loader image

RETETE SOMN

1. BORS DE SOMN

Ingrediente reteta culinara :
Bors de somn

3 cani de bors ( care se pot drege cu smantana si patrunjel), un ardei gras, 2 cepe mijlocii sau o ceapa mare, un morcov, o radacina de patrunjel, o bucata de telina, un ou, o legatura de leustean.

Preparare reteta culinara : 

Tocam ardeiul si ceapa marunt si le calim cu putin ulei. Cand sunt aproape moi, turnam peste cca 1 litru de apa, apoi taiem bucatile , zarzavaturile si le punem in apa. Cand supa de legume este aproape fiarta, punem borsul, orezul si bucatile de somn. Potrivim de sare si vegeta, apoi adaugam leusteanul tocat marunt. La ultimul clocot se adauga oul batut ca pentru omleta.

2.CHIFTELE DE PESTE SOMN

Ingrediente reteta culinara :
Chiftele de peste somn

– 1,5 kg peste somn
– 100 grame paine alba
– 3 cepe potrivite
– o caciulie de usturoi
– faina de grau
– 1 ou proaspat
– ulei de floarea soarelui sau de palmier
– patrunjel verde
– sare
– piper

Preparare reteta culinara : 

Se curata somnul, se dezoseaza si se spala. Painea se pune la inmuiat in apa, se toaca ceapa si se caleste putin intr-o tigaie cu ulei. Pestele se taie bucati si se da de doua ori prin masina de tocat, impreuna cu usturoiul. Compozitia rezultata se pune intr-un castron in care se mai adauga patrunjelul verde tocat, sare, piper, un ou si ceapa calita putin in ulei. Se amesteca toata compozitia si se lasa putin la frigider. Dupa ce a stat putin la rece se ia compozitia de chiftele de peste si se formeaza mici cocoloase, de marimea unor nuci sau se aplatizeaza usor, fiecare dupa preferinte, apoi se pune o tigaie cu ulei, pe aragaz. Chiftelele de somn se dau prin faina de grau apoi se prajesc pe toate partile in ulei incins. Chiftelele de somn se servesc calde, cu garnitura de piure de catofi, cartofi pai, cartofi natur. Reteta de chiftele de peste pentru somn se poate aplica cu succes si multor altor specii de pesti cum ar fi: babusca, batca, beldita, biban, biban soare, fitofag, hamsie, morunas, novac, oblete, rechin, rosioara, sabita, stiuca, ten, macrou.

3. CIORBA DE PESTE SOMN

Ingrediente reteta culinara :
Ciorba de peste somn

– 1,5 kg peste somn
– doua cepe potrivite
– doi morcovi
– patrunjel verde
– un pahar cu orez
– pastarnac
– telina
– rosii sau bulion
– 3 linguri de ulei
– piper
– sare
– zeama de lamaie ( otet, zeama de varza, bors)

Preparare reteta culinara : 

Se curata somnul de maruntaie si se spala bine sub jet de apa. Se taie apoi in bucati potrivite. Se curata si se spala legumele apoi se dau prin razatoarea mare sau se toaca cu cutitul in bucatele mici. Se pune intr-o cratita uleiul si se adauga zarzavatul, apoi se adauga 3 linguri de apa si se lasa sa se inabuseasca. Dupa ce s-au inabusit legumele se adauga inca aproximativ 3 – 3,5 litri de apa in cratita si se lasa sa fiarba la foc potrivit cam 20 minute. Se adauga rosiile taiate in bucatele mici, zeama pentru acrit (bors, zeama de lamaie, zeama de varza sau otet), se adauga orezul spalat, se adauga bucatile de somn si se mai da la foc mic inca 20 de minute. Ideal este sa mai adaugati pe langa bucatile de somn si alte specii de pesti mai mici, acestia fac ciorba de somn mai gustoasa. Pestele nu trebuie fiert prea mult pentru ca risca sa se sfarame. Daca doriti sa fierbeti mai mult ingredientele, scoateti pestele intr-o farfurie si adaugati-l inapoi dupa ce considerati ca s-au fiert celelalte. Inainte sa oprim focul adaugam o mana de patrunjel verde maruntit.

