Cum fac lipovenii malasolca?
Mâncărurile lipoveneşti s-au născut din ceea ce oferea Delta Dunării. Era bogăţie de peste, însă localnicii, majoritatea pescari, primeau puţin peşte din captura zilei, ales în anii comunismului, dar și în zilele noastre. Așa că au ”inventat” malasolca.
Pescarii din Deltă ar mânca pește și la desert, dar nici comuniștii, nici acum, nu sunt lăsați să ducă acasă prea mult pește. Așa au ”inventat” malasolca, un rasol de pește cu legume cultivate în grădina casei.
Malasolca se prepară doar cu peşte sărat şi uscat la vânt. Este un preparat săţios, pentru toată familia, mai ales în zilele friguroase de iarnă din Delta Dunării și de dezlegare la pește în zilele de post.
Cum fac lipovenii malasolca. Rețeta
Cel mai bun peşte pentru acest fel de mâncare este ştiuca sărată şi zvântată (nu foarte tare uscată), dar se prepară şi din alte specii (caras, crap, biban).
Ingrediente
- 1 peşte întreg, sărat şi uscat (1,5 kg)
- 1,5 kg cartoţi medii
- 2-3 morcovi, opţional
- oţet sau hrean în oţet
- 1 căpăţână de usturoi
- 100 ml ulei de floarea soarelui
Mod de preparare
- Peștele se ţine la desărat, în apă rece, peste noapte sau chiar 24 de ore. Se fierbe până se desprinde uşor de pe oase.
- Cartofii se spală bine şi se fierb în coajă. Dacă doriţi, puteţi servi peştele şi cu morcov fiert.
- Se curăţă usturoiul, se zdrobeşte, se presară sare şi se toarnă ulei, amestecând constant, pentru a obţine un sos gros ca o maioneză.
- Se serveşte peştele fiert cu legume, mult mujdei şi, dacă doriţi, oţet sau hrean în oţet.
Pofta buna !