1. CIORBA DE PESTE TEN
Ingrediente reteta culinara :
Ciorba de peste ten
– 1,5 kg peste ten
– doua cepe potrivite
– doi morcovi
– patrunjel verde
– un pahar cu orez
– pastarnac
– telina
– rosii sau bulion
– 3 linguri de ulei
– piper
– sare
– zeama de lamaie ( otet, zeama de varza, bors)
Preparare reteta culinara :
Se curata de solzi tenul si de maruntaie si se spala bine sub jet de apa. Se taie apoi in bucati potrivite. Se curata si se spala legumele apoi se dau prin razatoarea mare sau se toaca cu cutitul in bucatele mici. Se pune intr-o cratita uleiul si se adauga zarzavatul, apoi se adauga 3 linguri de apa si se lasa sa se inabuseasca. Dupa ce s-au inabusit legumele se adauga inca aproximativ 3 – 3,5 litri de apa in cratita si se lasa sa fiarba la foc potrivit cam 20 minute. Se adauga rosiile taiate in bucatele mici, zeama pentru acrit (bors, zeama de lamaie, zeama de varza sau otet), se adauga orezul spalat, se adauga bucatile de ten si se mai da la foc mic inca 20 de minute. Ideal este sa mai adaugati pe langa bucatile de ten si alte specii de pesti mai mici, acestia fac ciorba de ten mai gustoasa. Pestele nu trebuie fiert prea mult pentru ca risca sa se sfarame. Daca doriti sa fierbeti mai mult ingredientele, scoateti pestele intr-o farfurie si adaugati-l inapoi dupa ce considerati ca s-au fiert celelalte. Inainte sa oprim focul adaugam o mana de patrunjel verde maruntit.
2. FILE DE TEN CU CARTOFI
Ingrediente reteta culinara :
File de ten cu cartofi
800 grame file de ten, 6 – 8 cartofi potriviti, 100 ml ulei, 1-2 lamai, ceapa verde, 3-5 catei usturoi, 1 ou, piper, sare
Preparare reteta culinara :
Se spala pestele se curata de eventualele oasele ramase, de pielite ramase dupa taiere. Se lasa putin la zvantat apoi se da cu sare si piper. Cartofii se curata de coaja, se spala si se taie rondele de 3-5 mm grosime. Se unge o tava cu ulei si se aseaza jumatate din cantitatea de cartofi, se pune fileul de ton peste feliile de cartofi apoi se presara pe deasupra cu ceapa si usturoi tocate marunt. Se acoperea pestele cu feliile de cartofi ramase apoi se presara sare, piper, ulei si zeama de lamaie. Se bate un ou si se toarna peste cartofi apoi se baga tava la cuptorul incins. Se tine la cuptor pana se vor rumeni cartofii pe deasupra.
3. PESTE PRAJIT TEN
Ingrediente reteta culinara :
Peste prajit ten
– 1 kg peste ten
– 150 g faina de grau
– 150 g malai
– sare
– usturoi
– lamaie
– ulei
Preparare reteta culinara :
Se curata si se spala tenul, dupa care se taie in bucati potrivite, in cazul in care pestele mai mare. Pestele se pune la zvantat, pe servetele de hartie sau pe un prosop de bucatarie. Intr-o farfurie intinsa se pune faina de grau, malaiul si putina sare, amestecandu-se pana la omogenizare. Dupa ce a stat putin sa se scurga de apa, se ia pestele si se da pe toate partile, prin amestecul de faina de grau, malai si sare. In acelasi timp se ia o tigaie mai inalta si se toarna putin ulei. Dupa ce s-a incins uleiul se pun bucatile de peste care au fost date prin faina de grau, malai si sare. Se prajesc bucatile de ten pe toate partile apoi se scot pe servetele de bucatarie, ca sa se scurga uleiul de la prajit. Pestele prajit se aseaza pe o farfurie si se asezoneaza cu felii de lamie. Se serveste cald cu mamaliga si mujdei de usturoi.