4. PESTE PRAJIT SOMN

Ingrediente reteta culinara :
Peste prajit somn

– 1 kg peste somn
– 150 g faina de grau
– 150 g malai
– sare
– usturoi
– lamaie
– ulei

Preparare reteta culinara : 

Se curata si se spala somnul, dupa care se taie in bucati potrivite, in cazul in care pestele mai mare. Pestele se pune la zvantat, pe servetele de hartie sau pe un prosop de bucatarie. Intr-o farfurie intinsa se pune faina de grau, malaiul si putina sare, amestecanduu-se pana la omogenizare. Dupa ce a stat putin sa se scurga de apa, se ia pestele si se da pe toate partile, prin amestecul de faina de grau, malai si sare. In acelasi timp se ia o tigaie mai inalta si se toarna putin ulei. Dupa ce s-a incins uleiul se pun bucatile de peste care au fost date prin faina de grau, malai si sare. Se prajesc bucatile de somn pe toate partile apoi se scot pe servetele de bucatarie, ca sa se scurga uleiul de la prajit. Pestele prajit se aseaza pe o farfurie si se asezoneaza cu felii de lamie. Se serveste cald cu mamaliga si mujdei de usturoi.

4. SALATA DE SOMN CU CEAPA

Ingrediente reteta culinara :
Salata de somn cu ceapa

1 kg somn, 600 g ceapa, 200 g morcovi, 200 g masline, 50 ml ulei.

Preparare reteta culinara : 

Dupa ce s-a curatat si spalat ceapa se amesteca cu sare, ulei, otet, masline, si morcovi dati prin razatoarea mica. Se aseaza pe farfurie iar deasupra se aseaza bucati de peste dezosat. Se serveste ca aperitiv rece.

5. SARAMURA DE PESTE SOMN

Ingrediente reteta culinara :
Saramura de peste somn

– peste somn 
– sare mare 
– ardei gras sau capia 
– rosii 
– morcov 
– patrunjel 
– usturoi 
– bulion sau suc de rosii 
– ulei 
– piper 

Preparare reteta culinara : 

Pentru saramura de peste somn este necesara o tava pe care se aseaza un strat gros de sare cam de 3-4 milimetrii. Dupa ce a fost eviscerat si spalat, somnul se aseaza in tava pe stratul de sare. Cand este gata, pestele se curata crusta de sare, pentru a nu fi prea sarat. Se curata tava de sare apoi se pun rosiile taiate felii si ardeiul gras. Dupa ce s-au copt putin, se curata rosiile de coaja si se toaca cubulete mici. Se da pe razatoare morcovul si se toaca marunt usturoiul, patrunjelul si ardeiul. Dupa ce se toaca morcovul, se pune intr-o oala si se adauga putin ulei (o lingura), se adauga putina apa apoi legumele tocate. Se lasa toata compozitia la fiert la foc mic. Cand este aproape gata, se adauga rosiile coapte taiate cubulete si piper dupa gust. Dupa ce s-au fiert putin si rosiile, se ia oala de pe foc si se adauga somnul copt in sare. Saramura de peste somn se poate servi atat calda cu mamaliga, dar si rece.

6. SOMN AFUMAT

Ingrediente reteta culinara :
Somn afumat

– somn
– sare

Preparare reteta culinara : 

Somnul se eviscereaza, se indeparteaza capul si partea mai grasa dinspre burta, se spala apoi se taie in lung, in fasii de circa 3-6 centimetri latime si 2-4 centimetri grosime. Dupa ce am taiat pestele se condimenteaza cu sare mare, se leaga la un capat cu ata mai groasa, sfoara sau se agata in carlige din sarma, dupa care se lasa sa stea la aer, intr-un loc racoros, aproximativ 24 – 30 ore. Dupa ce bucatile de somn au stat 24 – 30 ore la uscat, se agata pe niste lemne asezate pe marginea unui butoi. Se aseaza bucatile de carne de somn, astfel incat sa nu se atinga intre ele. Se acopera partea de sus a butoiului cu o tabla, iar sub butoi facem o gaura in care vom aseza lemne de fag. Facem focul dar mare atentie sa nu fie flacara, trebuie sa avem grija sa fie doar fum, acest lucru se face adaugand rumegus ud de fag. Se afuma pestele cate 2 – 3 ore pe zi, timp de 3 zile. Rteta de somn afumat se poate aplica cu succes si altor specii de pesti cum ar fi : crap, caras, platica, stiuca.

Pofta buna !

Scroll to Top