1. OBLETE LA CONSERVA
Ingrediente reteta culinara :
Oblete la conserva
– obleti,
-piper,
-foi de dafin,
-ceapa,
-morcovi,
-sare,
-otet,
-ulei,
-apa
Preparare reteta culinara :
Se curata pestele de solzi si maruntaie, se spala si se pune intr-un castron cu o parte din cantitate otet si doua parti apa, se adauga si sare ca pentru saramura, se lasa la macerat 12 – 20 ore.
Dupa ce se scoate de la macerat se spala pestele si se aseaza in borcan. Pe langa pesti se adauga cate o frunza de dafin, piper, ceapa taiata feliute subtiri, morcov rondele, apoi se toarna 1/3 otet si 2/3 apa apoi o pelicula de ulei si se da la cuptor intr-o tava.
Dupa jumatate de ora se pun capacele pe borcane s se lasa la racit.
2. PESTE PRAJIT OBLETE
Ingrediente reteta culinara :
Peste prajit oblete
– 1 kg peste oblete
– 100 g faina de grau
– 100 g malai
– sare
– usturoi
– lamaie
– ulei
Preparare reteta culinara :
Se curata si se spala obletele, se pune la zvantat, pe servetele de hartie sau pe un prosop de bucatarie. Intr-o farfurie intinsa se pune faina de grau, malaiul si putina sare, amestecandu-se pana la omogenizare. Dupa ce a stat putin sa se scurga de apa, se ia pestele si se da pe toate partile, prin amestecul de faina de grau, malai si sare. In acelasi timp se ia o tigaie mai inalta si se toarna putin ulei. Dupa ce s-a incins uleiul se pun bucatile de peste care au fost date prin faina de grau, malai si sare. Se obletii pe toate partile apoi se scot pe servetele de bucatarie, ca sa se scurga uleiul de la prajit. Pestele prajit se aseaza pe o farfurie si se asezoneaza cu felii de lamie. Se serveste cald cu mamaliga si mujdei de usturoi.
3. SALATA CU OBLETE
Ingrediente reteta culinara :
Salata cu oblete
– salata verde 1 buc
– 500 g oblete fiert
– 1 ceapa
– 4 ardei copti
– 3 rosii
– ulei
– sare
– otet
Preparare reteta culinara :
Se spala salata, se scurge bine de apa, se taie fasii mai mari si se aseaza pe o farfurie plata. Se adauga ceapa taiata rondele, iar printre ele se aseaza ardeii cu varful spre centru. Obletele se taie bucatele si se aseaza peste ceapa din mijloc, apoi rosiile taiate in jumatate. Se potriveste gustul de ulei, otet, sare si piper.
4. SALATA DE OBLETE AFUMAT
Ingrediente reteta culinara :
Salata de oblete afumat
Oblete afumat 300 g, mere 800 g, ceapa 500 g, franzela 200 g, ulei 125 g, lamaie 100 g, sare
Preparare reteta culinara :
Obletele afumat se trece prin masina de tocat impreuna cu merele curatate de coaja si seminte, ceapa si franzela.
Se adauga uleiul si zeama de lamaie si se amesteca pana ce se obtine o pasta spumoasa.
5. SALATA DE OBLETE SARAT
Ingrediente reteta culinara :
Salata de oblete sarat
Oblete sarat 300 g, cartofi 1 kg, ceapa 200 g, fasole alba 300 g, castraveti murati 200 g, ulei 80 g, otet 40 ml, masline 150 g, piper, sare
Preparare reteta culinara :
Obletele se taie felii cu latimea de 1 cm. Cartofii se fierb si se taie felii subtiri. Ceapa se taie pestisori si se fierbe 10 minute in apa amestecata cu otet. Fasolea se fierbe separat, schimbandu-se 2 ape in timpul fierberii, apoi se scurge. Castravetii se taie cuburi. Se amesteca totul, se adauga uleiul, otetul si se potriveste gustul cu sare si piper. Se aranjeaza salata pe un platou si se decoreaza cu masline.
6. SARAMURA DE PESTE OBLETE
Ingrediente reteta culinara :
Saramura de peste oblete
– peste oblete
– sare mare
– ardei gras sau capia
– rosii
– morcov
– patrunjel
– usturoi
– bulion sau suc de rosii
– ulei
– piper
Preparare reteta culinara :
Pentru saramura de peste oblete este necesara o tava pe care se aseaza un strat gros de sare cam de 3-4 milimetrii. Dupa ce a fost eviscerat si spalat, obletele se aseaza in tava pe stratul de sare. Cand este gata, pestele se curata crusta de sare, pentru a nu fi prea sarat. Se curata tava de sare apoi se pun rosiile taiate felii si ardeiul gras. Dupa ce s-au copt putin, se curata rosiile de coaja si se toaca cubulete mici. Se da pe razatoare morcovul si se toaca marunt usturoiul, patrunjelul si ardeiul. Dupa ce se toaca morcovul, se pune intr-o oala si se adauga putin ulei (o lingura), se adauga putina apa apoi legumele tocate. Se lasa toata compozitia la fiert la foc mic. Cand este aproape gata, se adauga rosiile coapte taiate cubulete si piper dupa gust. Dupa ce s-au fiert putin si rosiile, se ia oala de pe foc si se adauga obletele copt in sare. Saramura de peste oblete se poate servi atat calda cu mamaliga, dar si rece.
Pofta buna !