4. SALATA DE CTENO AFUMAT
Ingrediente reteta culinara :
Salata de cteno afumat
Cteno afumat 300 g, mere 800 g, ceapa 500 g, franzela 200 g, ulei 125 g, lamaie 100 g, sare
Preparare reteta culinara :
Cteno afumat se trece prin masina de tocat impreuna cu merele curatate de coaja si seminte, ceapa si franzela.
Se adauga uleiul si zeama de lamaie si se amesteca pana ce se obtine o pasta spumoasa.
5. SALATA DE CTENO SARAT
Ingrediente reteta culinara :
Salata de cteno sarat
Cteno sarat 300 g, cartofi 1 kg, ceapa 200 g, fasole alba 300 g, castraveti murati 200 g, ulei 80 g, otet 40 ml, masline 150 g, piper, sare
Preparare reteta culinara :
Cteno se taie felii cu latimea de 1 cm. Cartofii se fierb si se taie felii subtiri. Ceapa se taie pestisori si se fierbe 10 minute in apa amestecata cu otet. Fasolea se fierbe separat, schimbandu-se 2 ape in timpul fierberii, apoi se scurge. Castravetii se taie cuburi. Se amesteca totul, se adauga uleiul, otetul si se potriveste gustul cu sare si piper. Se aranjeaza salata pe un platou si se decoreaza cu masline.
6. SARAMURA DE PESTE TEN
Ingrediente reteta culinara :
Saramura de peste ten
– peste ten
– sare mare
– ardei gras sau capia
– rosii
– morcov
– patrunjel
– usturoi
– bulion sau suc de rosii
– ulei
– piper
Preparare reteta culinara :
Pentru saramura de peste ten este necesara o tava pe care se aseaza un strat gros de sare cam de 3-4 milimetrii. Dupa ce a fost eviscerat si spalat, tenul se aseaza in tava pe stratul de sare. Cand este gata, pestele se curata crusta de sare, pentru a nu fi prea sarat. Se curata tava de sare apoi se pun rosiile taiate felii si ardeiul gras. Dupa ce s-au copt putin, se curata rosiile de coaja si se toaca cubulete mici. Se da pe razatoare morcovul si se toaca marunt usturoiul, patrunjelul si ardeiul. Dupa ce se toaca morcovul, se pune intr-o oala si se adauga putin ulei (o lingura), se adauga putina apa apoi legumele tocate. Se lasa toata compozitia la fiert la foc mic. Cand este aproape gata, se adauga rosiile coapte taiate cubulete si piper dupa gust. Dupa ce s-au fiert putin si rosiile, se ia oala de pe foc si se adauga tenul copt in sare. Saramura de peste ten se poate servi atat calda cu mamaliga, dar si rece.
7. TEN LA CUPTOR
Ingrediente reteta culinara :
Ten la cuptor
– 1 kg peste ten (cteno)
– 3 cepe potrivite
– 2 rosii
– 1 morcov
– sare
– piper
– otet
– ulei
Preparare reteta culinara :
Se curata ctenul de solzi si se spala bine, se portioneaza pestele in bucati potrivite. Se curata ceapa si se taie felii rotunde. Se unge o tava cu ulei apoi se aseaza feliile de ceapa, dupa care se adauga bucatile de peste. Se adauga apoi cateva felii de rosii taiate subtiri si morcov taiat fidelute, deasupra bucatilor de peste. Se adauga in tava un pahar cu apa sau vin alb. Se stropesc bucatile de ten cu ulei, se condimenteaza cu sare si piper, se acopera tava cu o folie de aluminiu, se introduce in cuptorul preincalzit, si se lasa la foc potrivit. Din cand in cand se stropeste pestele cu zeama din tava. Dupa aproximativ 25 – 30 de minute, se ia folia de aluminiu de pe tava si se mai lasa inca 5 minute la cuptor. Tenul la cuptor se serveste cu garnitura de cartofi prajiti sau natur, alaturi de un pahar de vin alb.
Pofta buna !