O intrebare pe care si-o pune orice pescar profesionist care vrea, la un moment dat, sa castige bani din pescuit se refera la modalitatea de obtinere a permisului de pescuit comercial. Acest document da dreptul, atat pescarilor comerciali persoane fizice, cat si celor organizati in asociatii profesionale, sa practice pescuitul comercial respectand legislaria romana.
Permisul comercial se elibereaza de catre ANPA(Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura) pentru habitatele piscicole naturale din ariile naturale protejate, cu exceptia RBDD (Rezervatia Biosferei Delta Dunarii), si de ARBDD (Asociatia Rezervatia Biosferei Delta Dunarii) pentru desfasurarea activitatii de pescuit comercial pe teritoriul Deltei Dunarii.
Concret, iata carei autoritati trebuie sa te adresezi, in functie de arealul in care vrei sa practici pescuitul comercial:
ANPA – pentru activitatea de pescuit comercial practicat pe teritoriul ariilor naturale protejate care cuprind sectoare din Dunăre, Prut, Marea Neagră, precum și lacuri de acumulare în care nu se practică acvacultura;
ARBDD – pentru activitatea de pescuit comercial practicat pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, mai exact în complexele lacustre, Dunăre și brațele sale, complexul lagunar Razim-Sinoie și zona costieră a Mării Negre până la izobata de 20 m.
Documentele necesare pentru a obtine un permis de pescuit comercial, insa mai inainte trebuie sa mentionam ca este doar unul dintre pasii pe care ii are de facut un pescar profesionist inainte de a putea comercializa pestele prins. Celelalte conditii pe care trebuie sa le indeplineasca sunt urmatoarele:
– sa folosească nave/ambarcațiuni care dețin licență de pescuit;
– să deţină autorizaţie pentru recoltare/capturare şi/sau achiziţie şi/sau comercializare de specii de floră şi faună sălbatice;
– să deţină autorizaţie de pescuit comercial