acestei activitati si ce fel de pesti se pot captura.

Iata cateva specii de pesti care se regasesc in lacurile si raurile din Romania si care starnesc interesul pescarilor amatori si profesionisti:

  • Bibanul – este un peste rapitor omnivor de apa dulce ce face parte din specia Perca. Este apreciat pentru carnea moale si lipsa oaselor. Acesta se gaseste atat in lacuri, cat si in ape curgatoare.
  • Carasul – originar din Asia de Nord, carasul se regaseste peste tot in Romania. Greutatea lui variaza de la 150 de grame si pana la doua kilograme. Aceasta specie de peste este apreciata pentru gustul deosebit si pentru usurinta cu care se poate gati.
  • Crapul – face parte din specia Cyprinidae, este un peste de apa dulce, are solzi mari, abdomen albicios si poate atinge chiar si 40 de kilograme. Acesta este printre pestii preferati pentru capturat de catre pescari.
  • Pastravul – se gaseste in speta in apele de munte, insa si in zone submontane. Pastravul poate ajunge pana la 15 kilograme, insa in Romania nu depaseste, in mod normal, 6 kilograme. Si acesta este un peste destul de consumat in Romania, datorita gustului dulce al carnii si numarului mic de oase.
  • Salaul – este un peste rapitor ce face parte din familia Percidae, se gaseste atat in apele curgatoare, cat si in cele statatoare din Romania. Si acesta se gaseste in meniurile gastronomiei romanesti, fiind apreciat pentru calitatea si gustul carnii.
  • Somnul – este un peste rapitor, cu raspandire mare in apele din Europa, inclusiv fluvii. Capturarea acestuia este o adevarata provocare pentru pescarii profesionisti, mai ales ca aceasta specie de peste poate ajunge pana la 3 metri lungime si chiar 150 de kilograme. Desi este un peste cu carne grasa, somnul se consuma destul de mult in tara noastra.
  • Sturionul – este un peste marin de talie mare, fara solzi, iar capturarea acestuia este cu adevarat un eveniment. Alaturi de nisetru si pastruga, sturionul poate fi gasit atat in Dunare, cat si in Marea Neagra. Aceasta specie de peste este apreciata pentru icrele negre de calitate, avand in comert preturi destul de piperate.
  • Mreana – se regaseste in majoritatea raurilor din Romania si se poate pescui in septembrie si in octombrie. Acest tip de peste este apreciat pentru carnea gustoasa.
  • Lipanul – este o specie de peste raspandita peste tot in Europa, cu precadere in raurile de munte. Din pacate, el nu se mai regaseste in cantitati mari, asa cum se intampla cu un deceniu in urma.
  • Scobarul – este un peste care poate fi gasit, in general, in apele curgatoare, inclusiv in Dunare. In general, un exemplar adult poate ajunge la 30 de centimetri lungime si la o greutate de aproximativ 800 de grame. 

Asadar, se poate spune ca pescuitul cu undita la pluta este o activitate destul de relaxanta, dar si un hobby destul de conturat pentru amatori.

Ceea ce atrage atat pescarii amatori, cat si pe cei experimentati, este dorinta de a captura pesti pentru pura placere a pescuitului, desigur, cu ajutorul uneltelor si echipamentelor potrivite.

Scroll to Top