Ingrediente
- 1 kg file de peste alb, ideal salau
- 200 g smantana sau iaurt gras
- coaja si zeama de la 1 lamaie
- jumatate de ceapa, cam 50 g
- 1 lingura de sare in total
- 1 varf de lingurita de piper proaspat macinat
- nucsoara proaspat rasa, maxim 1 g
- 150 g sunca presata afumata
- 150 g cascaval
- 200 g faina
- 3 oua
- 300 g pesmet
- ulei pentru prajit
Mod de preparare pentru reteta de cordon bleu din peste
1. Pregatim fileurile de peste bucati.
2. Pregatim sosul condimentat
Intr-un bol mai mare (sa incapa si pestele) se face un sos din coaja si zeama de lamaie, smantana, ceapa taiata cat mai fin sau data pe razatoare, 1 lingurita cu varf de sare, piper proaspat macinat si nucsoara. Nucsoara nu se pune multa, ca devine totul amar. Puteti adauga si putin rozmarin daca doriti.
Se amesteca bine totul, veti obtine un sos foarte aromat. Adaugati bucatile de peste, amestecati totul si lasati la rece 30 de minute. Pestele se va macera usor si se va parfuma fantastic de bine.
3. Se scoate pestele, se curata usor cu mana, de sos.
4. Se taie cascavalul in bare mici, dupa dimensiunea bucatilor de peste. Cam de 1 cm grosime. Sunca presata se taie bucati potrivite pentru fasiile de peste.
5. Ouale se bat cu un praf de sare, piper proaspat macinat cat se ia cu 3 degete si 3 linguri de apa, lapte sa u bere. Cu bere, invelisul va fi usor crocant, cu lapte va fi mai moale.
6. Se pregatesc 2 farfurii, una cu faina, una cu pesmet. De obicei folosesc farfurii de unica folosinta, pe care apoi le arunc.
7. Gata pregatirile, trecem la invartit cordon bleu din peste.
Se ia cu eleganta o bucata de peste, deasupra se asaza o fasie de sunca presata, apoi inima de cascaval. Cu multa dragoste, asa cum merita o inima. Se ruleaza, in asa fel ca inima sa fie acolo unde trebuie: in mijloc. Se infig 1-2 scobitori, in asa fel incat totul sa nu se desfaca. La fel se fac si celelalte bucati si se asaza frumos aliniate pe o farfurie. Dupa ce terminam toate rulourile delicate de facut, trecem la pasul urmator.
Sfaturi:
-Ideal este sa se foloseasca salau de apa dulce sau marin. Se pot face si din somon sau alt tip de peste alb. Din stiuca vor fi mai tari, nu vor avea fragezimea celor facute cu salau. Nu e recomandat un peste gras gen crap. Ies prea grase si nu au finetea aceea specifica. Sub nici o forma somn, care are gustul pronuntat.
-Sa fie foarte bine patrunse, sub nici o forma nu trebuie sa ramana pestele crud! Mare grija aici!
Mod de prezentare si servire pentru cordonul bleu din peste
Se prezinta pe platouri, pe pat de salata, felii de lamaie sau patrunjel. Se pot decora cu felii de lamaie, patrunjel, marar, crengute de rozmarin, felii de masline, ardei gras.
Nu uitati ingredientul secret: presarati din belsug cu dragoste si cu un strop de bucurie.
Pofta buna!