Scheme de lestare in pescuitul la undita

Plumbaj liniar simplu

Realizat din alice despicate, cu prima alica, din apropierea acului stransa foarte usor pentru a putea fi deplasata in timpul pescuitului functie de necesitati. In momentul in care pestele vrea sa plece cu momeala in gura va simti o rezistenta mica data de prima alica, de dimensiuni mici si ulterior rezistenta va creste gradual, aproape normal astfel incat pestele nu va deveni suspicios. Un alt avantaj este acela ca, daca pestele are tendinta sa se ridice, pluta se va inclina treptat anuntand intentia acestuia in timp util.

Un pescar bun va sti sa intepe la vreme Alicele se monteaza la intervale de 5-10 cm, functie de adancimea la care se pescuieste. Personal folosesc de fiecare data o alica si la 15-20 cm sub pluta pentru a asigura o mai buna stabilitate a acesteia. Este unmontaj eficient in cazul pescuitului de finete, la pesti mici, in conditii de vant, cu plute tip creion.

Montura logaritmica

Este deosebit de utila in pescuitul de competitie datorita finetei si eficacitatii sale. Recomandata in special pentru rubesiana dar utila si la unditele obisnuite. Se utilizeaza alice despicate, grupate in seturi de 1-2-3-4 alice, cu alica solitara in apropierea acului. Aceasta este stransa cel mai usor pentru a putea fi mutata in sus sau in jos functie de dorinta, de finetea si frecventa trasaturilor. Grupurile se monteaza la intervale de 5-6 cm.

Este o montura deosebit de eficienta pentru pescuitul cu 3-4 cm din fir pe fundul apei, dar si la pescuitul pestilor de dimensiuni mici (carasel, babusca, rosioara, oblete) la pescuitul intre ape. Ca si la montura anterioara, reculul simtit de peste in momentul in care vrea sa plece cu momeala creste gradual.

Ape curgatoare 

Principala dificultate cu care ne intalnim in acest caz este data de curgerea apei. Aceasta apasa pe fir imprimand o anumita forta asupra firului aflat sub pluta si influentand evolutia acestuia. Ca urmare eforturile pescarilor au fost concentrate spre gasirea unei modalitati de lestare care sa permita o evolutie cat mai naturala a momelii si posibilitatea prezentarii si mentinerii acesteia in locul dorit.

Trebuie subliniat faptul ca acest lucru este cu atat mai dificil cu cat curgerea apei nu are un caracter laminar, nu este o curgere cu viteza constanta in toate straturile ei. De cele mai multe ori constatam viteze de curgere diferite in straturile de adancime fata de cele de la suprafata. Acest lucru face ca acul cu momeala sa ajunga fie mult in fata plutei fie sa ramana in spatele acesteia influentand decisiv modul de semnalare a prezentei pestelui si a momentului inteparii.

De asemenea curentii raurilor imprima acului miscari haotice, nenaturale, putand starni pestilor suspiciuni fata de momeala prezentata.Functie de aceste caracteristici au fost cautate modalitati de lestare care sa asigure finete semnalului plutei, sa evite suspiciunea pestilor, sa asigure o asezare cat mai verticala a firului si sa fie cat mai putin influentate de turbulentele curentilor raului.

Scroll to Top