Doar pregătirea echipamentului de pescuit nu înseamnă că ești pregătit! Când vine vorba de lupta cu soarele arzător de vară nu mai contează cât de performante sunt sculele tale de pescuit sau cât de mult pește prinzi. După cum am menționat deja, a te proteja de posibilul risc al unei expuneri mai îndelungate la soare este extrem de important, mult mai important pe termen lung.
S-ar putea să fii obișnuit să ai brațele, picioarele și ceafă arse, dar cancerul de piele este un dușmanul real pe care nu vrei să-l subestimezi, mai ales dacă vrei să pescuiești pentru tot restul vieții fără regrete.
Deci, ce să faci ca să eviți cât de mult posibil expunerea la soarele dogoritor de vară pe timpul partidei tale de pescuit? Iată mai jos câteva sfaturi colectate de la pescari cu experiență:
POARTĂ O PĂLĂRIE POTRIVITĂ.
Lăsând moda la o parte, o pălărie cu boruri largi va ține cel mai bine soarele departe de gât și urechi. O alternativă ar fi o șapcă cu cozoroc de culoare deschisă (de preferat albă).
POARTĂ UN TRICOU SAU O CĂMAȘĂ CU MÂNECĂ LUNGĂ.
Este cel mai simplu mod de a ține soarele departe de brațe. Multe din produsele disponibile astăzi sunt într-adevăr răcoroase. Acestea țin departe razele UV prin absorbția lor, mai degrabă decât prin pătrunderea în îmbrăcăminte.
ÎNDOAIE-ȚI GULERUL.
În a doua parte a zilei, când soarele este puternic, pielea de pe gât se poate arde. Îndoaie gulerul cămășii tale sau a tricoului polo în sus pentru o protecție suplimentară.
ÎNCHEIE-ȚI CĂMAȘA PÂNĂ LA ULTIMUL NASTURE.
Acel mic “V” roz de pe pieptul tău nu e deloc sexy – e o arsură de toată pomina. Evită să-ți decorezi gâtul cu astfel de arsuri prin încheierea tuturor nasturilor.
POARTĂ PANTALONI ADECVAȚI.
Din nou, există o mulțime de opțiuni lejere, potrivite pentru zilele însorite de vară. Dacă pescuiești foarte mult din barcă, crema de protecție solară se va duce de pe pielea ta în timp. Cu pantalonii însă, nu trebuie să te stresezi din cauza asta.
PĂSTREAZĂ-ȚI ȘOSETELE CÂT TIMP EȘTI ÎN BARCĂ.
Pielea de pe picioarele expuse la soare se poate arde foarte ușor. Cu șosete, picioarele tale sunt, fără îndoială, mai protejate.
POARTĂ UN BUFF/NECK GAITER (GULER, EȘARFĂ)
Mai nou, aproape toți pescarii profesioniști folosesc un buff, și este doar o abordare simplă și adaptabilă pentru a ține soarele departe de cap și de față. Există pe piață variante foarte multe și foarte bune. Chiar și cele de drumeție pot fi o alternativă bună.
FOLOSEȘTE CREMĂ CU PROTECȚIE SOLARĂ RIDICATĂ
Dacă tot faci acest efort, asigură-te că acea cremă cu care te dai este una de înaltă calitate. O sugestie utilă este următoarea: crema de protecție solară ar trebui să fie aplicată pe pielea curată și uscată cu 30 de minute înainte de expunerea la soare, pentru a avea timp să se absoarbă corect.
APLICĂ ÎN MOD REPETAT CREMA DE SOARE
Nicio cremă de protecție solară nu rezistă toată ziua. Reaplic-o atunci când ești pe apă. Fă-o cu consecvență la fiecare două ore sau chiar mai des dacă transpiri abundent.
CAUTĂ UMBRA CÂT DE MULT POSIBIL.
Pescuiește de la umbră cât mai mult posibil. Oriunde există umbră, folosește-o. Te poți răcori din când în când sub un copac sau sub orice frunziș care oferă suficientă umbră.
POARTĂ MĂNUȘI DE SOARE.
Pot fi incomode, dar cu siguranță te vei obișnui cu ele. Acestea pot ține soarele departe de unul dintre cele mai expuse locuri ale corpului tău – mâinile. Ele sunt adesea expuse la soare, vânt, apă sărată, așadar destul de solicitate.
POARTĂ OCHELARI DE SOARE CU FILTRU UV MAXIM.
Și ochii tăi au nevoie de asigurare. Razele UV influențează ochii și pielea din jurul ochilor. Expunerea la soare poate duce la cataractă, cancer al pleoapelor și chiar degenerare maculară sau orbire. Ține cont de faptul că lumina puternică a soarelui nu vine doar de sus ci este reflectată și de apa de sub nivelul tău.
FOLOSEȘTE PROTECȚIE PENTRU BUZE.
Să ai buzele crăpate este total neplăcut. Protejează-le constant cu ajutorul unui balsam tip stick pe care îl poți avea mereu la îndemână.
Protecția solară începe de sus, purtând o pălărie de soare sau o pălărie de pescuit perfectă, cu boruri mai largi și un indice UPF 50+. Aceasta va ascunde fața, scalpul, gâtul, umerii și partea superioară a spatelui. Carcinomul cu celule scuamoase reprezintă aproximativ 80% din toate cancerele de piele și apar mai ales la nivelul capului și al gâtului.
Menținerea hidratării joacă, de asemenea, un rol important. Ca regulă generală, bea 2 litri de apă pe zi. Unii experți în sănătate sugerează că trebuie să sorbi apă în mod constant pe parcursul zilei – în orice caz, atunci chiar și atunci când nu vă este sete.