Pescuitul pe ploaie

Vant nebun, ploaie peste tot. In stuf, in barca, inflitrandu-se perfid prin cele mai High Tech haine impermeabile. Dupa opt ore de respirat ploaie mulinetele dau semne ca incep sa se dizolve iar lansetele par tot una cu norii si ghiolul. Inelele despicate, ancorele, orice inseamna metal in cutiile cu naluci incepe sa-si dea obstescul sfarsit, acoperindu-se cu o boare de rugina venita parca din ocrul stufului inca uscat. Holbina, 1200 de hectare de speranta, un colt de Delta in care stiucile sunt stapane.

Prima iesire din anul acesta, prima stiuca. Venita la un colt de plaur, mai discreta ca umbra unui lup furisat, o fiinta capabila sa muste, sa sfasie fara sa o simti. Si asta sa stiti ca are o istorie, ca orice captura defapt. Este un Fatso la prima aventura afara din cutia cu naluci. Impecabil. Lansare, recuperare, liniar, lent, dansand un bolero senzual. Totusi reprezentatia pare sa nu fi avut public, deci nici atac. Ridic din apa naluca si cand ma pregatesc sa lansez din nou vad urmele dintilor. Dinti de stiuca, perfizi, dinti de vampir.

O noua lansare, recuperare lenta, Fatso isi joaca rolul imperturbabil, rolul unui peste dolofan, gustos, naiv. O vad, lucire aurie, o gura deschisa, apoi volta. Intep, varful lansetei coboara spre apa, mulineta elibereaza din fir. Prima stiuca, cea de care va spuneam. Apoi Alin, fiul meu, ce tocmai se obisnuia cu dansul unui Glider, spulbera tacerea ploii cu cea de a doua stiuca. Glider si Fatso, umar la umar, stiuca dupa stiuca. Ploaie. Ploaie cu stiuci.

Nu era nimic concret, nimic care sa ceara o schimbare. Totusi am schimbat Fatso cu un Sweeper. Totul XL. Selectie, darwinism, spinning. Jerkuri lungi, trase pe capat de miscare, un inot larg, cu balans pe flancuri in stopare. Da, stopare lunga. Asta este ritmul, trebuie sa-ti intre in sange, chiar daca ai in el multa adrenalina.

Nu te grabi, nu uita ca ai la capatul firului Sweeper, nu Glider. Rar, rar, ca si cum ai cosi. Respira in pauza, lasa naluca sa-si termine balansul. Acela e momentul in care stiuca si-a aratat masliniul spatelui, venind din stuf. Am intepat la vedere, am lasat-o sa apuce naluca gratios, ca o balerina, fara a trimite in fir nici macar o vibratie. Fara a fi un record absolut, totusi captura zilei. Stiuci.

Scroll to Top