Scrumbie afumata reteta dobrogeana

Ce ingrediente folosim pentru reteta de scrumbie afumata?

Ingrediente

  • 2 kg de scrumbie
  • Pentru saramura
  • apa
  • sare

Cum preparam reteta de scrumbie afumata?

Pregatim scrumbia. Aceasta trebuie sa fie curatata de solzi, eviscerata si bine spalata in interior, sub jet de apa rece.

Prima data vom scoate sangele din scrumbie, iar pentru asta vom adauga 2 linguri de sare intr-un vas cu apa rece. Folosim obligatoriu sare grunjoasa, neiodata, pentru muraturi.

In aceasta apa punem pestele. Schimbam apa de 3-4 ori, pana cand aceasta va ramane limpede, fara urme de sange.

Dupa ce am scos sangele din peste, presaram sare. Cu atentie, atat in interiorul acestuia, cat si pe exterior. Punem pestele la frigider totul, cel putin peste noapte.

Spalam scrumbia de sare, apoi o legam cu sfoara alimentara, ca sa oputem pune la zvantat.

O lasam la zvantat pentru cel putin 3 ore, in vant, intr-un loc racoros. Daca o punem umeda la afumat, aceasta va deveni amara.

Punem scrumbia la afumat, fum cald, cu lemn de pom fructifer. Spre final se arunca in foc o mana de zahar, care va da un luciu aparte scrumbiei. Se lasa la fum cald timp de 5-6 ore sau la fum rece timp de 3 zile, cate 2-3 ore pe zi.

Le lasam sa se racoreasca intr-un loc uscat. Dupa ce se racesc foarte bine, le vidam si le putem baga in congelator.

Asta este totul, reteta de scrumbie afumata este gata, va invit cu drag si pe voi sa incercati reteta. Cu siguranta veti prepara o bunatate

Scroll to Top