RETETE ATERINA

1. ATERINA LA CONSERVA

Ingrediente reteta culinara :
Aterina la conserva

– aterina
– piper
– foi de dafin
– ceapa
– morcovi
– sare
– otet
– ulei
– apa

Preparare reteta culinara : 

Se curata aterina de solzi si maruntaie, se spala si se pune intr-un castron cu o parte din cantitate otet si doua parti apa, se adauga si sare ca pentru saramura, se lasa la macerat 12 – 20 ore. Dupa ce se scoate de la macerat se spala aterina si se aseaza in borcan. Pe langa pesti se adauga cate o frunza de dafin, piper, ceapa taiata feliute subtiri, morcov rondele, apoi se toarna 1/3 otet si 2/3 apa apoi o pelicula de ulei si se da la cuptor intr-o tava. Dupa jumatate de ora se pun capacele pe borcane s se lasa la racit.

2.PESTE PRAJIT ATERINA

Ingrediente reteta culinara :
Peste prajit aterina

– 1 kg peste aterina
– 150 g faina de grau
– 150 g malai
– sare
– usturoi
– lamaie
– ulei

Preparare reteta culinara : 

Se curata si se spala aterina, se pune la zvantat, pe servetele de hartie sau pe un prosop de bucatarie. Intr-o farfurie intinsa se pune faina de grau, malaiul si putina sare, amestecandu-se pana la omogenizare. Dupa ce a stat putin sa se scurga de apa, se ia aterina si se da pe toate partile, prin amestecul de faina de grau, malai si sare. In acelasi timp se ia o tigaie mai inalta si se toarna putin ulei. Dupa ce s-a incins uleiul se pun aterinele care au fost date prin faina de grau, malai si sare. Se prajesc aterinele pe toate partile apoi se scot pe servetele de bucatarie, ca sa se scurga uleiul de la prajit. Pestele prajit se aseaza pe o farfurie si se asezoneaza cu felii de lamie. Se serveste cald cu mamaliga si mujdei de usturoi.

3.SALATA CU ATERINA

Ingrediente reteta culinara :
Salata cu aterina

– salata verde 1 buc
– 500 g aterina 
– 1 ceapa 
– 4 ardei copti
– 3 rosii 
– ulei 
– sare
– otet
– sare 
– otet 

Preparare reteta culinara : 

Se curata si se spala aterina dupa care se pune intr-un vas la fiert. Se spala salata, se scurge bine de apa, se taie fasii mai mari si se aseaza pe o farfurie plata. Se adauga ceapa taiata rondele, iar printre ele se aseaza ardeii cu varful spre centru. Aterina se taie bucatele si se aseaza peste ceapa din mijloc, apoi rosiile taiate in jumatate. Se potriveste gustul de ulei, otet, sare si piper.

1.SALATA DE ATERINA SARATA

Ingrediente reteta culinara :
Salata de aterina sarata

– aterina sarata 300 g
– cartofi 1 kg
– ceapa 200 g
– fasole alba 300 g
– castraveti murati 200 g
– ulei 80 g
– otet 40 ml
– masline 150 g
– piper
– sare

Preparare reteta culinara : 

Aterinele se taie felii cu latimea de 1 cm. Cartofii se fierb si se taie felii subtiri. Ceapa se taie pestisori si se fierbe 10 min. in apa amestecata cu otet. Fasolea se fierbe separat, schimbandu-se 2 ape in timpul fierberii, apoi se scurge. Castravetii se taie cuburi. Se amesteca totul, se adauga uleiul, otetul si se potriveste gustul cu sare si piper. Se aranjeaza salata pe un platou si se decoreaza cu masline.

Pofta buna !

Scroll to Top